ΑΘΗΝΑ
14:23
|
28.04.2024
Από μακριά, λόγω γρίπης, ο χαιρετισμός του Πρωθυπουργού για τα εγκαίνια της έκθεσης της συλλογής Στερν στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Μέρος της αποστολής μου ως πρωθυπουργός, η διασφάλιση της επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το μήνυμα ότι μέρος της αποστολής του ως πρωθυπουργός αφορά τη διασφάλιση της επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, αλλά και ότι αυτές οι συλλογές θα είναι επίσης διαθέσιμες σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε χαιρετισμό του για τα εγκαίνια της έκθεσης «Cycladic Art: The Leonard N. Stern Collection on Loan from the Hellenic Republic» του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης με νόημα ότι «τα εγκαίνια αυτής της έκθεσης αποδεικνύουν ότι η προώθηση της αρχαιότητας μέσω σύμπραξης -μεταξύ μουσείων και μεταξύ κρατών- μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει».

«Μέρος της αποστολής μου ως Πρωθυπουργός αφορά τη διασφάλιση της επιστροφής των ελληνικών αρχαιοτήτων στην Ελλάδα. Σημαίνει όμως επίσης ότι έχω καθήκον να διασφαλίσω ότι σε αυτήν την προσπάθεια οι συλλογές αυτές θα είναι επίσης διαθέσιμες σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό», είπε ο κ. Μητσοτάκης σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα ξεκαθαρίζοντας πως «η διατήρηση, προστασία και προβολή της ελληνικής αρχαιότητας είναι απαραβίαστη, αποτελεί καθήκον και δέσμευση που δεν πρέπει ποτέ να αθετηθεί» και τονίζοντας ότι «το πιο εμβληματικό, το πιο σημαντικό έκθεμα της Κλασικής Ελλάδας στο απόγειό της, που σήμερα δεν βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα. Εδώ και δύο χρόνια, έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου για μια πιθανή νέα συνεργασία που θα φέρει τα δύο μέρη των Γλυπτών μαζί, ως ένα, στην Αθήνα. Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής, θα επιμείνουμε στην επανένωσή τους για πολλούς λόγους, αλλά ένας, κατά τη γνώμη μου, είναι ο πιο σημαντικός: διότι μόνο αν τα δούμε μαζί, in situ, στη σκιά της Ακρόπολης, μπορούμε να εκτιμήσουμε πραγματικά την τεράστια πολιτιστική τους σημασία για τον δυτικό πολιτισμό».

Η συλλογή Στερν θα παρουσιαστεί στη Νέα Υόρκη, αφού μέρος της είχε εκτεθεί στην Ελλάδα. «Πράγματι, από τα 161 έργα που εκτίθενται, 15 από τα σημαντικότερα έχουν ήδη βρεθεί τον τελευταίο χρόνο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σε μια παγκόσμια πρεμιέρα με τίτλο «Γυρισμός. Κυκλαδικοί θησαυροί στο ταξίδι της επιστροφής», επισήμανε ο Πρωθυπουργός. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «μια σύμπραξη δεν είναι μονόδρομος. Αρχαιότητες από τη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης θα μετακινηθούν σταδιακά προς άλλη κατεύθυνση, φεύγοντας από την Ελλάδα με προορισμό τις δικές σας ακτές για πρώτη φορά».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Δικαιωματισμὸς: ἡ μεταφυσικὴ οὐτοπία τοῦ ἀπόλυτου αὐτοπροσδιορισμοῦ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα