ΑΘΗΝΑ
14:51
|
27.05.2024
Ο πρόεδρος του ουγγρικού κοινοβουλίου δεν θεωρεί ότι υπάρχει βιασύνη για να εγκριθεί η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Κοινοβούλιο Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει βιασύνη στην έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, την ώρα που η χώρα του είναι η μόνη που δεν έχει επικυρώσει την προσχώρηση της Στοκχόλμης στη Συμμαχία, με τον Σουηδό υπουργό Εξωτερικών να υπενθυμίζει στη Βουδαπέστη τη δέσμευσή της.

Για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ απαιτείται η έγκριση και των 31 μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία είναι η τελευταία που το έπραξε, την Τρίτη, και πλέον το αίτημα της Στοκχόλμης μένει να επικυρωθεί μόνο από την Ουγγαρία.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, που διατηρεί φιλικούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε χθες Τετάρτη 24/1 ότι θα ζητήσει από τους βουλευτές να εγκρίνουν την ένταξη της Σουηδίας με την πρώτη ευκαιρία.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας δεν συνεδριάζει αυτή την περίοδο και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης προκειμένου να επικυρωθεί η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης -που συστηματικά αντιτίθεται στα συμφέροντα της Ουγγαρίας- θα ζητήσει έκτακτη συνεδρίαση, αλλά αυτό (το αίτημα) είναι πιθανό να αποτύχει», σχολίασε ο Λάζλο Κόβερ, ιδρυτικό μέλλος του κόμματος Fidesz του πρωθυπουργού Ορμπάν μιλώντας στον ειδησεογραφικό ίστοτοπο index.hu. «Δεν νιώθω ότι υπάρχει κάποια έκτακτη ανάγκη. Επιπλέον δεν πιστεύω ότι πρόκειται για μια εξαιρετική περίπτωση», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ υπενθύμισε στην Ουγγαρία ότι είχε ανακοινώσει πως δεν θα είναι η τελευταία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ που θα επικυρώσει το αίτημα της Στοκχόλμης, ανέφερε η εφημερίδα Aftonbladet. «Υποθέτω ότι η ουγγρική πλευρά έχει επίγνωση των δεσμεύσεων που έχει κάνει προς τον κόσμο: Ότι δεν θα είναι η τελευταία που θα επικρυρώσει (το αίτημα) της Σουηδίας», επεσήμανε ο Μπίλστρομ σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρεσβεία Παλαιστίνης προς ελληνική κυβέρνηση: Αναγνωρίστε το Παλαιστινιακό Κράτος

Financial Times: Οι ΗΠΑ θέλουν να άρουν την απαγόρευση πώλησης όπλων στη Σαουδική Αραβία

Το πυραυλικό «αντάρτικο» της Ουκρανίας και το φλερτ με τα πυρηνικά

Ισραήλ: Προς ψήφιση νομοσχέδιο για να χαρακτηριστεί η UNRWA «τρομοκρατική οργάνωση»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα