ΑΘΗΝΑ
00:24
|
02.05.2024
«Η αποικιοκρατία θα καταρρεύσει» έγραψαν με κόκκινη μπογιά οι άγνωστοι δράστες της παρέμβασης στο άγαλμα του Βρετανού… εξερευνητή και θαλασσοπόρου.
Το άγαλμα του Τζέιμς Κουκ μετά την αποκαθήλωσή του
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άγνωστοι αποκαθήλωσαν και έγραψαν σύνθημα με κόκκινη μπογιά στο άγαλμα του Βρετανού θαλασσοπόρου και εξερευνητή Τζέιμς Κουκ στη Μελβούρνη ενόψει της εθνικής γιορτής της «Ημέρας της Αυστραλίας» στις 26 Ιανουαρίου. Επίσης άγνωστοι «έλουσαν» με κόκκινη μπογιά και το άγαλμα της Βασίλισσας Βικτωρίας σε άλλο σημείο της πόλης.

«Η αποικιοκρατία θα καταρρεύσει» έγραψαν οι άγνωστοι στο βάθρο του αποκαθηλωμένου Τζέιμς Κουκ. Η αστυνομία της Μελβούρνης ότι διενεργείται έρευνα και για τα δύο περιστατικά.

«Η Ημέρα της Αυστραλίας», εθνική γιορτή, γιορτάζεται ετησίως στις 26 Ιανουαρίου και σηματοδοτεί την επέτειο της άφιξης του Πρώτου Στόλου των βρετανικών πλοίων στο λιμάνι Τζάκσον στη Νέα Νότια Ουαλία και την ύψωση της σημαίας του Ηνωμένου Βασιλείου στο Σίδνεϊ. άγα

Το άγαλμα του Τζέιμς Κουκ ανεγέρθηκε το 1914 και είναι ένα από τα παλαιότερα της Αυστραλίας προς τιμή του Βρετανού εξερευνητή. Αναφέρεται στο ταξίδι του το 1768-1771 κατά το οποίο χαρτογράφησε την ανατολική ακτή της χώρας.

Έχει ιστορικό βανδαλισμών στις 26 Ιανουαρίου ή γύρω στις 26 Ιανουαρίου. Το 2022 άγνωστοι είχαν ρίξει κόκκινη μπογιά, ενώ το 2018 είχαν γράψει το σύνθημα «no pride» δίπλα σε μια σημαία των Αβορίγινων.

Η πρωθυπουργός της Βικτώριας Τζασίντα Άλαν δήλωσε ότι ο βανδαλισμός και των δύο μνημείων «δεν είχε θέση στην κοινότητά μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Πορεία κατά της καταστολής στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα