ΑΘΗΝΑ
19:51
|
27.04.2024
Οι Ισπανοί «αξίζουν έναν ρυθμό εργασίας που θα τους επιτρέπει να ζουν», δήλωσε η Ισπανίδα υπουργός Εργασίας.
Γιολάντα Ντίαζ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις διαπραγματεύσεις ξεκίνησε σήμερα η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας, με στόχο τη μείωση της νόμιμης εβδομαδιαίας εργασίας από τις 40 στις 37,5 ώρες, προκαλώντας την αντίδραση των επιχειρηματικών ομίλων.

Το μέτρο, το οποίο θα αφορά περίπου 12 εκατομμύρια Ισπανούς πολίτες, είναι μέρος της συμφωνίας στην οποία κατέληξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Σάντσεθ, για να φέρει το αριστερό κόμμα Sumar στον συνασπισμό του, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του περασμένου έτους.

«Η μείωση των ωρών εργασίας δεν σημαίνει μόνο ότι δουλεύουμε λιγότερο, αλλά ότι δουλεύουμε καλύτερα», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και επικεφαλής του Sumar, Γιολάντα Ντίαζ, στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, καθώς άρχισαν οι συνομιλίες με τα εργατικά συνδικάτα και τις ενώσεις επιχειρήσεων.

Οι Ισπανοί «αξίζουν έναν ρυθμό εργασίας που θα τους επιτρέπει να ζουν», δήλωσε η υπουργός, προσθέτοντας ότι η εβδομάδα εργασίας παραμένει αμετάβλητη εδώ και 40 χρόνια, παρά την τεράστια αύξηση της παραγωγικότητας.

Η κυβέρνηση προτείνει να πραγματοποιηθεί μείωση σε δύο στάδια, μειώνοντας την εβδομαδιαία εργασία στις 38,5 ώρες το 2024 και τις 37,5 ώρες το 2025, χωρίς να μειωθεί ο μισθός των εργαζόμενων.

Τα δύο κύρια συνδικάτα της Ισπανίας, η UGT και η CCOO, έχουν εκφράσει την έγκρισή τους, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που υποστηρίζουν πως μια τέτοια αλλαγή θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα ορισμένων τμημάτων της οικονομίας.

«Δεν είναι όλοι οι τομείς ίδιοι», δήλωσε ο Αντόνιο Γκαραμέντι, επικεφαλής του επιχειρηματικού λόμπι του CEOE κατά τη διάρκεια συνάντησης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνονται ανά επιχειρηματικό κλάδο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα