ΑΘΗΝΑ
17:38
|
28.04.2024
Η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η σημερινή απόφαση για αμετάβλητα επιτόκια επιβεβαίωσε την εκτίμηση τής για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Κριστίν Λαγκάρντ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια φούντωσε τις κρυφές ελπίδες πολλών πως κοντοζυγώνει και η μείωση μετά το μπαράζ αυξήσεων που πήραν το 2023. Αμ, δε! Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έκοψε απότομα την φόρα των αισιόδοξων ξεκαθαρίζοντας πως ομόφωνα το ΔΣ θεωρεί πως είναι πρόωρη κάθε κουβέντα για μείωση των επιτοκίων…

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα το μεσημέρι, η Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως η σημερινή απόφαση για αμετάβλητα επιτόκια επιβεβαίωσε σε γενικές γραμμές την εκτίμηση που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τον πληθωρισμό.

Εκτός από την ανοδική επίδραση στον πληθωρισμό, η οποία οφείλεται στην ενέργεια, η πτωτική τάση του υποκείμενου πληθωρισμού συνεχίστηκε και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Οι αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης μειώνουν τη ζήτηση και αυτό συμβάλλει στη μείωση του πληθωρισμού, ισχυρίζεται η ΕΚΤ.

Ως εκ τούτου, τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ, δηλαδή το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,50%, 4,75% και 4% αντίστοιχα.

Όπως εξήγησε η Κριστίν Λαγκράρντ η ΕΚΤ προσδοκά ότι μέρος των μισθολογικών αυξήσεων, οι οποίες ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, θα απορροφηθούν από την μείωση του περιθωρίου κέρδους στα αγαθά.

Παρά ταύτα υπάρχει σχετική αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθούν οι μισθοί στην ευρωζώνη, καθώς περίπου το 40% των εργαζομένων στην ευρωζώνη πρόκειται να υπογράψει νέες συμβάσεις εργασίας τους επόμενους μήνες.

Αναφερόμενη στην οικονομία της ζώνης του ευρώ η Κριστίν Λαγκράρντ εκτίμησε ότι είναι πιθανό να έχει παραμείνει στάσιμη το τελευταίο τρίμηνο του 2023, ενώ και τα νεότερα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία θα παραμείνει αδύναμη και στο εγγύς μέλλον.

Ωστόσο, ορισμένοι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αίγυπτος: Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 50% εν μέσω εντάσεων

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα