ΑΘΗΝΑ
10:32
|
30.04.2024
Την Πέμπτη παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της χώρας ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι λόγω των επικείμενων εκλογών του Μαΐου στη Βόρεια Μακεδονία.
Ο νέος, υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης ενόψει της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών της 8ης Μαΐου έλαβε σήμερα ο 61χρονος πρόεδρος της βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι.

Ο Ταλάτ Τζαφέρι, που προέρχεται από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα της Βόρειας Μακεδονίας, το DUI, θα καταθέσει αύριο Σάββατο στη Βουλή το πρόγραμμα και τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Την Κυριακή θα ακολουθήσει η σχετική συζήτηση στο Σώμα, η οποία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Την Πέμπτη παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της χώρας ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι λόγω της εκλογικής νομοθεσίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την οποία, 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου, επομένως με βάση το χρονοδιάγραμμα, η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα οριστεί την Κυριακή 28 Ιανουαρίου.

Ήδη πριν από τριάμισι χρόνια, τα δύο μεγάλα συγκυβερνώντα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του οποίου ηγείται σήμερα ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι και το αλβανικό DUI του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι,(πρώην αρχηγός των Αλβανών αυτονομιστών που είχαν ξεσηκωθεί το 2001) είχαν συμφωνήσει ότι ο επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα είναι πρόσωπο που θα υποδειχτεί από το DUI.

Το κόμμα επέλεξε για αυτή την θέση τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, Ταλάτ Τζαφέρι, που θα είναι για 100 μέρες, ο πρώτος Αλβανός πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας,

Οι Αλβανοί αποτελούν το 25% του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές σε πρόσωπα σε σχέση με την απερχόμενη κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, με εξαίρεση δύο χαρτοφυλάκια, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας τα οποία θα καταλάβει το αντιπολιτευόμενο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, καθώς βάσει της σχετικής νομοθεσίας, στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχει και η αντιπολίτευση, ώστε η κυβέρνηση αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο αντιπροσωπευτική.

Γιατί θα απόσχει από την κυβέρνηση το VMRO-DPMNE

Ωστόσο το VMRO-DPMNE, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα απέχει, όπως ανέφερε, από την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, επειδή θεωρεί τον Ταλάτ Τζαφέρι ως «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό της χώρας.

Νέος πρόεδρος της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας, στη θέση του Ταλάτ Τζαφέρι που παραιτήθηκε νωρίτερα σήμερα ώστε να αναλάβει από την Κυριακή (28/01) τα καθήκοντα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού εξελέγη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του SDSM, Γιόβαν Μίτρεσκι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Την αποπομπή του Βαρτζόπουλου από κυβέρνηση και Κ.Ο. ζήτησε ο Κασσελάκης

Ρωσικό «δάκτυλο» βλέπουν οι Εσθονοί για τη διατάραξη σήματος GPS στο Τάρτο

Ως 18 ετών ήταν το 24% των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε. το 2023

Στο Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε ο Ισημερινός κατά του Μεξικού

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα