ΑΘΗΝΑ
22:35
|
07.05.2024
Οι σφοδρές αντιθέσεις των δύο χωριών σε προϊόντα-κλειδιά εξηγούν το φρενάρισμα των διαπραγματεύσεων μετά από προσπάθεια δύο ετών.
Το πρωθυπουργικό ζεύγος της Βρετανίας δοκιμάζει...εγχώρια τυριά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το βοδινό κρέας και τα τυριά έφεραν τα πάνω κάτω στα διετή παζάρια για μία νέα εμπορική συμφωνία ανάμεσα στον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, έπειτα από τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η αποχώρηση του τελευταίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit).

Τι συνέβη; Ο Καναδάς επιλέγει να μεγιστοποιήσει την πίεση στο Λονδίνο επιδιώκοντας να χαλαρώσει την απαγόρευση του βόειου κρέατος που έχει υποστεί ορμονική επεξεργασία, το οποίο οι παραγωγοί του λένε ότι στην πραγματικότητα το αποκλείει από τη βρετανική αγορά.

Σύμφωνα με το βρετανικό δημόσιο δίκτυο ραδιοτηλεόρασης, BBC, η Βρετανία, από την άλλη πλευρά, κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγουν τα βρετανικά τυριά τους καναδικούς  φόρους εισαγωγής ύψους έως και 245% που ο Καναδάς από την αρχή του 2024 στα εγχώρια τυροκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Βρετανού κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ θα «διαπραγματευτεί μόνο συμφωνίες που έχουν αποτελέσματα για τον βρετανικό λαό και επιφυλάσσεται του δικαιώματος να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις εκεί όπου δεν καταγράφεται πρόοδος».

«Είμαστε ανοικτοί στο ενδεχόμενο να ξαναρχίσουμε συνομιλίες με τον Καναδά στο μέλλον» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιβεβαιώσει πως οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά σταμάτησαν μέχρι νεοτέρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου είναι σε πιο δύσκολη κατάσταση αφότου έγινε το Brexit, υποστηρίζοντας πως ό,τι έγινε έγινε «προς όφελος της ανεξάρτητης εμπορικής πολιτικής που μας καθιστά ικανούς να επιμείνουμε σε λεπτομέρειες κάθε μίας συμφωνίας και να βεβαιωθούμε πως θα εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο αυτό που επιβεβαιώθηκε σήμερα στην ουσία έχει γίνει πράξη από τις 31η Δεκεμβρίου 2023, οπότε εξέπνευσαν οι ρυθμίσεις που ίσχυαν για το βρετανικό τυρί που πλέον υπόκειται σε καναδικούς φόρους που ανεβάζουν την τιμή του στο 245%.

Η ίδια πηγή επισημαίνει επίσης πως πρόκειται για την πρώτη φορά (μετά το Brexit το 2021) που η Βρετανία εγκαταλείπει τις εμπορικές συνομιλίες με έναν εμπορικό εταίρο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίσκεψη Μελόνι στη Λιβύη

Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει μακράν από τις βασικές απαιτήσεις μας

Η «πατριωτική» εκστρατεία της Μελόνι κατά των αμβλώσεων ξεκίνησε

Ρωσία: «Απαράδεκτη» η απόφαση του Βερολίνου να απαγορεύσει τη ρωσική σημαία στις 8-9 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα