ΑΘΗΝΑ
15:24
|
28.04.2024
Αυξάνονται τα οδοφράγματα με τα μπλόκα στους δρόμους να έχουν αποκόψει την ανατολική από τη δυτική Βολιβία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες αγρότες απέκλεισαν τους δρόμους που συνδέουν την ανατολική με τη δυτική Βολιβία, χθες Πέμπτη 25/1, τέταρτη ημέρα διαδηλώσεων υπέρ του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες, στον οποίο έχει απαγορευτεί η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές του 2025.

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, δύο πολίτες έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των κλειστών δρόμων και 11 αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Τετάρτη σε μια σύγκρουση με διαδηλωτές που ζητούσαν την παραίτηση των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου που αποφάνθηκαν κατά της δυνατότητας του Μοράλες να συμμετέχει στις εκλογές.

Το πρώτο θύμα είναι μια 53χρονη γυναίκα που αντιμετώπιζε προβλήματα αρτηριακής πίεσης και δεν μπόρεσε να ταξιδέψει από τη Λα Παζ στη Σάντα Κρουζ. Ο δεύτερος νεκρός φέρεται να είναι ένας 57χρονος ο οποίος υπέστη καρδιακή ανακοπή, και δεν μπόρεσαν να τον βοηθήσουν λόγω των κλειστών δρόμων.

Οι διαμαρτυρίες λαμβάνουν χώρα σε περιβάλλον έντασης μεταξύ του Μοράλες και του νυν προέδρου Λουίς Άρσε, πρώην σύμμαχού του και πρώην υπουργού Οικονομίας, τον οποίο κατηγορεί ότι μποϊκοτάρει την υποψηφιότητά του με τη βοήθεια βουλευτών και δικαστών. «Ο κόσμος είναι εξοργισμένος γιατί οι δικαστές παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα», έγραψε ο Μοράλες στα social media.

Ο Μοράλες αποκλείστηκε από την προεδρική κούρσα του 2025, μετά από απόφαση που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο από το Συνταγματικό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία έχει ήδη υπηρετήσει τις δύο θητείες που του επιτρέπει το Σύνταγμα.

Με επικεφαλής την πανίσχυρη οργάνωση καλλιεργητών κόκας, οι οπαδοί του Μοράλες στήνουν οδοφράγματα με πέτρες και κορμούς δέντρων,καίγοντας ελαστικά από τη Δευτέρα. Χαρακτηριστικά, χθες Πέμπτη, η εταιρεία που διαχειρίζεται το εθνικό οδικό δίκτυο κατέγραψε μπλόκα σε 22 σημεία, σε σύγκριση με τα 16 που υπήρχαν την Τετάρτη.

«Δεν πρόκειται να γυρίσουμε σπίτια μας χωρίς τις παραιτήσεις τους», δήλωσε τοπικός ηγέτης των κοκαλέρος, στο ραδιόφωνο RKC από ένα από τα σημεία διαμαρτυρίας στο διαμέρισμα της Κοτσαμπάμπα, το πολιτικό προπύργιο του πρώην προέδρου.

Τα μπλόκα κρατούν αποκομμένη την ανατολική από τη δυτική Βολιβία και απειλούν να εκτοξεύσουν τις τιμές του κρέατος και των αυγών στη Λα Παζ.

Η κυβέρνηση συζητά την κατασκευή μιας αερογέφυρας για τη διευκόλυνση της άφιξης προϊόντων στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας των Καταναλωτών, Χόρχε Σίλβα, τονίζοντας ότι η καθημερινή ζημιά στην οικονομία ανέρχεται σε 128 εκατομμύρια δολάρια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ: Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών καθώς εξαπλώνονται οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο στη Γάζα

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

ΜέΡΑ25 για έφοδο ΕΛ.ΑΣ σε σπίτι φοιτήτριας: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει»

Ο Στόλος της Ελευθερίας αναβάλλει το ταξίδι του στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα