Ένας από τους γνωστούς πίνακες του Αυστριακού ζωγράφου Γκούσταβ Κλιμτ που είχε χαθεί εδώ και έναν αιώνα, «Το Πορτρέτο της Δεσποινίδας Λίζερ» βρέθηκε στη Βιέννη. Τελευταία φορά που είχε εκτεθεί δημόσια ήταν το 1925 και τότε ανήκε σε μία πλούσια εβραϊκή οικογένεια.
Αν και οι σημερινοί ιδιοκτήτες τους τον είχαν στην κατοχή τους από τη δεκαετία του 1960, η ύπαρξη τού επιβεβαιώθηκε όταν αυτοί αναζήτησαν τη συμβουλή δικηγόρων επειδή επρόκειτο να τον κληρονομήσουν από μακρινούς συγγενείς.
υπόθεση απέδειξε, αν μη τι άλλο, πως ο χαμένος (από δημόσια θέα…) πίνακας της «Δεσποινίδος Λίζερ» δεν καταστράφηκε, ούτε χάθηκε, αλλά παραμένει ως είχε με τον οίκο δημοπρασιών Im Kinsky να εκτιμά τη σημερινή αξία του σε τουλάχιστον 54.000.000 δολάρια.
Το πορτραίτο θα τεθεί τώρα σε δημοπρασία στις 24 Απριλίου 2024 για λογαριασμό των ιδιοκτητών και των νόμιμων διαδόχων της οικογένειας Lieser, σύμφωνα με διεθνή συμφωνία για την επιστροφή των έργων τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί, στους απογόνους των ανθρώπων από τους οποίους αφαιρέθηκαν.
Ο συνδιευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών Kinsky, Ernst Ploil, τόνισε πως δεν έχει βρεθεί καμία ένδειξη ότι το έργο είχε λεηλατηθεί ή κλαπεί πριν ή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προσθέτοντας: «Ο πίνακας περιγράφεται ως χαμένος σε όλους τους αναλυτικούς καταλόγους των έργων του Κλιμτ. Στους κύκλους μας «χαμένος» σημαίνει πως πιθανώς καταστράφηκε, πιθανώς κάηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει πλέον. Δεν ήταν αναμενόμενο πως θα επανεμφανιζόταν ποτέ…».
Τα έργα του Γκούσταβ Κλιμτ έχουν αποδειχθεί αληθινό «θησαυροφυλάκιο» σε όσους τα κληρονόμησαν καθώς το τελευταίο έργο του Αυστριακού καλλιτέχνη που είχε τεθεί σε δημοπρασία τον περασμένο Ιούνιο, «Η κυρία με τη βεντάλια», πουλήθηκε έναντι 85,3 εκατομμυρίων στερλινών καθιστώντας το ακριβότερο (ως σήμερα) έργο τέχνης που πουλήθηκε σε δημοπρασία στην «Γηραιά Ήπειρο».