ΑΘΗΝΑ
07:28
|
06.05.2024
Οι αμύθητης ιστορικής αξίας θησαυροί που έκλεψαν οι Βρετανοί από τη Γκάνα το 19ο αιώνα επιστρέφουν στην δυτικοαφρικανική χώρα σαν...δάνειο.
Χρυσοί θησαυροί του βασιλείου Ασάντι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε να «δανείσει» κλεμμένα χρυσά και ασημένια έργα τέχνης που έκλεψε από το βασίλειο των Ασάντι στη Γκάνα τον 19ο αιώνα μετά από τη σύναψη συμφωνίας έπειτα από μαραθώνια, σκληρά παζάρια.

Το Βρετανικό Μουσείο και το Μουσείο Βικτόρια και Άλμπερτ του Λονδίνου θα στείλουν στη Γκάνα τα έργα τέχνης που έκλεψαν Βρετανοί από το βασίλειο των Ασάντι και θα εκτεθούν στο μουσείο Manhyia Palace στην πόλη Κουμάσι, που βρίσκεται στην περιφέρεια Ασάντι της δυτικοαφρικανικής χώρας.

Ανάμεσα στα κλεμμένα έργα τέχνης είναι και 13 αντικείμενα που ανήκαν στον βασιλικό οίκο των Ασάντι που λεηλατήθηκε από τους Βρετανούς σε πολεμικές συγκρούσεις του 19ου αιώνα. Κάποια από τα έργα τέχνης των Ασάντι που έκλεψαν οι Βρετανοί πουλήθηκαν σε δημοπρασίες, άλλα μπήκαν σε «ιδιωτικές συλλογές» κλεπταποδόχων αρχαιοκαπήλων και άλλα σε διάφορα μουσεία κυρίως δυτικών πόλεων.

Τα αντικείμενα αυτά που επιστρέφουν στη Γκάνα μετά από περίπου 150 χρόνια σαν «δάνειο» θα αποτελέσουν βασικά εκθέματα στην επετειακή έκθεση του βασιλικού οίκου του βασιλιά των Ασάντι (που παραμένει ενεργός ως σήμερα) Οσέι Τούτου Β’.

Με αφορμή αυτή την είδηση, που μας θυμίζει όσα έχουν κατά καιρούς διαρρεύσει γύρω από τα μαραθώνια παζάρια Λονδίνου-Αθήνας για τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίασαν πως εάν επέστρεφαν οι Βρετανοί όσα έχουν κλέψει και εκθέτουν ως σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο, αυτό θα άδειαζε κυριολεκτικά…

Ορισμένα από τα κλεμμένα πολύτιμα έργα τέχνης που επιστρέφουν στη Γκάνα και δημοσιοποίησε το αμερικανικό δίκτυο CNN σε σχετικό ρεπορτάζ είναι τα ακόλουθα:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα