ΑΘΗΝΑ
13:56
|
18.05.2024
Το Ανώτατο Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας επικύρωσε μια απαγόρευση που εμποδίζει την προεδρική υποψήφια Μαρία Κορίνα Ματσάντο να ασκήσει το αξίωμα.
Μετά την απόφαση του δικαστηρίου, η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Μαρία Κορίνα Ματσάντο είπε ότι ο αγώνας της δεν έχει τελειώσει
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ανώτατο Δικαστήριο Δικαιοσύνης της Βενεζουέλας επικύρωσε μια απαγόρευση που εμποδίζει την προεδρική υποψήφια Μαρία Κορίνα Ματσάντο να ασκήσει το αξίωμα, ανατρέποντας τα σχέδια της αντιπολίτευσης για εκλογές που προγραμματίζονται για αργότερα αυτό το έτος, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η Ματσάντο, πρώην βουλευτής, κέρδισε τις ανεξάρτητες προεδρικές προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης τον περασμένο Οκτώβριο με περισσότερο από το 90 τοις εκατό των ψήφων, δυνητικά φέρνοντάς την σε προνομιακή θέση να αμφισβητήσει τον μακροχρόνιο σοσιαλιστή ηγέτη Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές.

Η νίκη της ήρθε παρά την ανακοίνωσή της από την κυβέρνηση για 15ετή απαγόρευση της υποψηφιότητάς της λίγες μέρες μετά την επίσημη συμμετοχή της στον αγώνα τον Ιούνιο.

Αφού το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του την Παρασκευή, η Ματσάντο ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο «αγώνας της εκστρατείας για την κατάκτηση της δημοκρατίας μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών» δεν έχει τελειώσει.

«Ο Μαδούρο και το εγκληματικό σύστημά του επέλεξαν τον χειρότερο δρόμο για αυτούς: τις νόθες εκλογές. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ας μην αμφιβάλλει κανείς, αυτός είναι αγώνας μέχρι το τέλος», έγραψε η 56χρονη στο X.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε λίγες ώρες αφότου τρεις από τους συμμάχους της Ματσάντο συνελήφθησαν με την κατηγορία της συνωμοσίας, εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησης του Μαδούρο και της πολιτικής αντιπολίτευσης.

Ο γενικός εισαγγελέας Ταρέκ Σάαμπ κατηγόρησε τους Γκιγιέρμο Λόπεζ, Λούις Τσαματσάρο και Χουάν Φρέιτες, που ανήκουν στο κόμμα Vente Venezuela της Ματσάντο, ότι αποτελούν μέρος μιας ομάδας τουλάχιστον 11 ατόμων που, όπως είπε, προσπάθησαν να ληστέψουν ένα οπλοστάσιο στρατιωτικών όπλων πέρυσι πριν από μια προγραμματισμένη επίθεση σε έναν κυβερνήτη της πολιτείας υπέρ του Μαδούρο.

Ο Σάαμπ είπε στην κρατική τηλεόραση ότι οι τρεις ήταν «εγκληματίες».

Σε ανάρτησή του στο X, το κόμμα Vente Venezuela είπε ότι ο Τσαματσάρο και ο Φρέιτες εμφανίστηκαν επίσης στο δικαστήριο στο Καράκας την Πέμπτη χωρίς να επιτρέπεται η ιδιωτική νομική εκπροσώπηση ή η επαφή με τις οικογένειές τους, αποκαλώντας τη διαδικασία «παράνομη και αυθαίρετη». Δεν ανέφερε τον Λόπεζ.

Το δικαστήριο ανέφερε επίσης ότι επικύρωσε τα ευρήματα ότι η Ματσάντο υποστήριζε τις αμερικανικές κυρώσεις, είχε εμπλακεί σε διαφθορά και είχε χάσει χρήματα για ξένα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του διυλιστηρίου πετρελαίου Citgo με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και της εταιρείας χημικών Monomeros, που δραστηριοποιείται στην Κολομβία.

Σχέσεις ΗΠΑ-Βενεζουέλας

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ καταδίκασε το Σάββατο την απόφαση του δικαστηρίου να διατηρήσει την απαγόρευση της Ματσάντο και η κίνηση αυτή θα μπορούσε να ανατρέψει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανεξετάζουν αυτήν τη στιγμή την πολιτική μας για τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα, με βάση αυτή την εξέλιξη και την πρόσφατη πολιτική στόχευση υποψηφίων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ σε δήλωση.

Οι ΗΠΑ έχουν θέσει όρους για τη συνέχιση της ελάφρυνσης των κυρώσεων για τη Βενεζουέλα, που χορηγήθηκαν τον Οκτώβριο μετά από μια εκλογική συμφωνία που υπογράφηκε στα Μπαρμπάντος, με τον Μαδούρο να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους και Αμερικανούς που «κρατήθηκαν παράνομα».

Ενώ η κυβέρνηση Μαδούρο απελευθέρωσε πέντε κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και εξέχοντα μέλη της αντιπολίτευσης, επανέλαβε ότι όσοι έχουν αποκλεισμό δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στον αγώνα του 2024.

Την Πέμπτη, ο Μαδούρο είπε ότι η συμφωνία των Μπαρμπάντος «τραυματίστηκε θανάσιμα» αφού οι κυβερνητικές αρχές ισχυρίστηκαν ότι απέτρεψαν πολυάριθμες συνωμοσίες για τη δολοφονία του.

«Το καθεστώς αποφάσισε να τερματίσει τη συμφωνία στα Μπαρμπάντος. Αυτό που δεν τελείωσε ήταν ο αγώνας μας να δούμε τη δημοκρατία να κερδίζει μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», είπε η Ματσάντο σε ένα μήνυμα μέσω του X.

Ο Μαδούρο, ο προστατευόμενος του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες, βρίσκεται στην εξουσία από το 2013. Αν και δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για επανεκλογή, αναμένεται ευρέως να επιδιώξει μια τρίτη εξαετή θητεία το 2024.

Μια νίκη θα τον έβαζε σε καλό δρόμο για να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2030, ξεπερνώντας κατά πολύ τα 11 χρόνια που ο Τσάβες κατείχε την εξουσία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μαδρίτη: Η Αγιούσο κήρυξε σταυροφορία ενάντια στις φοιτητικές κινητοποιήσεις για τη Γάζα

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκρισία άνευ προηγουμένου από Μητσοτάκη για το Μακεδονικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα