ΑΘΗΝΑ
05:09
|
18.05.2024
«Τι είναι πιο σημαντικό; Η Τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο», είπαν μετά την παρέμβαση.
Ακτιβισμός με σούπες... στο Λούβρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδηλώτριες-ακτιβίστριες πέταξαν σούπα στον πίνακα της Μόνα Λίζα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διατροφικές συνήθειες της σύγχρονης κοινωνίας και το αγροτικό σύστημα.

Η Μόνα Λίζα, έργο του 16ου αιώνα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και φυλάσσεται πίσω από αλεξίσφαιρο τζάμι. Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει το BBC, είναι απίθανο να υπέστη κάποια ζημιά το έργο Τέχνης από τη διαμαρτυρία των δύο ακτιβιστριών.  

«Τι είναι πιο σημαντικό; Η Τέχνη ή το δικαίωμα στην υγιεινή και βιώσιμη τροφή; Το αγροτικό μας σύστημα είναι άρρωστο», φώναξε η μία εκ των δύο διαδηλωτριών μετά τη ρίψη της σούπας στον πίνακα της Μόνα Λίζα σήμερα το πρωί της Κυριακής 28/1 στο Λούβρο. Δείτε σε βίντεο την ακτιβιστική διαμαρτυρία των γυναικών:

Η παρέμβαση ακτιβιστών κατά έργων Τέχνης είναι μια τάση των τελευταίων ετών και μάλιστα ο πίνακας της Μόνα Λίζα είχε δεχθεί ανάλογη επίθεση ξανά τον Μάιο του 2022.

Εκτός από τη Μόνα Λίζα, σούπα ντομάτας είχε ρίξει η ομάδα ακτιβιστών για το κλίμα «Just Stop Oil» στον πίνακα «Ηλιοτρόπια» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ.

Το 2022 εκτός από τη Μόνα Λίζα υπενθυμίζεται ότι επίθεση δέχτηκε και ο διάσημος πίνακας του Βίνσεντ Βαν Γκογκ «Ηλιοτρόπια», όταν πέταξαν σούπα ντομάτας πάνω του μέλη της ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα Just Stop Oil. Το ίδιο έτος ακτιβιστές είχαν πετάξει πετρέλαιο  στο έργο «Θάνατος και Ζωή» του Γκούσταβ Κλιμτ στο Μουσείο Λεοπόλντ της Αυστρίας. Την επόμενη χρονιά, 2023, μέλη της ίδιας ομάδας Just Stop Oil είχαν συλληφθεί αφού πρώτα είχαν σπάσει το γυαλί που προστατεύει διάσημο πίνακα «Η Αφροδίτη Μπροστά στον Καθρέφτη» του Ντιέγκο Βελάσκεθ, το οποίο εκτίθεται στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Διεθνές Δικαστήριο Χάγης: Οργή ακτιβίστριας στην απολογία του Ισραήλ-«Είστε ψεύτες»

Πέρασε ψήφισμα κατά της προέδρου του Κολούμπια για την καταστολή των κινητοποιήσεων

ΗΠΑ: Σε δίωρη ανάκριση του FBI υποβλήθηκε ο Ισραηλινός ιστορικός Ίλαν Παπέ

11χρονα γενέθλια της ΒΙΟΜΕ στις 17 και 18 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα