Για τους περισσότερους ανθρώπους η Ερυθραία είναι ένας τόπος μυστηριώδης, σχεδόν απαγορευμένος ή αποκλεισμένος από τον μέσο ταξιδιώτη.
Όμως, οι λίγοι τολμηροί που θα αποφασίσουν να φθάσουν στο «κατώφλι» της θα αποζημιωθούν καθώς θα ανοίξει ράθυμα τις πύλες της προσκαλώντας τους σε έναν κόσμο αλλιώτικο και ενδεχομένως λιγότερο θορυβώδη και βιαστικό, όπως ήταν η ζωή μας όλων όσων είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τη διαφορά του κόσμου πριν και μετά την «εισβολή» του Ίντερνετ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Γι’ αυτό και δεν είναι καθόλου υπερβολή να πει κανείς πως το ταξίδι στην Ερυθραία είναι διπλό, καθώς γίνεται ταυτόχρονα και στο χώρο και στον χρόνο…
Ο Αλέξανδρος Τσούτης, ένας από τους πιο πολυταξιδεμένους Ευρωπαίους στον πλανήτη και γνώριμος στους αναγνώστες του Κοσμοδρομίου, με διαπιστευτήρια τα ζηλευτά διαβατήριά του που έχουν περάσει από τουλάχιστον 100 χώρες, κατάφερε να ταξιδέψει πρόσφατα και στην Ερυθραία.
Το πρόσφατο ταξίδι του το κατέγραψε και στο μπλογκ του tripinpictures.com στο οποίο αξίζει να μπείτε από πολλές απόψεις. Αφενός γιατί θα ταξιδέψετε νοερά όχι μόνον στη μυστηριώδη Ερυθραία αλλά και σε δεκάδες χώρες όλων των ηπείρων. Αφετέρου επειδή θα θαυμάσετε τις (επαγγελματικού επιπέδου) φωτογραφίες του που αποτυπώνουν πιο πολύ την «ψυχή» των ανθρώπων και του τόπου όπου ζουν, παρά τη φευγαλέα ομορφιά που αγκιστρώνεται στο μάτι του τουρίστα (με την καλή ή κακή έννοια) για να γίνει αναλώσιμο της μιας στιγμής στο χαοτικό σύμπαν του Instagram.
Ο ζηλευτός ταξιδευτής Αλέξανδρος Τσούτης έκανε και πάλι την τιμή στο Κοσμοδρόμιο να απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις ώστε να μας βοηθήσει να πάρουμε μία «γεύση» από τον μυστηριώδη κόσμο μίας χώρας, που είναι αυθεντική όσο ελάχιστες στον πλανήτη και εντελώς αναλλοίωτη από τον τουρισμό.
Απολαύστε τον!
Μια χώρα σαν σκηνικό της Cinecittà!
Τι σας ώθησε να επισκεφθείτε την (αρκετά απομονωμένη από την υπόλοιπη Αφρική) Ερυθραία;
Η Ερυθραία ήταν διακαής πόθος μου εδώ και πολλά χρόνια. Γενικότερα, χώρες που τελούν υπό απομόνωση, συνήθως παρουσιάζουν ενδιαφέρον, σα να βρίσκεται κανείς σε ζωντανό μουσείο. Τρέφω ιδιαίτερη αγάπη για την Αφρικανική ήπειρο, με τις δυσκολίες αλλά και τη γοητεία της. Έτσι, μετά από ανεξάρτητα ταξίδια μου σε περίπου 27 Αφρικανικές χώρες, κατάφερα να συνδυάσω την τρίτη μου επίσκεψη στη γειτονική Αιθιοπία, με την Ερυθραία.
Στην ιστοσελίδα tripinpictures.com που διατηρείτε εξιστορώντας τα δεκάδες ταξίδια σας σε όλες τις ηπείρους αναφέρετε πως η Ερυθραία είναι ένας ταξιδιωτικός θησαυρός. Τι ήταν αυτό που σας γοήτευσε περισσότερο;
Η χώρα αυτή είναι εξαιρετικά απομονωμένη, αυθεντική όσο ελάχιστες άλλες στον πλανήτη και αναλλοίωτη από τον τουρισμό. Σε συνδυασμό με την άθικτη αρχιτεκτονική της ιταλικής αποικιοκρατίας, είναι σα να έχει παγώσει ο χρόνος σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό της Cinecittà, όπου οι ηθοποιοί και οι κομπάρσοι είναι αφρικανικής καταγωγής.
Περιγράψτε μας λίγο την πρωτεύουσα Ασμάρα. Στις φωτογραφίες σας είδαμε και αρκετά κτίρια γνώριμου στιλ ιταλικής αρχιτεκτονικής, δεδομένου ότι η Ερυθραία ήταν ιταλική αποικία από το 1889 ως το 1941. Τι αξίζει, λοιπόν, να δει κανείς στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας;
Πράγματι, η Ασμάρα, αλλά και η παραλιακή Massawa σε μεγάλο βαθμό, διατηρούν τα κτίρια και την ατμόσφαιρα μιας άλλης εποχής, μια αρμονική μείξη Ευρωπαϊκών και Αφρικανικών στοιχείων που δεν υπάρχει αλλού σε καμία από της δύο Ηπείρους. Αξίζει κανείς να περπατά αδιάκοπα στην πρωτεύουσα της χώρας και να ανακαλύπτει τις γειτονιές, τα θέατρα, τα cafe και κάθε της λεπτομέρεια, καθώς και τη συναναστροφή με τον ιδιαίτερα φιλικό λαό.
Ταξίδι σε έναν κόσμο σχεδόν χωρίς…Ίντερνετ
Υπήρχαν όμως και δυσκολίες στο ταξίδι όπως οι δυσκολίες τηλεπικοινωνιών και σύνδεσης με το Ίντερνετ, που μπορεί να εξασφαλίσει κάποιος μόνο σε ειδικευμένα καταστήματα. Θα λέγατε πως ένα ταξίδι στην Ερυθραία είναι ταυτόχρονα και ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο; Μπορείτε να μας περιγράψετε το ταξίδι σας εκεί υπό αυτό το πρίσμα;
Καλώς ήλθατε στη δεκαετία του ’90 (ή και ακόμα προηγούμενες)! Περίπου αυτή είναι η αίσθηση που νιώθει κανείς στην έλλειψη αυτού του κοινωνικού αγαθού που θεωρούμε πλέον απαραίτητο στη σύγχρονη ζωή μας. Η Ερυθραία και η Βόρεια Κορέα είναι οι μοναδικές χώρες στον κόσμο όπου η διαδικτυακή επικοινωνία δεν παρέχεται στους πολίτες. Εκείνοι αναγκάζονται να καταφύγουν σε κάποια καταστήματα που προσφέρουν υπηρεσίες Wi-Fi με την ώρα, σε πολύ αργή ταχύτητα που ουσιαστικά μόνο μηνύματα κειμένου μπορεί να υποστηρίξει. Διεθνής περιαγωγή δεν ισχύει επίσης στη χώρα, καθώς η κρατική εταιρεία επικοινωνιών δεν έχει συνάψει συμφωνία με καμία εταιρεία άλλου κράτους. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα στον ανεξάρτητο ταξιδιώτη, κυρίως στην αναζήτηση καταλύματος, διατροφής και άλλων πληροφοριών και υπηρεσιών στη χώρα.
Μολονότι αναπτυσσόμενη χώρα, το κόστος διαμονής και περιήγησης στην Ερυθραία είναι υψηλό. Αυτό το υψηλό κόστος αφορά τα μέρη διανυκτέρευσης ή συνολικά τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής;
Η Αφρική γενικότερα δεν αποτελεί προορισμό value for money. Η έλλειψη τουριστικών υποδομών, προμηθειών, το υψηλό κόστος καυσίμων, ανεβάζουν το κόστος του ταξιδιού τη στιγμή που οι συνθήκες διαμονής και διατροφής μπορεί να είναι έως και άθλιες. Επιπλέον, η Ερυθραία είναι χώρα που βρίσκεται σε διεθνές εμπάργκο, με ό,τι σημαίνει αυτό στην αφθονία προϊόντων στη χώρα. Γενικά πάντως, επειδή στον τόπο αυτό, όπως και στα περισσότερα ταξίδια μου προσαρμόζομαι στις συνθήκες διαβίωσης των ντόπιων , δε μένω σε ακριβά ξενοδοχεία και μετακινούμαι με δημόσια μέσα μεταφοράς, το κόστος διατηρείται χαμηλό.
Με διαβατήριο ελευθέρας…το χαμόγελο!
Πώς θα περιγράφατε τη συναναστροφή σας με τον ντόπιο πληθυσμό, που είναι πιο «αγνός» σε σχέση με άλλους λαούς λόγω των λιγοστών επαφών του με ξένους επισκέπτες;
Οι άνθρωποι γενικότερα δεν ασχολούνται με το σπάνιο επισκέπτη, δεν τον ενοχλούν και δεν προσπαθούν να του πουλήσουν κάτι ή να τον εκμεταλλευτούν, όπως στα τουριστικά σημεία του πλανήτη. Όπως και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες όμως, το χαμόγελο ανταποδίδεται πίσω στο πολλαπλάσιο. Προσωπικά μου έτυχε άγνωστοι πολίτες να μου πληρώσουν το εισιτήριο στο λεωφορείο, να με κεράσουν τσάι ή να μου δωρίσουν ένα φρούτο.
Μιλήστε μας και λίγο για την ντόπια κουζίνα. Είχατε την ευκαιρία να τη δοκιμάσετε; Τι σας έκανε εντύπωση;
Η ντόπια κουζίνα έχει επιρροές από την Ευρωπαϊκή αλλά και την Αιθιοπική. Λόγω του ενάλιου πλούτου της Ερυθράς θάλασσας, θα απολαύσει κανείς νόστιμα ψάρια, θα βρει επίσης όμως αιθιοπική injeera, spaghethti και πίτσα, αλλά και καφέ macchiato.
Τι θα συμβουλεύατε άλλους Έλληνες και Ελληνίδες ταξιδιώτες που θα ήθελαν να πάνε στην Ερυθραία; Τι θα πρέπει να προσέξουν και τι να έχουν προνοήσει εκ των προτέρων πριν την μετάβασή τους εκεί;
Αν κάποιος δεν είναι έμπειρος ταξιδιώτης, δε θα πρότεινα την Ερυθραία ως πρώτο προορισμό στην ταξιδιωτική του λίστα, ούτε να ταξιδέψει με ελεύθερο πρόγραμμα όπως έκανα εγώ. Θα πρότεινα καλύτερα να επιλέξει κάποιο γκρουπ.
Με τους Planet Voyagers το ανέφικτο γίνεται εφικτό
Από πέρσι έχετε ξεκινήσει τη διοργάνωση μοναδικών ταξιδιωτικών εμπειριών μέσω του Planet Voyagers, σε μέρη που δεν συνηθίζουν τα περισσότερα ταξιδιωτικά γραφεία. Σκοπεύετε να διοργανώσετε ταξίδια και στην Ερυθραία εντός του 2024;
Πράγματι σκοπεύω να οργανώσω με τους Planet Voyagers ένα ταξίδι προς τα τέλη της χρονιάς, με την Ερυθραία ως αυτόνομο προορισμό αλλά και ως επέκταση ενός ακόμα ταξιδιού στη συγκλονιστική Αιθιοπία.
Η τύχη ευνοεί τους θαρραλέους ταξιδιώτες ή είναι απερισκεψία να πάει κανείς μόνος του σε μία χώρα όπως η Ερυθραία ή το ταξίδι εκεί προϋποθέτει εμπειρία σε ανάλογα περιβάλλοντα;
Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός του ταξιδιώτη και ειδικά εμείς οι Έλληνες, λόγω υπερπροστατευτικής διαπαιδαγώγησης έχουμε πλεονάζοντα φόβο. Όπως λέω συνήθως, ο κόσμος δεν είναι τόσο τρομερός όσο νομίζουμε. Για όσους παρ’ όλα αυτά δεν καταφέρνουν να τον αποδιώξουν, ειδικά η Ερυθραία παρουσιάζει έλλειψη εγκληματικότητας και οι δυσκολίες επικεντρώνονται στα διαδικαστικά ενός ταξιδιού. Τελικά όμως αυτοί οι παράγοντες είναι και στοιχεία της γοητείας και αυθεντικότητας του τόπου αυτού.