Αποχωρούν από κοινού και συντονισμένα από την «Οικονομική Κοινότητα Χωρών Δυτικής Αφρικής», ECOWAS, το Μαλί, η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας, επισημαίνοντας πως αναλαμβάνουν όλες τις ευθύνες ενώπιον της Ιστορίας ώστε να ανταποκριθούν στις «ανησυχίες και τους πόθους των λαών» τους για εθνική κυριαρχία.
Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της ECOWAS. Αφενός αναγνώρισε πως οι τρεις χώρες είναι «σημαντικά μέλη της κοινότητας». Αφετέρου άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί λύση «μέσω διαπραγματεύσεων» ώστε να τερματιστεί το «πολιτικό αδιέξοδο» που προκαλεί η αναγγελία της αποχώρησής τους.
Οι τρεις χώρες εδώ και αρκετά χρόνια αντιμετωπίζουν τη μάστιγα των τζιχαντιστών, ενθαρρύνοντας τις δυτικές χώρες, με πρώτη την πρώην αποικιοκρατική δύναμη, Γαλλία, να κλιμακώσουν την στρατιωτική παρουσία και δράση τους στην περιοχή για να προασπίσουν τα συμφέροντα γαλλικών εταιριών δίχως να κάνουν τίποτε για να σταματήσουν τις επιθέσεις τζιχαντιστών.
Στη βάση αυτής της κατάστασης, ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού και των τριών χωρών προχώρησαν διαδοχικά στην κατάλυση της «δημοκρατίας» με πραξικοπήματα εκ των οποίων το πρώτο έγινε το 2020 στο Μαλί από τον συνταγματάρχη Ασιμί Γκοϊτά, το δεύτερο το 2022 στην Μπουρκίνα Φάσο από τον λοχαγό Ιμπραήμ Τραορέ και το τρίτο πέρσι από τον στρατηγό Αμπντουραμάν Τσιανί στον Νίγηρα.
Η ECOWAS,με τις πλάτες της Γαλλίας, επέβαλε βαριές κυρώσεις στο Μαλί, τη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα απειλώντας τες με στρατιωτική επέμβαση. Ακολούθως προτίμησε για διάφορους λόγους «να παγώσει» τη συμμετοχή των τριών χωρών στις εργασίες της κοινότητας.