ΑΘΗΝΑ
19:06
|
28.04.2024
Ο πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη προτείνει μεσοπρόθεσμο, πλην μεθοδευμένο, σχέδιο κλιμάκωσης της σύγκρουσης με το Ιράν.
Πύραυλος Τόμαχοκ εκτοξεύεται από αμερικανικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τις πιθανές επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ ως αντίποινα για την αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν την Κυριακή δυνάμεις της «Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ» στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 3 Αμερικανών στρατιωτικών και τον τραυματισμό 25 άλλων μελετά με άρθρο του στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg ο Ελληνοαμερικανός ε.α. ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (2009-2013) και νυν αντιπρόεδρος, παγκόσμιων υποθέσεων και διευθύνων σύμβουλος-εταίρος της παγκόσμιας επενδυτικής εταιρείας Carlyle Group και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ροκφέλερ.

Ο Σταυρίδης προβλέπει πως η αμερικανική απάντηση θα πρέπει να δοθεί «με νέο επίπεδο ισχύος» τις επόμενες μέρες.

Τονίζει πως πρώτα από όλα θα πρέπει να αυξηθεί το ήδη υψηλό επίπεδο πληροφοριών που αφορά τη Μέση Ανατολή και πως αυτό θα είναι μάλλον «κακή είδηση» σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς διοικητές των δυνάμεων σε Ευρώπη και Ειρηνικό, που θα πρέπει να συναγωνιστούν την Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού για περισσότερη πρόσβαση σε δορυφόρους, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη, υπηρεσίες αντικατασκοπείας, κυβερνο-επιθέσεις κ.α.

Προτείνει λοιπόν πως αυτό τις «επόμενες αρκετές βδομάδες» η βαρύτητα θα πρέπει να πέσει «στην παρακολούθηση και στη συλλογή πληροφοριών στο Ιράν και τους αντιπροσώπους του» ώστε όταν θα είναι έτοιμοι διαθέτοντας «σημαντικό μέρος πληροφοριών» να δημοσιοποιήσουμε όλα τα στοιχεία που το σχετίζουν «άμεσα με αυτές τις επιθέσεις» υπονοώντας την προετοιμασία εδάφους για πιθανή εξαπόλυση επιθέσεων άμεσα στο…Ιράν όχι απαραίτητα με τις κλασικές μεθόδους αλλά (σε πρώτη φάση;) με κυβερνοεπιθέσεις.

«Τώρα είναι η ώρα να χρησιμοποιήσουν (οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες) ορισμένες από τις καλύτερες δυνατότητές τους για να κυνηγήσουν την ιρανική διοίκηση και έλεγχο και να κόψουν την σύνδεση της Τεχεράνης με τις δυνάμεις αντιπροσώπων, διεισδύοντας στην υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου της και μειώνοντας την παραγωγή οπλισμού της (μέρος του οποίου κατευθύνονται στη Ρωσία και σκοτώνουν τους Ουκρανούς που είναι εταίροι της Αμερικής)» αναφέρει επί λέξει στο άρθρο του ο Τζέιμς Σταυρίδης.

Φτιάξτε «μαριονέτες» για «αντίσταση» εντός Ιράν

Στη συνέχεια προτείνει η CIA να επιταχύνει τις προσπάθειες δημιουργίας, χρηματοδότησης και επιχειρησιακού ελέγχου των δικών της «αντιπροσώπων κατά του Ιράν» αξιοποιώντας, όπως αναφέρει, «την εντεινόμενη εσωτερική αντίσταση στο Ιράν, που δεδομένης της μακράς ιστορίας κακοδιοίκησης και κακής οικονομικής διαχείρισης, θα πρέπει να κάνουμε «ό,τι μπορούμε για να τη βοηθήσουμε».

Εκτίμησε πως σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να βοηθήσουν «οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή» θυμίζοντας πως η τελευταία επίθεση στη μεθόριο Ιορδανίας-Συρίας δεν ήταν επίθεση μόνο κατά αμερικανικών στρατευμάτων «αλλά προφανώς και κατά του στενού εταίρου ασφαλείας της Ιορδανίας».

Υποστηρίζει, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της Ιορδανίας, πως θα πρέπει να λογαριάζει και τον εαυτό της «στόχο» τέτοιων δυνάμεων ενώ στη συνέχεια πλέκει το εγκώμιο των ιορδανικών μυστικών υπηρεσιών λέγοντας πως είναι «μεταξύ των καλύτερων στην περιοχή».

Σε επόμενο σημείο απευθύνεται στους εταίρους των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο λέγοντας πως θα πρέπει η Ουάσιγκτον να  περάσει το ακόλουθο «άμεσο μήνυμα στο Ιράν: Σας χτυπάμε και ο επόμενος γύρος επιθέσεων θα είναι σημαντικά μεγαλύτερης εμβέλειας».

Δεν διστάζει να μπλέξει στο «παιχνίδι» και το Ισραήλ λέγοντας πως αυτό θα μπορούσε «να βοηθήσει συνεργαζόμενο με τις ΗΠΑ και τους Άραβες εταίρους του για μία εκεχειρία που θα επηρεάσει τις απελευθερώσεις ομήρων που κρατούνται στη Γάζα» γιατί εάν καταλήξουμε σε μία σοβαρά αναβαθμισμένη σύγκρουση με το Ιράν «θα πρέπει να υπάρχει λιγότερη άμεση υποστήριξη στο Ισραήλ καθώς τα όπλα και τα συστήματα και τα πυρομαχικά μας θα πρέπει να κατευθυνθούν ενάντια στους μουλάδες…οι Ισραηλινοί ηγέτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως οι αμερικανικοί πόροι δεν είναι ατέλειωτοι».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα