ΑΘΗΝΑ
23:48
|
30.04.2024
Μετά τη συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου για τις θαλάσσιες διαφορές των δύο χωρών, ο Χοκστάιν βλέπει ανοικτό παράθυρο ευκαιρίας για συμφωνία τερματισμού των εχθροπραξιών.
Έιμος Χοκστάιν
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Παράθυρο ευκαιρίας» για διπλωματική επίλυση των διαφορών Ισραήλ-Λιβάνου στο φόντο των εντεινόμενων εχθροπραξιών ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολάχ διακρίνει ο Αμερικανός μεσολαβητής και ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για θέματα Ενέργειας, Έιμος Χοκστάιν.

Σε συνέντευξη που έδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής στο αμερικανικό δίκτυο CBS News, ο Χοκστάιν προαναγγέλλει νέα επίσκεψη σε Ισραήλ-Λίβανο θυμίζοντας πως αυτός είχε παίξει ρόλο στην επίτευξη συμφωνίας το 2022 μεταξύ των δύο χωρών για την διευθέτηση θαλάσσιων διαφορών σε περιοχή με ισχυρές ενδείξεις για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θέσει ως την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου, «τελεσίγραφο» στη Χεζμπολάχ για αποχώρηση από τα σύνορα των δύο χωρών απάντησε μάλλον αρνητικά, τονίζοντας: «Δεν γνωρίζω τέτοια σκληρά τελεσίγραφα αλλά σίγουρα υπάρχει εκεί ανοικτό το παράθυρο της διπλωματίας. Αυτό έχει πει και ο Πρόεδρος Μπάιντεν: πρέπει να προσπαθήσουμε να το λύσουμε αυτό διπλωματικά».

Ο ΄Ειμος Χοκστάιν πρόσθεσε πως η κατάσταση έντασης στη μεθόριο των δύο χωρών «δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα» και πως πρέπει να λυθεί με διπλωματικά μέσα. Είπε κατά λέξη:

«Πρέπει να κάνουμε δύο πράγματα: Το ένα είναι η παύση των εχθροπραξιών και από τις δύο πλευρές ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους περίπου 100.000 άνθρωποι σε κάθε πλευρά καθώς και στον Λίβανο και στο Ισραήλ υπάρχουν πολίτες που είναι πρόσφυγες στην ίδια τους τη χώρα γιατί δεν μπορούν να ζήσουν στον νότιο Λίβανο ή στο βόρειο Ισραήλ. Να βεβαιωθούμε πως μπορούν να ζήσουν Ισραηλινοί και Λιβανέζοι στα σπίτια τους με ασφάλεια. Και αυτό δεν χρειάζεται  απλή εκεχειρία αλλά διαπραγματεύσεις που θα εξασφαλίσουν την θέση του λιβανέζικου στρατού στην περιοχή καθώς και περισσότερες παραμέτρους ασφαλείας για τους πολίτες».

Σε επόμενο επίπεδο, ο Χοκστάιν ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να οριοθετηθούν τα σύνορα των δύο χωρών ώστε να υπάρχει «μακροπρόθεσμη ασφάλεια και ειρήνη σε μία περιοχή που είχαμε να περνά πολλές φορές συγκρούσεις εδώ και αρκετά χρόνια».

Από τις 8 Οκτωβρίου που άρχισαν οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου εκτιμάται πως έχουν σκοτωθεί 151 Λιβάνεζοι (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ) και 15 Ισραηλινοί (οι εννιά στρατιώτες). Επίσης, έκτοτε,  πολλές δεκάδες χιλιάδες πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να μην σκοτωθούν από τις εχθροπραξίες μεταξύ ισραηλινού στρατού και Χεζμπολάχ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα