ΑΘΗΝΑ
07:43
|
06.05.2024
Η νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Ιρλανδία αναμένεται να συγκροτηθεί ως τις 8 Φεβρουαρίου και αφού ψηφιστεί η συμφωνία με την κυβέρνηση Σούνακ.
Ηγετικά στελέχη του Sin Fein
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε συμφωνία με την κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ προκειμένου να γίνουν αλλαγές στους κανονισμούς που αφορούν τους ελέγχους αγαθών και εμπορευμάτων που διακινούνται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου ήρθαν σήμερα οι Βορειοϊρλανδοί Ενωτικοί του κόμματος  DUP, που επί δύο χρόνια μποϋκόταραν τις προσπάθειες για τη συγκρότηση κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία λόγω διαφωνιών σχετικά με το Brexit.

Ο αρχηγός των Ενωτικών του DUP, σερ Τζέφρι Ντόναλντσον

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του DUP (Democratic Unionist Party), σερ Τζέφρι Ντόναλντσον, η συμφωνία συγκυβέρνησης με το Sin Fein (που στις εκλογές του 2022 είχε βγει πρώτο) προβλέπει να αναλάβει το τελευταίο τη θέση του πρωθυπουργού, την οποία αναμένεται να αναλάβει η αντιπρόεδρος του κόμματος Μισέλ Ο’ Νιλ.

Ο Ντόναλντσον είπε πως η συμφωνία που κλείστηκε «θα εξασφαλίσει τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο» και θα αποκαταστήσει τη θέση της στην εσωτερική αγορά της χώρας αφού «θα άρει τους ελέγχους για τα εμπορεύματα που διακινούνται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου». Πρόσθεσε ακόμη πως θα δοθούν εγγυήσεις για την απρόσκοπτη πρόσβαση των βορειοϊρλανδικών επιχειρήσεων στη βρετανική αγορά.

Η αρχηγός του  Σιν Φέιν, Μαίρη Λουίζ ΜακΝτόναλντ, εμφανίστηκε από την πλευρά της σήμερα αισιόδοξη πως η νέα κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί ως τις 8 Φεβρουαρίου.

Ακυβερνησία και ακρίβεια…

Η απουσία τοπικού κοινοβουλίου και κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία, που κανονικά είναι αρμόδια για σειρά θεμάτων όπως η παιδεία και η υγεία, έχουν προκαλέσει προβλήματα στις δημόσιες υπηρεσίες της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η κατάσταση αυτή οξύνεται και από τον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους ζωής οδηγώντας πριν τέσσερις βδομάδες δεκάδες χιλιάδες δημόσιους υπάλληλους σε απεργία με κεντρικό αίτημα καλύτερους μισθούς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Νετανιάχου: Αν τελειώσει τώρα ο πόλεμος στη Γάζα, η Χαμάς θα παραμείνει στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα