ΑΘΗΝΑ
07:49
|
03.07.2024
Επιτροπή της Κνέσετ ψήφισε υπέρ της αποπομπής του Οφέρ Κασίφ με 14 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά. Το θέμα αναμένεται να πάει στην ολομέλεια.
Ο μαχητής βουλευτής Οφέρ Κασίφ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην αναίρεση της λαϊκής ψήφου προχώρησε απόψε επιτροπή της ισραηλινής βουλής (Κνέσετ) καθώς αποφάσισε με 14 ψήφους υπέρ και μόλις 2 κατά την πρωτοφανή απομάκρυνση βουλευτή της αντιπολίτευσης με αφορμή την υποστήριξή του στην πρόσφατη προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ για το μακελειό των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Από τη ψηφοφορία της επιτροπής της Κνέσετ

Η απόφαση αφορά τον αριστερό (Εβραίο) βουλευτή του αραβικού κόμματος  Hadash-Ta’al, Οφέρ Κασίφ.

Ο 59χρονος Μαρξιστής πολιτικός Οφέρ Κασίφ εκπροσωπεί το κόμμα Hadash στην Κνέσετ από τον Απρίλιο του 2019. Το Μάρτιο του 2019 του είχε απαγορευτεί να συμμετάσχει στις εκλογές από την ισραηλινή Κεντρική Εκλογική Επιτροπή επειδή είχε χαρακτηρίσει «νεοναζιστικό απόβρασμα» την ακροδεξιά πολιτικό, Αγελέτ Σακίντ, που τότε ήταν υπουργός Δικαιοσύνης και στη συνέχεια διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών από το κόμμα της «Νέας Δεξιάς». Ακολούθως η απόφαση αναιρέθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο και έτσι μπόρεσε να συμμετάσχει στις εκλογές και να εκλεγεί την ίδια χρονιά.

Το 2021 ο Οφέρ Κασίφ ξυλοκοπήθηκε από αστυνομικούς στη διάρκεια διαδήλωσης κατά ενός παράνομου εβραϊκού οικισμού, οι οποίοι δεν αναγνώρισαν πως επρόκειτο για βουλευτή.

Στις 7 Ιανουαρίου 2024 ο Κασίφ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει την νομική προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ  τονίζοντας πως υπηρετεί το «συνταγματικό τού καθήκον» προς την ισραηλινή κοινωνία και όχι προς «Μία κυβέρνηση της οποίας τα μέλη και ο συνασπισμός της ζητά εθνοκάθαρση ακόμη και πραγματική γενοκτονία. Αυτοί είναι που πληγώνουν τη χώρα και το λαό, αυτοί είναι που έκαναν τη Νότια Αφρική να προσφύγει στη Χάγη, όχι εγώ και οι φίλοι μου».

Στις 10 Ιανουαρίου η αίτηση μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο της Κνεσέτ Αμίρ Οχανά που το διαβίβασε στον Πρόεδρο της αρμόδιας Επιτροπής Οφίρ Κατζ.

Απόψε, 30 Ιανουαρίου, η αρμόδια Επιτροπή της Κνέσετ ψήφισε υπέρ της αποπομπής του Κασίφ με 14 ψήφους υπέρ, έναντι 2 κατά. Ακολούθως, το θέμα αναμένεται να πάει κατευθείαν στην ολομέλεια.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει η πρόταση να αποσπάσει την υποστήριξη 90 βουλευτών, δηλαδή ξανά του 75% της ολομέλειας. Επί του παρόντος, δεν φαίνεται να συγκεντρώνεται ο αριθμός αυτός καθώς 85 βουλευτές εκφράζουν τη στήριξή τους στην πρόταση για αποπομπή του βουλευτή Οφέρ Κασίφ. Ωστόσο, τίποτε δεν αποκλείεται μέχρι να έρθει η ώρα της τελικής ψηφοφορίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πολύ υψηλός κίνδυνος σε τρεις Περιφέρειες για σήμερα Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Τα 50 χρόνια ζωής της κεντροαριστεράς (και το ερώτημα τώρα τι κάνουμε)

Ο καιρός σήμερα: Αλλάζει το σκηνικό με νεφώσεις και βροχές

Μητσοτάκης: Είμαι πεπεισμένος μεταρρυθμιστής

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα