ΑΘΗΝΑ
20:41
|
02.05.2024
Η συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων εντάσσεται στο πλαίσιο προετοιμασίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, είχε σήμερα στη Λευκωσία η νέα ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Κολομβιανή διπλωμάτης, Μαρία  Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ.

Συναντώντας τον Ερσίν Τατάρ, η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είπε πως είχε μία «πολύ καλή» συνάντηση και πως τώρα είναι ώρα «να σκεφθούμε το μέλλον».

Η ίδια επισήμανε πως δεν είναι σημαντικό να ακούει κανείς μόνον τους ηγέτες αλλά και τους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών, τονίζοντας:

«Αυτό που πρόκειται να κάνω είναι να ακούσω τους ανθρώπους, να ακούσω την κοινωνία των πολιτών, τις ανάγκες του λαού, το τί θέλει. Αυτό έμαθα μετά την ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία, όπου συμμετείχα. Το πιο σημαντικό είναι να ακούς. Όχι μόνο τους ηγέτες, πρέπει να ακούμε τον λαό και την κοινωνία των πολιτών. Γιατί οι ηγέτες πρέπει να αναζητήσουν ένα κοινό έδαφος. Εμείς πρόκειται να βοηθήσουμε. Είμαστε εδώ για να διευκολύνουμε και χαίρομαι πολύ που το κάνω».

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ακολούθως, η Ολγκίν-Κουεγιάρ μετέβη στη Λευκωσία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή, δήλωσε πως «με όμοια πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές  είναι πιθανή η σύντομη επανέναρξη διαπραγματεύσεων».

Στη συνάντηση παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου Βίκτωρ Παπαδόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Δώρος Βενέζης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Ολγκίν-Κουεγιάρ είχαν κατ΄ιδίαν συνάντηση.

Μεθαύριο, Πέμπτη, 1η Φεβρουαρίου, η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό θα συναντηθεί με τον Ελληνοκύπριο Διαπραγματευτή, Μενέλαο Μενελάου.

Κατά πληροφορίες κυπριακών ΜΜΕ, η Ολγκίν Κουεγιάρ σκέφτεται να αποκτήσει έναν μόνιμο συνεργάτη με διαρκή παρουσία στην Κύπρο και να επισκέπτεται τακτικά το νησί για επαφές και με τις δύο πλευρές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Bloomberg: Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Ιρανικές αντιδράσεις για ρεπορτάζ του BBC με αφορμή τον φόνο έφηβης διαδηλώτριας

Μιχαλολιάκος: Έφεση κατά της αποφυλάκισης ασκεί ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα