ΑΘΗΝΑ
03:08
|
03.05.2024
Τραγική χαρακτήρισε ο νέος δήμαρχος την κατάσταση των οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, πετώντας το μπαλάκι των ευθυνών στην πρώην δήμαρχο.
Δημαρχείο Θεσσαλονίκης
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ανέφερε κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης του Δ.Σ. για τον προϋπολογισμό του 2024, πως είναι «η πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου που δεν έχει ψηφιστεί προϋπολογισμός με ευθύνη της απελθούσας δημοτικής αρχής», καταγγέλλοντας την απελθούσα διοίκηση Ζέρβα για οικονομική ζημιά «που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ».

Συγκεκριμένα ο Στέλιος Αγγελούδης, ανέφερε πως συνολικά η διαχείριση Ζέρβα ζημίωσε το δήμο Θεσσαλονίκης, κοντά στα 40 εκατομμύρια ευρώ: «Η αλήθεια είναι πως τόσο εσείς όσο και οι πολίτες, χρειάζεται να μάθουν ποια είναι η κατάσταση ενός δυσθεώρητου ελλείμματος και πού οφείλεται. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα κατηγορηθούμε για συγκάλυψη».

Θα παραθέσω οικονομικά στοιχεία που δυστυχώς δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και αποκαλύπτουν την πραγματική, τραγική κατάσταση του Δήμου. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. δεν είναι δικοί μας. είναι οι αριθμοί και τα νούμερα της προηγούμενης διοίκησης. Το έλλειμμα ανέρχεται στα 19.770.000 ευρώ εκ των οποίων τα 14.770.000 αφορούν τη διαφορά εσόδων – εξόδων στα ανταποδοτικά τέλη. Τι κάνατε δηλαδή κύριοι της προηγούμενης Διοίκησης; Μειώνατε τα έσοδα και αυξάνατε τα έξοδα στην καθαριότητα, τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

«Το 2019 η προηγούμενη δημοτική αρχή παρέλαβε ένα χρηματικό υπόλοιπο 19 εκατομμυρίων ευρώ. Το 2020 η διοίκηση Ζέρβα κατέγραψε έλλειμμα 5,5 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο κάλυψε από το αποθεματικό. Το 2021 το έλλειμμα έφτασε τα 13 εκατομμύρια ευρώ που ομοίως καλύφθηκε από το αποθεματικό. Το 2022 νέο έλλειμμα κοντά στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Το 2023 το έλλειμα ανήλθε στα περίπου 12.000.000 ευρώ τα οποία άρχισαν να καλύπτονται από ίδιους πόρους λόγω εξάντλησης του αποθεματικού υπολοίπου.

Τι κάνατε λοιπόν ως δήθεν υπεύθυνη Διοίκηση; Μέσα σε τέσσερα χρόνια ξοδέψατε τόσο το αποθεματικό που βρήκατε στα ταμεία όσο και το αποθεματικό των Κοιμητηρίων. Συνολικά η διαχείρισή σας ζημίωσε το Δήμο πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ. Στη δευτερολογία μου θα καταθέσω σχετικές περιπτώσεις, που προκλήθηκαν από την απόλυτη παραβίαση κάθε κανόνα επιμελούς διαχείρισης. Ένα παράδειγμα μόνο: Δεν τηρήθηκε η ρύθμιση πληρωμών με τη ΖΕΝΙΘ, με αποτέλεσμα να υπάρχει χρέος 2.600.000 ευρώ για το αέριο θέρμανσης των σχολείων… Έχουμε απόλυτη ενσυναίσθηση της ευθύνης που αναλαμβάνουμε. Είμαστε μια Διοίκηση 29 ημερών που σπεύδει ώστε ο Δήμος να μην οδηγηθεί σε διαχειριστική εποπτεία. Για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα της κατάστασης, βρισκόμαστε προ των πυλών ενός Μνημονίου στο Δήμο. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Η μόνη αλήθεια που άκουσα το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τον επικεφαλής της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής ήταν ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι ο δικός τους προϋπολογισμός. Ακριβώς αυτό συμβαίνει. Δικό σας είναι ο προϋπολογισμός, δικό σας καιτο Ζερβόσημο, η αύξηση των δημοτικών τελών που φέρατε και δεν ψηφίσατε, ή μάλλον ψηφίσατε και δεν το καταλάβατε! Κυρίες και κύριοι, Εμείς δεν πρόκειται να κρυφτούμε από τις ευθύνες μας».

Στις καταγγελίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης ο απερχόμενος δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας, απάντησε πως «έχετε έτοιμα έργα αξίας πάνω από 60 εκατομμύρια», υποστηρίζοντας ότι η νυν διοίκηση χρησιμοποιεί το επιχείρημα της καμένης γης για να μειώσει τις προσδοκίες των πολιτών.

«Με τα δήθεν ελλείμματα και το δήθεν άνοιγμα στα ταμεία προσπαθείτε να αμαυρώσετε τα πεπραγμένα της διοίκησης μας» προσέθεσε και σημείωσε πως «θέλετε να μας στερήσετε το δικαίωμα της κριτικής μέσω της ισοπέδωσης, αλλά εμείς θα αντιδρούμε».

«Εμείς θα υπερψηφίσουμε τον προϋπολογισμό γιατί είναι και δικός μας προϋπολογισμός» κατέληξε.

«Η προηγούμενη δημοτική αρχή όφειλε να φέρει προϋπολογισμό μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και δεν το έπραξε» ανταπάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και τόνισε πως «αυτός ο προϋπολογισμός δεν μας βρίσκει σύμφωνους αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε την προϋπολογισμό της προηγούμενης διοίκησης για να πάμε παρακάτω, ψάχνοντας να βρούμε τρόπο να τον αναμορφώσουμε με τις μικρότερες επιβαρύνσεις, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε τη διαχείριση». 

Σε σχέση με τα έργα που ανέφερε ο Κ. Ζέρβας τόνισε πως υπάρχουν 30 περιπτώσεις έργων που είναι ελλειμματικά προυπολογισμένα, ενώ κατέληξε πως «την Τετάρτη θα καταθέσω εγγράφως το πρόγραμμα μας για την φετινή και την επόμενη χρονιά βάσει των δεδομένων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε»

Η προειδοποίηση προς την κυβέρνηση

Απευθυνόμενος προς το κεντρικό κράτος ο Στ. Αγγελούδης διαμήνυσε πως «εάν η κυβέρνηση σταθεί δίπλα στα προβλήματα της πόλης θα το αναγνωρίσουμε. Αν συμβεί το αντίθετο, θα είμαστε απέναντι».

Ακόμα, τόνισε ότι έχει ζητήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες να διευκολύνονται οι σύλλογοι, οι κινήσεις πολιτών που θέλουν να τοποθετούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα ζητήματα της πόλης.

Προανήγγειλε, δε, ότι το Flyover θα έρθει άμεσα ως θέμα στο Δ.Σ. μόλις τελειώσουν οι διαδικαστικές συνεδριάσεις όπως η σημερινή της έγκρισης του προϋπολογισμού.

«Είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να ενσωματώσω οποιαδήποτε πρόταση που θα καταθέσουν οι παρατάξεις. Αν δω λάθη ή παραλείψεις που να προέρχονται από τις αρμοδιότητες του δημάρχου ή της δημοτικής αρχής είμαι έτοιμος να τα διορθώσω άμεσα εδώ», ανέφερε αμέσως μετά και κάλεσε την αντιπολίτευση «να δουλέψουμε μαζί» χωρίς η τελευταία να χρειαστεί να αλλοιώσει τον θεσμικό ρόλο της.

«Βασικό συστατικό της προγραμματικής αντιπολίτευσης είναι η αλήθεια», υπενθύμισε ο ίδιος.

Κλείνοντας, ο δήμαρχος δεσμεύθηκε ότι το 2024 θα είναι η χρονιά για να μπουν τα θεμέλια της υγιούς και αναπτυξιακής πορείας της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα