ΑΘΗΝΑ
06:46
|
28.04.2024
Από την 1η Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα, «το μοναδικό νόμισμα που θα γίνεται δεκτό για τις πληρωμές σε μετρητά ή για τις συναλλαγές είναι το ευρώ».
Η Πρίστινα καταργεί τη χρήση στο Κόσοβο του σερβικού δηναρίου
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Κοσσυφοπέδιο, όπου το ευρώ είναι το επίσημο νόμισμα, απαγορεύει από αύριο 1/2 τις συναλλαγές σε σερβικό δηνάριο, διακινδυνεύοντας μια νέα κρίση με τη Σερβία και νέες επιπλήξεις από τους Δυτικούς, οι οποίοι βλέπουν στην ενέργεια αυτή μια αχρείαστη πρόκληση.

Σύμφωνα με τη νέα κανονιστική ρύθμιση, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα, «το μοναδικό νόμισμα που γίνεται δεκτό στο Κόσοβο για τις πληρωμές σε μετρητά ή για τις συναλλαγές είναι το ευρώ».

Στο τέλος του πολέμου το 1999, το Κοσσυφοπέδιο, τότε σερβική επαρχία, είχε επιλέξει το γερμανικό μάρκο ως νόμισμα, καθώς το γιουγκοσλαβικό δηνάριο εξαφανιζόταν. Το 2002, όταν το ευρώ άρχισε να χρησιμοποιείται στη Γερμανία, η Πρίστινα το έκανε ντε φάκτο νόμισμά του, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Το σερβικό δηνάριο εξακολουθούσε να χρησιμοποιείται στις ζώνες με σερβική πλειονότητα. Η απαγόρευσή του υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τις εντάσεις σ’ αυτές τις πόλεις και τα χωριά, όπου πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται ή είχαν εργασθεί για σερβικούς θεσμούς με μισθούς ή συντάξεις που καταβάλλονται σε δηνάρια.

Χθες, Τρίτη, το βράδυ, τράπεζες του βόρειου Κοσσυφοπεδίου άρχιζαν να κατεβάζουν ρολά και στους δρόμους επικρατούσε σύγχυση.

Για την Αλεξάντρα Γιοβάνοβιτς, 37 ετών, το κλείσιμο των τραπεζών σημαίνει μεγαλύτερα δρομολόγια για να πάει στη Σερβία για τις τραπεζικές συναλλαγές της. «Δεν είναι φυσιολογικό», λέει κουρασμένη αυτή η κάτοικος της Μιτρόβιτσα. «Τίποτα δεν είναι φυσιολογικό». «Έχω την εντύπωση πως όλοι παίζουν μαζί μας», λέει ο Ζόραν Ίλιτς, ένας άλλος κάτοικος της Μιτρόβιτσα. «Δεν μας λέει κανένας τίποτα … Έχω απαυδήσει με την πολιτική».

Το Βελιγράδι, το οποίο ουδέποτε αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου που ανακηρύχθηκε το 2008, υποστηρίζει εκεί, μέσω θέσεων εργασίας ή οικονομικών αρωγών, τη σερβική κοινότητα που υπολογίζεται σε 120.000 ανθρώπους. Στον προϋπολογισμό της Σερβίας προβλέπονται κάθε χρόνο περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ για το Κοσσυφοπέδιο.  

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα