Να κατευνάσει την οργή των αγροτών που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους προσπάθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος το αγροτικό μπλόκο στη Βόνιτσα, αμέσως μετά τα εγκαίνια του οδικού άξονα Ακτίου-Αμβρακία.
«Ούτε γκαρσόνια θα γίνετε, ούτε θα φύγετε για τη Γερμανία», είπε ο κ. Μητσοτάκης στους αγρότες.
«Για μένα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα είναι πρώτη πολιτική προτεραιότητα. Ξέρω τα προβλήματα από πρώτο χέρι. Αυτά τα δύσκολα 4 χρόνια η κυβέρνηση στάθηκε στο μέτρο του δυνατού κοντά στους αγρότες με στήριξη του ΕΛΓΑ με αποζημιώσεις 1 δισ. ευρώ, με μείωση του ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές. Οι εκκρεμότητες με το κόστος της κίνησης και του ντίζελ και στο μέτρο του εφικτού γιατί οι δημοσιονομικές δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό που θέλω να σας μεταφέρω και σας ευχαριστώ για τον ευγενικό και κόσμιο τρόπο επικοινωνίας, και με το υπουργείο και με εμένα προσωπικά, θέλω να ξέρετε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό και όσο καλύτερα πηγαίνει η οικονομία τόσους περισσότερους πόρους θα έχουμε για να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Σας ευχαριστώ πολύ, ξέρω ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, δεν είμαι αφελής, δεν είναι μόνο εδώ δύσκολα βλέπετε και σε όλη την Ευρώπη τι γίνεται. Θέλω να κρατήσουμε αυτό τον πολιτισμένο διάλογο γιατί δεν είμαστε εδώ για να τσακωνόμαστε αλλά για να λύνουμε προβλήματα» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο εκπρόσωπος των αγροτών απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ζήτησε μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων του ζήτησε να ορίζει κατώτατες τιμές στα προϊόντα, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να δημιουργηθούν έργα υποδομής στην ύπαιθρο. «Δίνουμε αγώνα επιβίωσης, η χώρα χωρίς πρωτογενή τομέα δεν θα λέγεται χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του οδικού άξονα Άκτιο-Αμβρακία
Το εργοτάξιο όπου κατασκευάζεται η μονάδα αντλησιοταμίευσης Αμφιλοχίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση αποθήκευσης ενέργειας μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα, επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στόχος της επένδυσης που ανέρχεται σε ύψος 650 εκατομμυρίων ευρώ, είναι η υποστήριξη της περαιτέρω διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία ενός έργου που όπως είπε, θα μειώσει τελικά το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και θα μας επιτρέψει να χρησιμοποιούμε περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.