ΑΘΗΝΑ
07:57
|
21.05.2024
Αντιδράσεις στο γερμανικό πολιτικό σκηνικό από την ίδρυση του κόμματος Dava με αιχμές για γερμανικό παρακλάδι του AKP του Τούρκου προέδρου.
1,3 εκατομμύρια Γερμανοί, περίπου το 1,6% του πληθυσμού, έχουν τουρκικό μεταναστευτικό υπόβαθρο
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Προσδοκώντας να επεκτείνει την επιρροή του στον τουρκικό πληθυσμό στη Γερμανία και γιατί όχι να εδραιώσει και μια παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται με ένα γερμανικό παρακλάδι, το οποίο θα είναι υποψήφιο στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Αυτό δείχνουν όλες οι πληροφορίες, παρότι τα στελέχη του νέου στη γερμανική πολιτική σκηνή κόμματος αρνούνται τη σύνδεσή τους με τον Τούρκο πρόεδρο.

Το γερμανικό παράρτημα του AKP, η Δημοκρατική Συμμαχία για τη Διαφορετικότητα και την Αφύπνιση (Demokratische Allianz für Vielfalt und AufbruchDava), περιλαμβάνει τέσσερις υποψηφίους που έχουν υποστηρίξει στο παρελθόν το AKP του Ερντογάν, αναφέρει η Bild , συμπεριλαμβανομένου ενός που έχει ιστορικό «υποστήριξης της Χαμάς και των συνδεδεμένων με αυτήν οργανώσεων», όπως τονίζει. 

Καθώς στη Γερμανία το εκλογικό όριο του 5% δεν ισχύει για τις ευρωεκλογές, το νεοσύστατο κόμμα έχει σημαντικές πιθανότητες να εξασφαλίσει μια θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς σχεδιάζει να προσελκύσει ψηφοφόρους απαιτώντας πλήρη δικαιώματα για τα άτομα με ξένες ρίζες και βάζοντας στο στόχαστρό του την παιδική φτώχεια, ενώ ζητά μια «ρεαλιστική» και «χωρίς ιδεολογία» προσφυγική πολιτική. 

Μέχρι στιγμής, δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποιο βαθμό το μήνυμα του κόμματος θα έχει απήχηση στους 1,3 εκατομμύρια Γερμανούς πολίτες, περίπου το 1,6% του γερμανικού πληθυσμού, που έχουν τουρκικό μεταναστευτικό υπόβαθρο και αποτελούν τη μεγαλύτερη τουρκική διασπορά στον κόσμο. 

Ωστόσο, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σχεδόν το 63% των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία ψήφισαν υπέρ του συνταγματικού δημοψηφίσματος του Ερντογάν το 2017 και το 67% τον στήριξαν στις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους.

Ο Γερμανός βουλευτής του CDU Κρίστοφ ντε Βρις προειδοποίησε, μέσω της Bild για το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα: «Με την ίδρυση του τουρκικού ισλαμιστικού κόμματος Dava, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει πλέον, εκτός από την Ditib, την Τουρκο-Ισλαμική Ένωση για Θρησκευτικές Υποθέσεις, μια από τις μεγαλύτερες ισλαμικές οργανώσεις στη Γερμανία των οποίων οι ιμάμηδες χαρακτηρίζονται επίσημα ως δημόσιοι υπάλληλοι του τουρκικού κράτους και εκπαιδεύονται στην Άγκυρα, άλλο ένα εργαλείο για την άσκηση πολιτικής επιρροής στη Γερμανία».

Άλλοι υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί κατήγγειλαν επίσης την τελευταία κίνηση του Ερντογάν, η οποία θα κατακερματίσει ακόμη περισσότερο το πολιτικό τοπίο της Γερμανίας σε μια περίοδο έντονης πόλωσης.

«Ένα παρακλάδι του Ερντογάν να υποβάλει υποψηφιότητα για εκλογές εδώ είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε», έγραψε στο X ο υπουργός Γεωργίας των Πρασίνων Τζεμ Οζντεμίρ, ο οποίος έχει τουρκικό μεταναστευτικό υπόβαθρο.

Το κεντροδεξιό CDU, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, επέκρινε επίσης την κίνηση. «Ένα παρακλάδι του AKP στη Γερμανία θα ήταν ένα ακόμα εξτρεμιστικό κόμμα στη χώρα», τονίζει -κάνοντας μια συγκαλυμμένη αναφορά στο ακροδεξιό AfD, από το οποίο τα κατεστημένα κόμματα θέλουν να απαλλαγούν- ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μερικές πρώτες σκέψεις για τον θάνατο του προέδρου του Ιράν

Τι είπε απόψε στο διάγγελμά του ο Νετανιάχου για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ιρανικές προεδρικές εκλογές στις 28 Ιουνίου

Γνήσιος σύμμαχος της Ελλάδας η Αίγυπτος, λέει ο Γεραπετρίτης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα