ΑΘΗΝΑ
08:01
|
06.05.2024
Δεκάδες μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Υπό πίεση η κυβέρνηση από τον «ξεσηκωμό» του πρωτογενούς τομέα.
Ραντεβού των τρακτέρ στη ΔΕΘ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με δεκάδες μπλόκα σε όλη τη χώρα, αποκλεισμούς κεντρικών Εθνικών Οδών, μαζικές μηχανοκίνητες κινητοποιήσεις μέσα σε πόλεις, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους ενώ όλοι οι δρόμοι οδηγούν από σήμερα (1/2) και μέχρι και την Κυριακή (4/2) στην ετήσια έκθεση «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη.  

Στην πλατεία ΧΑΝΘ, μπροστά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχουν δώσει ραντεβού οι εκπρόσωποι των αγροκτηνοτρόφων με τουλάχιστον 300 αγροτικά μηχανήματα και περίπου 100 μελισσοκομικά φορτηγά, σήμερα το πρωί της Πέμπτης 1/2 και σκοπεύουν να παραμείνουν εκεί μέχρι την Κυριακή. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στις 12 μ., στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Οδός Εγνατία) μεγάλο συλλαλητήριο.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) καλεί γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο «την αγωνιστική τους πίεση, αφού είναι η μόνη που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα πάνω στα αιτήματά μας». Άλλωστε, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.

Επιπλέον σήμερα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα καταθέσουν στις 11 το πρωί ψήφισμα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Άγνωστο παραμένει αν στις επτά το απόγευμα, που είναι προγραμματισμένα τα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica», θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη.

Η πίεση προς την κυβέρνηση είναι εμφανής. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρώτα εξήγγειλε από ραδιοφώνου νέο πακέτο αρωγής προς τους πληγέντες από την κακοκαιρία αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Την επομένη επισκέφτηκε το αγροτικό μπλόκο στη Βόνιτσα συνομίλησε με τους δυσαρεστημένους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα και τους διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν «γκαρσόνια, ούτε θα φύγουν στη Γερμανία».

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

Οι αγρότες της Αταλάντης θα διακόψουν πεζή την κυκλοφορία στην Εθνική Οδό, στις 2 μ.μ., για δύο ώρες.

Το μπλόκο των αγροτών του Κόμβου Φιλώτα, καλεί τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής σήμερα στις 6 μ.μ. στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας όπου θα γίνει περιφερειακό συμβούλιο με αποκλειστικά αγροτικά θέματα.

Στη Μεσσηνία, οι αγρότες θα συγκεντρωθούν με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στου Χανδρινού. 

Οι αγρότες της Εύβοιας, με τον Αγροτικό Σύλλογο νότιας Καρυστίας και τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου «Δημήτρης Ρήγας» καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., μπροστά στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Καρύστου-Μαρμαρίου ενώ στο Μαντούδι, στις 7 μ.μ., ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννης καλεί σε σύσκεψη στην Κήρινθο. 

Στη Λακωνία, παραμένει το μπλόκο στην οδό Δαφνίου-Κροκεών, με κάλεσμα των Συλλόγων Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης, που για σήμερα το απόγευμα προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Νέων Μουδανιών θα αποκλειστεί για ένα δίωρο για δεύτερη ημέρα. Οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκιδικής θα αποφασίσουν πόσα τρακτέρ που θα ξεκινήσουν κομβόι για το κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου πραγματοποιεί, αύριο Παρασκευή μηχανοκίνητη πορεία από τους Πύργους προς την Πτολεμαΐδα, όπου και θα συναντηθεί με τρακτέρ και τους αγρότες από τον κόμβο των Κοίλων Κοζάνης. Η πορεία με τα 60 και πλέον γεωργικά μηχανήματα, κατά τις εκτιμήσεις του Συλλόγου, θα ξεκινήσει στις 9.30 το πρωί και θα φθάσει, ύστερα από περίπου μιάμιση ώρα στην Πτολεμαΐδα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Ο Πούτιν συγχαίρει τους Ορθόδοξους Χριστιανούς την Κυριακή του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα