ΑΘΗΝΑ
17:23
|
27.04.2024
Φωτιές και αποκαθήλωση αγάλματος Άγγλου βιομήχανου. «Σας βλέπουμε, σας ακούμε. Αν θέλετε να ακουστείτε, ψηφίστε στις ευρωεκλογές» η απάντηση της Μέτσολα.
Κινητοποιήσεις αγροτών στις Βρυξέλλες
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αστυνομία έριξε νερό σε αγρότες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν στους δρόμους των Βρυξελλών με τα τρακτέρ τους, ενώ έβαλαν φωτιές και γκρέμισαν άγαλμα μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Καθώς οι αρχηγοί κυβερνήσεων της Ε.Ε. συναντώνται κοντά στην πρωτεύουσα, αγρότες από το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία έφτασαν μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική τους κατάσταση, η οποία, όπως λένε, επιδεινώνεται από τους ολοένα αυστηρότερους πράσινους κανόνες που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Σύννεφα μαύρου καπνού κάλυπταν την συνήθως ήσυχη πλατεία, όπου οι αγρότες γκρέμισαν το άγαλμα του Βρετανού βιομήχανου του 19ου αιώνα Τζον Κόκεριλ.

Υπό τον διαπεραστικό ήχο των εκρήξεων, οι αγρότες εκτόξευσαν ύβρεις εναντίον των ένοπλων αστυνομικών που έστησαν ένα φράγμα από συρματοπλέγματα μπροστά από το Κοινοβούλιο, εμποδίζοντάς το από όλες τις γωνίες. 

Ένας Βέλγος αγρότης που αρνήθηκε να δώσει το όνομά του δήλωσε, ότι «Ιρλανδοί» και «μερικοί Γάλλοι» αγρότες έσπρωξαν το άγαλμα, το κεφάλι του οποίου βρέθηκε εν τέλει μέσα στις φλόγες.  Ιταλοί αγρότες φώναζαν: «Αυτή δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε», «Χωρίς τους αγρότες δεν υπάρχει φαγητό!».

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, έστειλε μήνυμα στους αγρότες από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«Σας βλέπουμε, σας ακούμε. Εάν θέλετε να ακουστεί η φωνή σας, κάντε την να ακουστεί και τον Ιούνιο, όταν ψηφίσετε στις εκλογές».

Ο Μαλτέζος βουλευτής υποστήριξε, ότι οι διαμαρτυρίες των αγροτών δείχνουν ότι «πρέπει να ακούμε περισσότερο» ορισμένους τομείς της κοινωνίας πριν από τις εκλογές.

Η αστυνομία με όπλα και ασπίδες φρουρούσε τη συνέλευση της Ε.Ε., όπου οι αξιωματούχοι προειδοποιήθηκαν να μην παραστούν λόγω των ταραχών. «Συνιστάται η τηλεργασία», είπαν στο προσωπικό σε ένα email που εντόπισε το POLITICO. «Συνιστάται να μην πλησιάζετε τις διαδηλώσεις και να μην φωτογραφίζετε».

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ακύρωσε τη συνάντηση των αρχηγών και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια που δημιουργήθηκαν από τις διαδηλώσεις.

Παρά τις χαοτικές σκηνές, στη διαμαρτυρία επικράτησε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Μια γυναίκα από ένα βελγικό σωματείο εργαζομένων αστειεύτηκε: «Στα βαθιά μου γεράματα, θα βρω έναν Ιταλό αγρότη».

Οι αγρότες σε όλη την Ευρώπη διαμαρτύρονται και ελπίζουν να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την Τετάρτη (31/1) παύση ενός έτους στην απαίτηση για τους αγρότες να αφήνουν ένα μικρό τμήμα της γης χωρίς φυτεία στα αγροκτήματα τους, μια από τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για τους αγρότες, να λαμβάνουν επιδοτήσεις στο πλαίσιο της γιγαντιαίας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής .

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής των Πρασίνων Μπενό Μπιτό δήλωσε, ότι επιθυμεί η Ε.Ε. να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τη γιγάντια εμπορική συμφωνία Mercosur. «Ελπίζουμε ότι, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεν θα ζητήσει μόνο αναβολή μέχρι τις εκλογές, αλλά την πραγματική διακοπή της διαπραγμάτευσης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Θάνατος Ναβάλνι: Δεν βρίσκουν στοιχεία για ευθύνες Πούτιν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα