ΑΘΗΝΑ
22:04
|
27.04.2024
Ο Μαρουάν Μπαργούτι που έχει φυλακιστεί 5 φορές σε ισόβια παραμένει ο πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος πολιτικός και θεωρείται διάδοχος του Αμπάς.
Τοιχογραφία στη Ραμάλα με τον Μαρουάν Μπαργούτι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντείνονται τα σκληρά παζάρια μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ εν μέσω μεσολάβησης από ΗΠΑ, Αίγυπτο και Κατάρ και ενώ η Χαμάς μελετά την πρόταση για ανταλλαγές ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων σε διάφορες φάσεις και στάδια με όρο μακρά παύση εχθροπραξιών (πιθανώς έξι βδομάδων).

Απόψε, ο Οσάμα Χαμντάν,  ανώτερο στέλεχος της Χαμάς στη Βηρυτό του Λιβάνου, σε συνέντευξη που έδωσε στον λιβανέζικο τηλεοπτικό σταθμό LBC TV  δήλωσε πως η οργάνωση παραμένει σταθερή στο αίτημά της αφενός για μόνιμη παύση των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας και αφετέρου για την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων κρατουμένων «ασφαλείας», αυτών δηλαδή που έχουν καταδικαστεί σε ισόβια για επιθέσεις έναντι των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

Ο Χαμντάν δήλωσε πως η Χαμάς επιδιώκει μεταξύ άλλων την απελευθέρωση χιλιάδων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές, μεταξύ των οποίων και ο Μαρουάν Μπαργούτι, που παρότι στη φυλακή εδώ και χρόνια παραμένει μακράν ο πιο δημοφιλής Παλαιστίνιος πολιτικός για τη θέση του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής, εάν και όταν φύγει ο νυν Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς.

Ο 64χρονος Μαρουάν Μπαργούτι (που γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1959) συνελήφθη το 2002 και εκτίει 5 φορές ισόβια κάθειρξη επειδή κρίθηκε ένοχος για τον σχεδιασμό «τριών τρομοκρατικών επιθέσεων» στη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντα (Εξέγερσης) που προκάλεσε το θάνατο πέντε Ισραηλινών.

Ο Μαρουάν Μπαργούτι τη μέρα που ανακοινώθηκε η καταδικαστική απόφαση

Εκτός από τον Μαρουάν Μπαργούτι η Χαμάς παζαρεύει την απελευθέρωση και άλλων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων όπως είναι ο Άχμαντ Σααντάτ, που είναι επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και εκτίει 30ετή ποινή κάθειρξης για το «ρόλο» του στη δολοφονία του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζε’εβί τον Οκτώβριο του 2001 στην Ιερουσαλήμ, καθώς και άλλων μελών της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ.

Ο Άχμαντ Σααντάτ, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Τον Μπαργούτι θέλει και πρώην αρχηγός της Shin Bet

Στο φόντο των διεργασιών που διαδραματίζονται εδώ και καιρό και στους κόλπους της Παλαιστινιακής Αρχής και με δεδομένα τα σχέδια των ΗΠΑ για «ανανέωση» της ηγεσίας των Παλαιστινίων, αναθερμαίνονται τα σενάρια για διαδοχή του Αμπάς από τον Μαρουάν Μπαργούτι, εφόσον βεβαίως αφεθεί ελεύθερος στο πλαίσιο συμφωνίας για την απελευθέρωση των Ισραηλινών κρατουμένων.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις αρχές Ιανουαρίου ο πρώην επικεφαλής των ισραηλινών υπηρεσιών ασφαλείας,  Shin Bet, Αμί Αγιαλόν, ζήτησε (σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz)  την απελευθέρωση όλων των ομήρων της Χαμάς με αντάλλαγμα τις απελευθερώσεις Παλαιστινίων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και ο Μαρουάν Μπαργούτι, τον οποίον βλέπει σαν το μόνον που «μπορεί να ηγηθεί των Παλαιστινίων αφού τελειώσει ο πόλεμος».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα