Οι νομοθέτες στην Αργεντινή ενέκριναν το διχαστικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι μετά από μέρες συζήτησης, ανοίγοντας το δρόμο για μια αποφασιστική ψηφοφορία στη Γερουσία, μεταδίδει το Al Jazeera.
Η Κάτω Βουλή των βουλευτών ενέκρινε κατ’ αρχήν το πακέτο με 144 ψήφους υπέρ και 109 κατά, σε ψηφοφορία την Παρασκευή. Το σαρωτικό νομοσχέδιο, που προορίζεται να ξεκινήσει τον μετασχηματισμό του κράτους και της οικονομίας, ενδέχεται να υποστεί αλλαγές πριν κατευθυνθεί στη Γερουσία.
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από το Κογκρέσο για να διαμαρτυρηθούν. Οι επικριτές είπαν ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει το νομοσχέδιο για να αυξήσει την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, να ωφελήσει τον ιδιωτικό τομέα και να μειώσει τους πόρους για το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
«Έχουμε δύο σαφείς επιλογές – να γίνουμε η μεγαλύτερη παραγκούπολη στον κόσμο ή να συνεχίσουμε αυτή την πορεία προς την ευημερία και την ελευθερία», δήλωσε η Λορένα Βιγιαβέρδε, βουλευτής από το ακροδεξιό κόμμα Freedom Advances του Μιλέι, υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο.
Λίγο πριν από την ψηφοφορία, ο Μιλέι είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι νομοθέτες είχαν «την ευκαιρία να δείξουν σε ποια πλευρά της ιστορίας ήθελαν να είναι.
«Η ιστορία θα τους κρίνει σύμφωνα με το έργο τους υπέρ των Αργεντινών ή για τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση του λαού», ανέφερε μια προεδρική δήλωση.
Κίνδυνοι μεταρρύθμισης
Ο Μιλέι, 53 ετών, κέρδισε μια ηχηρή εκλογική νίκη τον Οκτώβριο, οδηγώντας ένα κύμα οργής για δεκαετίες οικονομικών κρίσεων στο έθνος της Νότιας Αμερικής, όπου ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πάνω από 200 τοις εκατό και τα επίπεδα φτώχειας στο 40 τοις εκατό.
Ξεκίνησε τη θητεία του υποτιμώντας το πέσο κατά περισσότερο από 50%, μειώνοντας τις κρατικές επιδοτήσεις για καύσιμα και μεταφορές, μειώνοντας τον αριθμό των υπουργείων στο μισό και καταργώντας εκατοντάδες κανόνες για την απορρύθμιση της οικονομίας.
Το μεταρρυθμιστικό του πακέτο αγγίζει πολλούς τομείς της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής, από τις ιδιωτικοποιήσεις μέχρι τα πολιτιστικά ζητήματα, τον ποινικό κώδικα, το διαζύγιο και το καθεστώς των ποδοσφαιρικών συλλόγων.
Αλλά ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Λεάντρο Σαντόρο έδειξε την οικονομική και κοινωνική κρίση του 2001 ως παράδειγμα των κινδύνων των μεταρρυθμίσεων της ελεύθερης αγοράς.
«Εμείς οι Αργεντινοί γνωρίζουμε ήδη τι συμβαίνει όταν το οικονομικό μοντέλο επικεντρώνεται στην προσαρμογή και την απορρύθμιση», είπε.
«Το έθνος δεν είναι προς πώληση»
Την Παρασκευή, η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα σε πλήθη διαδηλωτών έξω από το Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.
Αναφέροντας από το Μπουένος Άιρες, η Τερέσα Μπο του Al Jazeera είπε ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι μια μεγάλη πολιτική δοκιμασία για τον Μιλέι και τις ελπίδες του να μεταρρυθμίσει την οικονομία της Αργεντινής.
«Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω για να εκφράσουν ανησυχίες για τα σχέδια του Μιλέι για την Αργεντινή», είπε η Μπο, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι φώναζαν «Το έθνος δεν πωλείται», έξω από το Κογκρέσο.
Η Βανίνα Μπιάσι, βουλευτής του αριστερού Μετώπου, είπε στο Al Jazeera ότι τα δικαιώματα που έχουν οι Αργεντινοί κινδυνεύουν.
«Το νομοσχέδιο αγγίζει θεμελιώδη ζητήματα που επηρεάζουν τους ανθρώπους», είπε.
Αυτές οι διαμαρτυρίες έρχονται λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου δεκάδες χιλιάδες Αργεντινοί βγήκαν στους δρόμους σε μια σημαντική πρόκληση για τις πολιτικές περικοπών του προϋπολογισμού του Μιλέι.
Σε ψήφο εμπιστοσύνης πίσω από τις μεταρρυθμίσεις του Μιλέι, ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε την Τετάρτη την εκταμίευση περίπου 4,7 δισ. δολαρίων στην Αργεντινή.