ΑΘΗΝΑ
09:13
|
04.05.2024
Η Ταϊλάνδη και η Σρι Λάνκα υπέγραψαν Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, με τη Σρι Λάνκα να ελπίζει ότι έτσι θα βοηθηθεί η αναζωογόνηση της οικονομίας της.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης νέα συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ταϊλάνδη και η Σρι Λάνκα υπέγραψαν Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ), μια κίνηση που η Σρι Λάνκα ελπίζει ότι θα τη βοηθήσει να βγει από τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, αναφέρει το Al Jazeera.

«Αυτή η κίνηση στοχεύει να ενισχύσει τις ευκαιρίες της αγοράς, με διαπραγματεύσεις που καλύπτουν διάφορες πτυχές όπως το εμπόριο αγαθών, οι επενδύσεις, η τελωνειακή διαδικασία και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας», αναφέρεται σε δήλωση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από το τμήμα ΜΜΕ του προέδρου της Σρι Λάνκα.

Το νησιωτικό έθνος έχει ανανεώσει την εστίαση στις εμπορικές συμφωνίες για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη και να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη οικονομία του, η οποία εκτιμάται από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι συρρικνώθηκε 3,8 τοις εκατό πέρυσι μετά από μια σοβαρή συναλλαγματική κρίση που το βύθισε σε μια ευρύτερη οικονομική κρίση.

Αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Σρέτα Ταβισίν έφτασε στο Κολόμπο το Σάββατο για να υπογράψει τη ΣΕΣ μαζί με άλλες συμφωνίες. Ο Σρέτα θα παραστεί επίσης στους εορτασμούς της 76ης Ημέρας Ανεξαρτησίας της Σρι Λάνκα την Κυριακή.

«Αυτό θα προσφέρει τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές. Ενθαρρύνουμε τους ιδιωτικούς μας τομείς να διερευνήσουν τις δυνατότητες αμφίδρομου εμπορίου και επενδύσεων», δήλωσε ο Σρέτα σε κοινή ενημέρωση μέσων ενημέρωσης μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν επίσης νέα συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών.

Το διμερές εμπόριο μεταξύ της Σρι Λάνκα και της Ταϊλάνδης ανήλθε σε περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Σρι Λάνκα.

Η Σρι Λάνκα εξάγει κυρίως τσάι και πολύτιμους λίθους στην Ταϊλάνδη και εισάγει ηλεκτρονικό εξοπλισμό, τρόφιμα, καουτσούκ, πλαστικά και φαρμακευτικά προϊόντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ερντογάν: Αναμένει επίθεση της Δύσης κατόπιν αναστολής εμπορίου με το Ισραήλ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για τη σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα