ΑΘΗΝΑ
23:33
|
04.05.2024
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν και η σύζυγός του καταδικάστηκαν από δικαστήριο που έκρινε ότι ο γάμος τους το 2018 παραβίαζε το νόμο.
Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan, χειρονομεί καθώς μιλά στα μέλη των μέσων ενημέρωσης στην κατοικία του στη Λαχόρη, Πακιστάν, 18 Μαΐου 2023
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν και η σύζυγός του Μπούσρα Χαν καταδικάστηκαν σε επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο το Σάββατο από δικαστήριο που έκρινε ότι ο γάμος τους το 2018 παραβίαζε το νόμο, ανακοίνωσε το κόμμα του, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ήταν η τρίτη απόφαση εναντίον του Χαν αυτή την εβδομάδα και έρχεται ενόψει των εθνικών εκλογών την Πέμπτη που του απαγορεύεται να διεκδικήσει.

Ο Χαν, 71 ετών, καταδικάστηκε τις τελευταίες ημέρες σε 10 χρόνια κάθειρξη για διαρροή κρατικών μυστικών και 14 χρόνια μαζί με αυτή τη σύζυγό του για παράνομη πώληση κρατικών δώρων. Οι εκπρόσωποί του λένε ότι θα ασκήσει προσφυγές και στις τρεις περιπτώσεις.
Δεν ήταν αμέσως σαφές εάν οι διάφορες ποινές του θα εκτελούνταν ταυτόχρονα.

Ο Χαν βρίσκεται στη φυλακή στη φρουρά της πόλης Rawalpindi, ενώ η σύζυγός του θα εκτίσει την ποινή της στην έπαυλη τους στην κορυφή του λόφου στο κοντινό Ισλαμαμπάντ. Ήδη αντιμετωπίζει 10ετή αποκλεισμό από την ανάληψη δημοσίων αξιωμάτων.

«Μετά από ώρες βεβιασμένων ακροάσεων στο δικαστήριο, χωρίς αντιπαραθέσεις μαρτύρων και δίκαιη διαδικασία – εμπαιγμός του νόμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κόμμα του Χαν, το Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

«Με τον τρόπο που διεξάγονται αυτές οι δίκες, θα υπάρξει ένα τεράστιο ερωτηματικό για τις εκλογές της 8ης Φεβρουαρίου. Αυτή είναι μια δοκιμαστική περίπτωση για το ανώτερο δικαστικό σώμα του Πακιστάν.»

Στο ζευγάρι επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 ρουπιών (1.800 δολάρια), ανέφερε το ARY News.

Η Μπούσρα κατηγορήθηκε ότι δεν ολοκλήρωσε την περίοδο αναμονής που είχε επιβάλει το Ισλάμ, που ονομάζεται «Ιντάτ», αφού χώρισε από τον προηγούμενο σύζυγό της και παντρεύτηκε τον Χαν.

Οι Χαν υπέγραψαν το συμβόλαιο γάμου τους, ή «Νίκα», τον Ιανουάριο του 2018 σε μια μυστική τελετή επτά μήνες πριν ο πρώην σούπερ σταρ του κρίκετ γίνει πρωθυπουργός για πρώτη φορά.

Υπήρχε διαμάχη για το αν είχαν παντρευτεί πριν ολοκληρωθεί η περίοδος. Μετά τις αρχικές αρνήσεις του γάμου, το PTI το επιβεβαίωσε εβδομάδες αργότερα.

Οι Χαν και οι δύο αρνήθηκαν ότι έκαναν λάθος.

«Μπορώ να πω ότι είμαι μάρτυρας στο Nikkah και είναι μια κατηγορηματικά μια ακόμη ψεύτικη υπόθεση», δήλωσε στο Reuters ο σύμβουλος μέσων ενημέρωσης του Χαν, Ζούλφι Μπουχάρι. «Από τους μάρτυρες, στα στοιχεία έως τη διαδικασία».

ΠΟΙΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Ο πρώην σύζυγος της Μπούσρα, Χαγουάρ Μανέκα, με τον οποίο ήταν παντρεμένη για περίπου 30 χρόνια, άσκησε ποινική μήνυση κατά των Χαν, δήλωσε άτομο με άμεση γνώση του θέματος.

Ο Χαν αποκαλούσε συχνά την Μπούσρα την πνευματική του ηγέτιδα. Είναι γνωστή για την αφοσίωσή της στον Σουφισμό, μια μυστικιστική μορφή του Ισλάμ.

Γεννημένη Μπούσρα Ρίαζ Γουάτο, άλλαξε το όνομά της σε Χαν μετά τον γάμο της. Ο σύζυγός της και οι οπαδοί της συνήθως την αναφέρουν ως Bushra Bibi ή Bushra Begum, τίτλοι που υποδηλώνουν σεβασμό στα Ουρντού.

Δεν ήταν σαφές πότε και πώς ο Χαν γνώρισε την Μπούσρα, αλλά ο πρώην βοηθός Ων Σώντρι είπε ότι ο Χαν εντυπωσιάστηκε με την πνευματικότητά της.

Ο Χαν, ο οποίος είχε αποκτήσει μια εικόνα playboy τη δεκαετία του 1990 καθώς η καριέρα του στο κρίκετ απογειώθηκε, έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται έντονα για τον σουφισμό.

Οι δύο προηγούμενοι γάμοι του Χαν – με την Τζεμάιμα Γκόλντσμιθ, κόρη του μεγιστάνα Τζέιμς Γκόλντσμιθ, και την τηλεοπτική δημοσιογράφο Ρεχάμ Ναγιάρ Χαν – κατέληξαν σε διαζύγιο.

Ο Χαν έχει αντιμετωπίσει δεκάδες υποθέσεις από τότε που εκδιώχθηκε από την εξουσία σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία δυσπιστίας το 2022. Λέει ότι η απομάκρυνσή του υποστηρίχθηκε από τον ισχυρό στρατό με τον οποίο έπεσε σε διαμάχη ενώ ήταν στην εξουσία.

Ο ίδιος και το κόμμα του λένε ότι έχουν υποβληθεί σε καταστολή με την υποστήριξη του στρατού, συμπεριλαμβανομένων συλλήψεων εκατοντάδων υποστηρικτών, μελών του κόμματος και βασικών βοηθών.

Ο στρατός, ο οποίος επί δεκαετίες κυριαρχεί στην πολιτική του Πακιστάν, αρνείται τους ισχυρισμούς.

Η NAB, η υπηρεσία κατά της διαφθοράς που δίκασε τον Χαν, έχει ερευνήσει, δικάσει και φυλακίσει σε διάφορες περιόδους όλους τους πρωθυπουργούς που υπηρέτησαν από το 2008, συμπεριλαμβανομένου του Ναγουάζ Σαρίφ, του οποίου το κόμμα θεωρείται το φαβορί στις εκλογές της επόμενης εβδομάδας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα