ΑΘΗΝΑ
04:49
|
02.05.2024
Ο πρόεδρος της Ναμίμπια, Χάγκε Γκέινγκομπ, 82 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Κυριακής.
Ο Πρόεδρος Hage Geingob της Ναμίμπια χειρονομεί κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Reuters στο κεντρικό Λονδίνο, Βρετανία, 1 Δεκεμβρίου 2016
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Ναμίμπια, Χάγκε Γκέινγκομπ, 82 ετών, πέθανε στο νοσοκομείο τα ξημερώματα της Κυριακής, ανακοίνωσε η προεδρία, εβδομάδες αφότου διαγνώστηκε με καρκίνο, αναφέρει το Reuters.

Ο Geingob ήταν επικεφαλής της αραιοκατοικημένης και ως επί το πλείστον άνυδρης χώρας της Νότιας Αφρικής από το 2015, τη χρονιά που ανακοίνωσε ότι είχε επιβιώσει από τον καρκίνο του προστάτη.

Ο αντιπρόεδρος Νανγκόλο Μπούμπα αναλαμβάνει το τιμόνι στη Ναμίμπια – ένα hotspot εξόρυξης με σημαντικά κοιτάσματα διαμαντιών και το συστατικό της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου λίθιο – μέχρι τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στο τέλος του έτους.

Μια ανάρτηση της προεδρίας στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X δεν έδωσε την αιτία θανάτου, αλλά στα τέλη του περασμένου μήνα η προεδρία είπε ότι είχε ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες για «μια νέα διήμερη θεραπεία για καρκινικά κύτταρα», αφού διαγνώστηκε μετά από τακτική ιατρική εξέταση.

Γεννημένος το 1941, ο Γκέινγκομπ ήταν εξέχων πολιτικός από τότε που η Ναμίμπια αποκτήσει την ανεξαρτησία της από τη Νότια Αφρική που κυβερνούσε η λευκή μειονότητα το 1990.

Προήδρευσε του οργάνου που συνέταξε το σύνταγμα της Ναμίμπια και στη συνέχεια έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στην ανεξαρτησία της στις 21 Μαρτίου του ίδιου έτους, θέση που διατήρησε μέχρι το 2002.

«ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ»

Το 2007, ο Γκέινγκομπ έγινε αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Λαϊκού Οργανισμού Νοτιοδυτικής Αφρικής (SWAPO), στον οποίο είχε ενταχθεί ως υποστηρικτής για την ανεξαρτησία όταν η Ναμίμπια ήταν ακόμα γνωστή ως Νοτιοδυτική Αφρική.

Το SWAPO παρέμεινε στην εξουσία στη Ναμίμπια χωρίς αμφισβήτηση από την ανεξαρτησία. Η πρώην γερμανική αποικία είναι τεχνικά μια χώρα με ανώτερο μεσαίο εισόδημα, αλλά μια χώρα με τεράστιες ανισότητες στον πλούτο.

«Δεν υπήρχαν εγχειρίδια για να μας προετοιμάσουν για την ολοκλήρωση του καθήκοντος της ανάπτυξης και της κοινής ευημερίας μετά την ανεξαρτησία», είπε σε μια ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας το 2018. «Χρειαζόμασταν να οικοδομήσουμε μια Ναμίμπια στην οποία οι αλυσίδες των αδικιών του παρελθόντος θα είχαν σπάσει».

Ο Γκέινγκομπ υπηρέτησε ως υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας πριν γίνει ξανά πρωθυπουργός το 2012.

Κέρδισε τις εκλογές του 2014 με 87% των ψήφων, αλλά απέφυγε ελάχιστα τον δεύτερο γύρο με λίγο περισσότερες από τις μισές ψήφους σε μια επόμενη δημοσκόπηση τον Νοέμβριο του 2019.

Αυτές οι εκλογές ακολούθησαν ένα σκάνδαλο δωροδοκίας της κυβέρνησης, στο οποίο αξιωματούχοι φέρεται να παραχώρησαν ποσοστώσεις σαφριδιού στη μεγαλύτερη αλιευτική εταιρεία της Ισλανδίας, τη Samherji, με αντάλλαγμα μίζες, σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών ΜΜΕ. Η κατακραυγή που προέκυψε οδήγησε στην παραίτηση δύο υπουργών.

Το επόμενο έτος, ο Γκέινγκομπ θρηνούσε που ο πλούτος της Ναμίμπια παρέμενε συγκεντρωμένος στα χέρια της λευκής μειονότητάς της.

«Η διανομή είναι ένα θέμα, αλλά πώς να το κάνουμε;» είπε ο Γκέινγκομπ σε μια εικονική συνεδρία σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο διεθνής οργανισμός Horasis.

«Έχουμε ένα φυλετικό ζήτημα εδώ, ένα ιστορικό φυλετικό χάσμα. Τώρα λέτε ότι πρέπει να αρπάξουμε από τους λευκούς και να το δώσουμε στους μαύρους, δεν θα λειτουργήσει», είπε.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου η κυβέρνηση ακύρωσε ως μη εφαρμόσιμη μια πολιτική που θα καθιστούσε υποχρεωτική για τις λευκές επιχειρήσεις να πουλήσουν μερίδιο 25% σε Μαύρους Ναμίμπια.

Ο Γκέινγκομπ πέθανε στο νοσοκομείο Lady Pohamba στο Windhoek, όπου λάμβανε θεραπεία από την ιατρική του ομάδα, δήλωσε η προεδρία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα