Εθνικό πένθος για δύο ημέρες κήρυξε ο πρόεδρος της Χιλής, Γκάμπριελ Μπόριτς, προς τιμή των θυμάτων των φονικών πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα. Σύμφωνα με την περουβιανή εφημερίδα El Comercio, οι νεκροί μετά τις 22.00 (ώρα Ελλάδος) ανήλθαν σε 122 από 112. Ο αριθμός αυτός δεν αποκλείεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ώρες ή μέρες.
Ο επίσημος απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, καθώς κάτοικοι, πυροσβέστες και ο στρατός δίνουν μάχη με τον χρόνο για να απομακρύνουν τα συντρίμμια.
Ελικόπτερα έχουν ρίξει τόνους νερού προσπαθώντας να κατασβέσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται στην κεντρική Χιλή από το Σάββατο, καθώς μέλη του προσωπικού των δυνάμεων έκτακτης ανάγκης δήλωσαν στο Reuters ότι εξακολουθούν να βρίσκουν πτώματα θαμμένα στα συντρίμμια, τρεις ημέρες μετά το ξέσπασμα των πυρκαγιών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι των πληγέντων περιοχών ανακαλύπτουν συνεχώς νέα θύματα, ενώ οι καταγεγραμμένοι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 300.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από το Σάββατο, έτσι ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια αρωγής.
Τεράστιες είναι και οι υλικές ζημιές που έχει προκαλέσει η πύρινη λαίλαπα, με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι τουλάχιστον 1.100 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Κατά την διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας, ο Γκάμπριελ Μπόριτς προειδοποίησε ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί, καθώς τέσσερις μεγάλες πυρκαγιές μαίνονται στην περιοχή του Βαλπαραΐσο, όπου οι πυροσβέστες προσπαθούν να φτάσουν στις πιο απειλούμενες γειτονιές.
Ο Μπόριτς προέτρεψε τους Χιλιανούς να συνεργαστούν με τα σωστικά συνεργεία.
«Αν σας λένε να εκκενώσετε, μη διστάσετε να το κάνετε», είπε. «Οι πυρκαγιές προχωρούν γρήγορα και οι κλιματικές συνθήκες έχουν καταστήσει δύσκολο τον έλεγχό τους. Υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι και χαμηλή υγρασία».
Η κατάσταση κορυφώθηκε την Παρασκευή, όταν οι δασικές πυρκαγιές εξαπλώθηκαν σε κατοικημένες περιοχές στις παράκτιες πόλεις Βαλπαραΐσο και Βίνα Ντελ Μαρ, καταστρέφοντας αυτοκίνητα και κατοικίες μέσα σε λίγα λεπτά.
Σε περιοχές πιο μακριά από τις πυρκαγιές, οι κάτοικοι κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους, ώστε τα πυροσβεστικά οχήματα, τα ασθενοφόρα και άλλα οχήματα έκτακτης ανάγκης να μπορούν να κυκλοφορούν στους δρόμους με μεγαλύτερη ευκολία.
Τρία καταφύγια δημιουργήθηκαν στην περιοχή Βαλπαραΐσο, ενώ 19 ελικόπτερα και περισσότεροι από 450 πυροσβέστες μεταφέρθηκαν στην περιοχή για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Υπουργό Εσωτερικών της Χιλής, Καρολίνα Τόχα.
Η Τόχα δήλωσε ότι δύο πυρκαγιές κοντά στις πόλεις Κιλπούε και Βίλα Αλεμάνα είχαν κάψει τουλάχιστον 8.000 εκτάρια (19.770 στρέμματα) από την Παρασκευή. Η μία από τις πυρκαγιές είναι η ίδια που απείλησε το παραθαλάσσιο θέρετρο Βίνα Ντελ Μαρ, όπου ορισμένες γειτονιές πλήγηκαν σοβαρά.
Τέσσερα νοσοκομεία και τρία γηροκομεία για ηλικιωμένους χρειάστηκε να εκκενωθούν. Η φωτιά κατέστρεψε επίσης δύο τερματικούς σταθμούς λεωφορείων, σύμφωνα με την υπουργό.
Το βράδυ της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Μονσάλβε, δήλωσε ότι οι ενεργές πυρκαγιές αυξήθηκαν στις 165, από 154 το Σάββατο. Έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και ο στρατός έχει σταλεί για να βοηθήσει τους πυροσβέστες να σταματήσουν την εξάπλωση.
Το τμήμα ερευνών της χιλιανής αστυνομίας (PDI) δήλωσε ότι ερευνά το ενδεχόμενο να ξέσπασαν σκόπιμα κάποιες από τις πυρκαγιές. Η Χιλή, η Αργεντινή και άλλες περιοχές της Νότιας Αμερικής αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό κύμα καύσωνα, κάτι που οι ειδικοί λένε ότι θα γίνει πιο συνηθισμένο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες του νότιου ημισφαιρίου, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Χιλή έχουν επίσης επιδεινωθεί από το καιρικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, που θερμαίνει τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Διαβάστε επίσης: