ΑΘΗΝΑ
15:29
|
07.11.2024
Αυξάνεται η ανησυχία για την ευημερία ενός κοπαδιού φαλαινών δολοφόνων που φαίνεται να έχουν εγκλωβιστεί ανάμεσα σε αποκολλημένους πάγους στα ανοικτά των ακτών του Χοκάιντο.
Παγιδευμένες φάλαινες δολοφόνοι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αυξάνεται η ανησυχία για την τύχη ενός κοπαδιού φαλαινών δολοφόνων, που φαίνεται να έχουν παγιδευτεί σε αποκολλημένους πάγους στα ανοικτά των ακτών του Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NHK την Τρίτη (6/2) έδειξαν, τουλάχιστον 10 όρκες να ξεπηδούν από ένα μικρό κενό στην επιφάνεια του νερού περίπου 1 χλμ από την ακτή του Ραουσού στη χερσόνησο Σιρετόκο-ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco– που φημίζεται για την άφθονη άγρια ζωή του.

Κάτοικοι της πόλης τόνισαν, ότι ο πυκνός πάγος είχε καταστήσει αδύνατο για την ακτοφυλακή, την οποία είχε ειδοποιήσει ένας ψαράς, να προσπαθήσει να απελευθερώσει τα θηλαστικά. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να περιμένουμε να σπάσει ο πάγος και να ξεφύγουν με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Ραουσού στο NHK.

Ο Σιχίρο Τσουτσίγια, ένας ειδικός στη θαλάσσια ζωή που κινηματογράφησε τα εγκλωβισμένα θηλαστικά χρησιμοποιώντας ένα drone, τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό, ότι παρατήρησε το κοπάδι ενώ διεξήγαγε έρευνα στον τοπικό πληθυσμό θαλάσσιων λιονταριών.

«Είδα περίπου 13 φάλαινες δολοφόνους. Τα κεφάλια τους έβγαιναν από μια τρύπα στον πάγο. Έμοιαζαν να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν, ενώ μαζί τους ήταν τρία ή τέσσερα μικρά».

Άλλα θηλαστικά έχουν την ικανότητα να περνούν μεγάλες περιόδους κάτω από το νερό, αλλά οι φάλαινες δολοφόνοι μένουν βυθισμένες μόνο για αρκετά λεπτά τη φορά.

Η θάλασσα στα ανοιχτά του ανατολικού Χοκάιντο, το βορειότερο κύριο νησί της Ιαπωνίας, καλύπτεται από αποκολλημένους πάγους κάθε χειμώνα. Η πυκνότητα των πάγων έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική κρίση.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, ότι η έλλειψη δυνατών ανέμων αυτή την εβδομάδα σήμαινε, ότι τα στρώματα πάγου είχαν μετακινηθεί ελάχιστα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι φάλαινες δολοφόνοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην περιοχή. Το 2005, αρκετά θηλαστικά πέθαναν αφού παγιδεύτηκαν στον θαλάσσιο πάγο στα ανοιχτά του Rausu, ένα δημοφιλές σημείο παρακολούθησης φαλαινών το καλοκαίρι.

Το Σιρετόκο-το “τέλος της γης“- είναι το χαμηλότερο σημείο στο βόρειο ημισφαίριο, στο οποίο είναι δυνατό να παρατηρηθεί ο αρκτικός θαλάσσιος πάγος.

Η προέλευση του πάγου βρίσκεται 1.000 χιλιόμετρα μακριά στα παγωμένα νερά του ποταμού Αμούρ στη ρωσική Άπω Ανατολή. Καθώς κατευθύνονται προς τα νότια, διασχίζοντας τη Θάλασσα του Οχότσκ, οι κρύσταλλοι μετατρέπονται σε φύλλα που τρίβονται το ένα πάνω στο άλλο, για να σχηματίσουν χοντρές πλάκες μπλε-λευκού πάγου.

Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν, ότι πριν από χιλιάδες χρόνια ο πάγος κάλυπτε μια περιοχή αρκετά μεγάλη, ώστε κάποιος μπορούσε να μεταναστεύσει με τα πόδια από την ηπειρωτική Ασία στο Χοκάιντο.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Αίθριος με τοπικές μόνο νεφώσεις

Δύο νέα πυροσβεστικά οχήματα απέκτησε η Ρόδος

Παππάς: Αισιοδοξία για τους εποχικούς πυροσβέστες-Ανάγκη για πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Ημερίδα με θέμα «Σχεδιάζοντας (σ)τα όρια των μικρών νησιών»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα