ΑΘΗΝΑ
01:43
|
28.04.2024
Θεωρήθηκε «απειλή για την δημόσια ασφάλεια» και οι αρχές δεν ανανέωσαν την άδεια παραμονής του.
«Θα συνεχίσω να φροντίζω την εκκλησία που μου εμπιστεύτηκαν, ακόμη και από μακριά»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μητροπολίτης Ταλίν και πάσης Εσθονίας Ευγένιος, προκαθήμενος της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο της Μόσχας, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Εσθονία, αφού ενημερώθηκε από το Συμβούλιο Αστυνομίας και Συνοριακής Φύλαξης, τη Δευτέρα, για την μη ανανέωση της άδειας παραμονής του.

Πριν από την αναχώρησή του, ο Μητροπολίτης Ευγένιος, που είναι Ρώσος πολίτης, άφησε στους πιστούς μια ρήση στην οποία τόνιζε ότι οι χριστιανοί πρέπει πάντα να δέχονται καλοπροαίρετα ό,τι τους συμβαίνει.

Παραθέτοντας την Α΄ Θεσσαλονικείς 5:16-18, είπε: «Να χαίρεστε πάντοτε, να προσεύχεστε αδιαλείπτως, σε όλα να ευχαριστείτε!» και πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η εκκλησιαστική ζωή στην χώρα θα συνεχίσει χωρίς να διαταχτούν οι ρυθμοί της.

«Υπάρχουν δύο αρχιεπισκοπές στην Εσθονία που, με την ευλογία μου, μπορούν να ασκήσουν την εξουσία του επικεφαλής της εκκλησίας μας», σημείωσε ο Ευγένιος. «Εγώ, με τη σειρά μου, θα παραμείνω σε επαφή και θα συνεχίσω να φροντίζω την εκκλησία που μου εμπιστεύτηκαν, ακόμη και από μακριά», πρόσθεσε.

«Αξιωματούχοι της αστυνομίας και του Συμβουλίου Συνοριακής Φύλαξης συναντήθηκαν με τον πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλέρι Ρεσέτνικοφ τη Δευτέρα και τον ενημέρωσαν ότι η άδεια παραμονής του δεν θα παραταθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου Συνοριακής Φύλαξης.

Η απόφαση των εσθονικών αρχών κάνει λόγο για ενέργειες και δηλώσεις του Μητροπολίτη που «απειλούν την εθνική ασφάλεια της χώρας», ως εκπρόσωπου του Πατριαρχείου Μόσχας.

Η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Εσθονίας (ISS) παρείχε επίσης παράσχει τη συνδρομή της στην απόφαση των αρχών, διαπιστώνοντας ότι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος ως θρησκευτικός ηγέτης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας «δικαιώνει και υποστηρίζει σταθερά την αιματηρή επίθεση του καθεστώτος του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας και ότι τόσο ο Πατριάρχης Μόσχας όσο και ο Μητροπολίτης Ευγένιος έχουν βοηθήσει με τις ενέργειές τους την εφαρμογή της πολιτικής ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Εσθονία», αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ο Ευγένιος είναι μητροπολίτης του Ταλίν και πάσης Εσθονίας και προκαθήμενος της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας (MPEÕK) η οποία αριθμεί περίπου 150.000 πιστούς σε 31 εκκλησίες και είναι η μεγαλύτερη ανατολική ορθόδοξη εκκλησία στην Εσθονία και διαφέρει από την Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία (EAÕK), μια ορθόδοξη εκκλησία υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης και νομική συνέχεια της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (EÕK).

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Λευκορωσία: 7 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από την Ουκρανία μέχρι στιγμής φέτος

Εάν οι ΗΠΑ κατασχέσουν τα παγωμένα αποθέματα της Ρωσίας, η Μόσχα μπορεί να απαντήσει ανάλογα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα