ΑΘΗΝΑ
00:59
|
04.05.2024
Το υπουργείο Εξωτερικών στο Ριάντ βάζει τέλος στις φήμες για συμφωνία με το Ισραήλ επιβεβαιώνοντας πως θέλει Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967.
Οι ηγέτες Σαουδικής Αραβίας, Παλαιστίνης και Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Σαουδική Αραβία έβαλε σήμερα και επίσημα τέλος στις φήμες που διαδίδονταν από Αμερικανούς «ανώνυμους» αξιωματούχους πως σκοπεύει να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ πριν καν τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα ή επιχειρηθεί η επίλυση του παλαιστινιακού.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών στην πρωτεύουσα Ριάντ ξεκαθαρίζει πως διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι δεν θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ παρά μόνον εάν αναγνωριστεί παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ανανέωσε επίσης την έκκλησή του στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) που δεν έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Α.Ιερουσαλήμ «να το κάνουν».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως θα πρέπει να σταματήσει «η ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας» και να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από το έδαφος της περιοχής.

Η ανακοίνωση αυτή σταματά τις έντονες φήμες που διαδίδουν εδώ και καιρό Αμερικανοί διπλωμάτες πως η Σαουδική Αραβία παίζει «παιχνίδι» σε βάρος των Παλαιστινίων και πως σκέφτεται να συνάψει πλήρεις σχέσεις με το Ισραήλ ακόμη και δίχως επίλυση του παλαιστινιακού παρά μόνον με την υπόσχεση πως θα ανοίξει «ένα μονοπάτι» προς αυτή την κατεύθυνση «στο μέλλον».

Το πρακτορείο Reuters μάλιστα την περασμένη βδομάδα είχε μεταδώσει σχετικές πληροφορίες αναφέροντας πως η Σαουδική Αραβία θα ήταν «πρόθυμη» να αποδεχθεί μία «πολιτική δέσμευση από το Ισραήλ για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους» και όχι κάτι άλλο πιο δεσμευτικό προκειμένου να εξασφαλίσει μία νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Νοέμβρη.

Ο Μπλίνκεν που πήγε την Δευτέρα στο Ριάντ είχε δηλώσει πως ο Σαουδάραβας πρωθυπουργός και πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν του είχε μεταφέρει το «ισχυρό ενδιαφέρον» της χώρας του για την επίτευξη ομαλοποίησης σχέσεων με το Ισραήλ , προσθέτοντας στη συνέχεια πως για να γίνει αυτό υπάρχουν οι ακόλουθες δύο προϋποθέσεις: Να σταματήσει η σύγκρουση στη Γάζα και να ανοίξει «καθαρό, αξιόπιστο και χρονικά δεσμευτικό μονοπάτι για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

Με την σημερινή ανακοίνωση η Σαουδική Αραβία βάζει στο τραπέζι και άλλους δύο «όρους» που αναφέρονται σε δεκάδες αποφάσεις του ΟΗΕ για το παλαιστινιακό: Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, (σ.σ. αν και παρουσιάζει ενδιαφέρον η απουσία αναφοράς σε μία ακόμη σοβαρή προϋπόθεση που είναι η επιστροφή και τα δικαιώματα των Παλαιστινίων προσφύγων…).

Τι λέει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι «το Βασίλειο έχει κοινοποιήσει τη σταθερή του θέση στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι δεν θα υπάρξουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ εάν δεν αναγνωριστεί ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Επανέλαβε «την έκκλησή της προς τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το παλαιστινιακό κράτος, να επισπεύσουν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα