ΑΘΗΝΑ
19:32
|
17.11.2024
Ο Ισημερινός έγινε η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική μετά την Κολομβία που αποποινικοποίησε την ευθανασία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Ισημερινός έγινε η δεύτερη χώρα στη Λατινική Αμερική μετά την Κολομβία που αποποινικοποίησε την ευθανασία.

Το συνταγματικό δικαστήριο ψήφισε επτά έναντι δύο υπέρ του να επιτραπεί στους γιατρούς να βοηθήσουν έναν ασθενή να πεθάνει.

Το δικαστήριο είπε ότι το έγκλημα της ανθρωποκτονίας δεν θα ισχύει πλέον για τους κλινικούς γιατρούς που εργάζονται για τη διατήρηση του δικαιώματος σε μια αξιοπρεπή ζωή, και η δράση έλαβε χώρα μετά από αγωγή που ασκήθηκε από μια γυναίκα που έπασχε από μια νευρολογική ασθένεια γνωστή ως ALS.

Είχε πει στο δικαστήριο τον Νοέμβριο ότι βίωνε πόνο, μοναξιά και σκληρότητα και ήθελε να αναπαυθεί εν ειρήνη.

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι κάτοικοι του Ισημερινού, παραμένει σθεναρά αντίθετη στην ευθανασία.

Η Κολομβία αποποινικοποίησε την ευθανασία το 1997.

Η πάσχουσα από ALS Πάολα Ρολντάν, η οποία είναι καθηλωμένη στο κρεβάτι της, άσκησε αγωγή τον Αύγουστο, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) είναι η πιο κοινή μορφή νόσου του κινητικού νευρώνα, μια σπάνια πάθηση που προοδευτικά βλάπτει μέρη του νευρικού συστήματος, οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία, συχνά με ορατή απώλεια.

Η κυρία Ρολντάν αμφισβήτησε ένα άρθρο του ποινικού κώδικα που καθιστούσε την ευθανασία έγκλημα ανθρωποκτονίας με ποινή φυλάκισης μεταξύ 10 και 13 ετών, αναφέρει το AFP.

«Θέλω να αναπαυθώ εν ειρήνη», είπε σε μια ακροαματική διαδικασία τον Νοέμβριο μέσω βίντεο. «Αυτό που βιώνω είναι οδυνηρό, μοναχικό και σκληρό».

Το δικαστήριο έκρινε ότι «θα ήταν παράλογο να επιβληθεί υποχρέωση παραμονής στη ζωή σε κάποιον που περνά αυτή την κατάσταση».

«Κάθε άνθρωπος μπορεί να λάβει ελεύθερες και τεκμηριωμένες αποφάσεις όταν επηρεάζεται η προσωπική του ανάπτυξη, η οποία περιλαμβάνει την επιλογή τερματισμού της έντονης ταλαιπωρίας που προκαλείται από έναν σοβαρό και μη αναστρέψιμο σωματικό τραυματισμό ή μια σοβαρή και ανίατη ασθένεια», ανέφερε.

Μετά την απόφαση, η κυρία Ρολντάν είπε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της έγινε «λίγο πιο φιλόξενη, πιο ελεύθερη και πιο αξιοπρεπής».

«Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ποτέ ασφαλτοστρωμένος δρόμος», πρόσθεσε.

Ο πατέρας της Φρανσίσκο Ρολντάν είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε ανάμεικτα συναισθήματα γιατί ενώ η Πάολα είχε καταφέρει να πετύχει ένα «ιστορικό γεγονός» και μια «κληρονομιά για την κοινωνία του Ισημερινού», η οικογένειά του είχε «μισοραγισμένη καρδιά γιατί θα μπορούσε να υπάρξει ένα αποτέλεσμα… είναι ο θάνατος της κόρης μου».

«Στηρίζουμε την Πάολα», είπε.

Ένα νομοσχέδιο για την ευθανασία θα πρέπει τώρα να συνταχθεί και να εγκριθεί από το Κογκρέσο, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει πολλούς μήνες, αλλά ο δικηγόρος της κυρίας Roldán, Farith Simon, υποστήριξε ότι η απόφαση ήταν «άμεσα εκτελεστή».

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παππάς: Ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει όσα έκανε επί ΣΥΡΙΖΑ

Είκοσι τρεις συλλήψεις στο Μανιπούρ της Ινδίας μετά από βίαιες διαδηλώσεις

Το Πολυτεχνείο ζει… μαζικά στους δρόμους και σε αγώνες ενάντια στον φασισμό

Πάπας Φραγκίσκος: Να ερευνηθεί αν στη Γάζα διαπράχθηκε γενοκτονία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα