ΑΘΗΝΑ
19:56
|
28.04.2024
Ο Σούνακ δήλωσε πως το Εργατικό Κόμμα «αλλάζει τον ορισμό της γυναίκας», ενώ βρισκόταν εντός της αίθουσας η μητέρα ενός δολοφονημένου 16χρονου κοριτσιού.
Ο Ρίσι Σούνακ- η 16χρονη Μπριάνα Γκέι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, αρνήθηκε την Πέμπτη να ζητήσει συγγνώμη ύστερα από ένα τρανσφοβικό σχόλιο που εξαπέλυσε εντός του κοινοβουλίου, κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, την ώρα που βρισκόταν καλεσμένη στην συνεδρίαση η μητέρα ενός δολοφονημένου διεμφυλικού κοριτσιού, λίγες μέρες πριν την πρώτη επέτειο της δολοφονίας.

Συγκεκριμένα ο Σούνακ κατά την διάρκεια ομιλίας του την Τετάρτη, στην οποία κατηγορούσε την αντιπολίτευση πως αλλάζει συστηματικά στη στάση της σχετικά με πολιτικά ζητήματα, όπως οι μισθοί, τα δίδακτρα και «τον ορισμό του τι είναι η γυναίκα», προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Στην αίθουσα του κοινοβουλίου βρισκόταν καλεσμένη η μητέρα της Μπριάνα Γκέι, μιας 16χρονης διεμφυλικής κοπέλας, η οποία έπεσε θύμα δολοφονίας στις 11 Φεβρουαρίου του 2023, από τον 15χρονο τότε Έντι Ράτκλιφ και την, επίσης 15χρονη, Σκάρλετ Τζενκισον. Οι δύο ανήλικοι καταδικάστηκαν πριν από μια εβδομάδα σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία, με το δικαστήριο να καταγράφει ως ένα από τα βασικά κίνητρα του εγκλήματος το μίσος προς τα διεμφυλικά άτομα.

Η ομάδα του Σούνακ υποστήριξε ότι το σχόλιο ήταν καθαρά πολιτικό και πως ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να αναδείξει πώς οι Εργατικοί άλλαξαν γνώμη για σημαντικές πολιτικές. Ωστόσο, οι πολιτικοί του αντίπαλοι κατηγόρησαν αμέσως τον πρωθυπουργό ότι εκμεταλλεύτηκε χωρίς ευαισθησία την οικογενειακή τραγωδία των ΓκέιΟ πατέρας της δολοφονημένης δήλωσε στο Sky News ότι είχε σοκαριστεί από το σχόλιο του πρωθυπουργού και πως ο Σούνακ θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη.

Ερωτώμενος για τα σχόλιά του, ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν έχω παρά την πιο ειλικρινή συμπόνια για όλη την οικογένεια και τους φίλους της [κοπέλας]. Αλλά το να χρησιμοποιεί [ο Στάρμερ] αυτή την τραγωδία για να διαγράψει από το πολύ ξεκάθαρο σημείο που έλεγα σχετικά με το αποδεδειγμένο ιστορικό αλλαγής των θέσεών του σε σημαντικές πολιτικές, επειδή δεν έχει σχέδιο, νομίζω, είναι λυπηρό και λάθος. Αναδεικνύει την χειρότερη πλευρά της πολιτικής».

Όταν ερωτήθηκε ξανά από δημοσιογράφους, δήλωσε ότι το σχόλιο του ήταν «απόλυτα θεμιτό» στο πολιτικό πλαίσιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Μακρόν: Τα πυρηνικά όπλα της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελούν μέρος της ευρωπαϊκής αμυντικής συζήτησης

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα