ΑΘΗΝΑ
07:00
|
04.05.2024
Απόψε ήταν μία από τις σπάνιες φορές που ακούσαμε δύο Αμερικανούς αξιωματούχους να αντιτίθεται σε σχέδιο επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα.
Από την τελευταία επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο Τζον Κίρμπι δήλωσε ξεκάθαρα πως οι ΗΠΑ δεν στηρίζουν, στην παρούσα φάση, μίας ευρείας κλίμακας επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα της νότιας Λωρίδας Γάζας. Γιατί; Διότι πολύ απλά, όπως εξήγησε ο Κίρμπι, εκεί έχουν συγκεντρωθεί πλέον πάνω από 1 ,5 εκατομμύριο άνθρωποι που δεν έχουν κυριολεκτικά πού να πάνε.

«Οποιαδήποτε μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, αυτή τη στιγμή, υπό τις παρούσες συνθήκες, με πάνω από ένα εκατομμύριο, μπορεί και ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιους, που ψάχνουν καταφύγιο και έχουν ήδη βρει καταφύγιο στη Ράφα, δίχως σκέψη για την ασφάλειά τους, θα ήταν καταστροφή και δεν θα το υποστηρίζαμε» είπε κατά λέξη ο Τζον Κίρμπι.

Τα ίδια λέει και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ…

Τα σχόλιά του ήταν πανομοιότυπα με αυτά του αναπληρωτή εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρμεντ, Βεντάντ Πατέλ, που ανέφερε:

«Δεν θα υποστηρίζαμε την ανάληψη κάτι τέτοιου δίχως σοβαρό και αξιόπιστο σχεδιασμό που να αφορά την τύχη πάνω από ενός εκατομμυρίου ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί, δίχως σκέψη για τις επιπτώσεις στην ανθρωπιστική βοήθεια και την ασφαλή αποχώρηση ξένων».

Ο Πατέλ πρόσθεσε πως ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τις επαφές του στο Ισραήλ ως σήμερα το μεσημέρι δεν είδε στοιχεία που να δείχνουν πως το Ισραήλ έχει κάνει σοβαρό σχεδιασμό για μία τέτοια επιχείρηση.

Είναι από τις σπάνιες στιγμές αυτού του πολέμου που οι ΗΠΑ ανοικτά εκφράζουν τη διαφωνία τους με μία νέα κλιμάκωση του πολέμου από την μεριά του ισραηλινού στρατού, τον οποίο έχουν στηρίξει (πολύ πριν από αυτόν τον πόλεμο αλλά και κατά τη διάρκειά του) με στρατιωτική βοήθεια και πυρομαχικά δίχως περιορισμούς.

Μένει επομένως να δούμε εάν και πόσο μπορεί να κρατήσει μία φάση αντιπαράθεσης ΗΠΑ-Ισραήλ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα