ΑΘΗΝΑ
09:20
|
01.05.2024
Η Πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ παραιτήθηκε το Σάββατο, επειδή έδωσε χάρη σε έναν άνδρα αναμεμειγμένο σε υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.
«Έκανα ένα λάθος... Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που σας απευθύνομαι ως πρόεδρος», είπε η Νόβακ καθώς ανακοίνωσε την παραίτησή της
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Πρόεδρος της Ουγγαρίας Καταλίν Νόβακ παραιτήθηκε το Σάββατο, αφού δέχτηκε αυξανόμενες πιέσεις επειδή έδωσε χάρη σε έναν άνδρα που καταδικάστηκε επειδή βοήθησε στην κάλυψη της σεξουαλικής κακοποίησης σε οικία παιδιών, μεταδίδει το Reuters.

Η Νόβακ, στενή σύμμαχος του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, έδωσε χάρη σε περίπου δώδεκα άτομα τον Απρίλιο του 2023 – ανάμεσά τους ο αναπληρωτής διευθυντής του οίκου παιδιών, ο οποίος βοήθησε τον πρώην διευθυντή του ιδρύματος να κρύψει τα εγκλήματά του.

«Έκανα ένα λάθος… Σήμερα είναι η τελευταία μέρα που σας απευθύνομαι ως πρόεδρος», είπε η Νόβακ καθώς ανακοίνωσε την παραίτησή της σε ομιλία που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
«Πήρα την απόφαση να χορηγήσω χάρη τον περασμένο Απρίλιο πιστεύοντας ότι ο κατάδικος δεν έκανε κατάχρηση της ευαλωτότητας των παιδιών που είχε επιβλέπει. Έκανα λάθος καθώς η χάρη και η έλλειψη αιτιολογίας ήταν κατάλληλα για να προκαλέσει αμφιβολίες για τη μηδενική ανοχή που ισχύει στην παιδοφιλία», είπε.

Αυτή την εβδομάδα, κόμματα της ουγγρικής αντιπολίτευσης είχαν ζητήσει την παραίτηση της Νόβακ για την υπόθεση και την Παρασκευή χίλιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της Νόβακ καλώντας την να παραιτηθεί.

Σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η πολιτική ζημιά, ο Όρμπαν, του οποίου το κόμμα Fidesz ξεκινά την εκστρατεία για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο, υπέβαλε συνταγματική τροποποίηση στο κοινοβούλιο αργά την Πέμπτη που στερούσε από τον πρόεδρο το δικαίωμα να συγχωρεί εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά παιδιών.

Το Σάββατο, η πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Όρμπαν, Τζουντίτ Βάργκα – η οποία αναμενόταν να ηγηθεί της λίστας της Fidesz για τις εκλογές και η οποία επίσης υπέγραψε τη χάρη – δήλωσε στο Facebook ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής της Fidesz, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απόφαση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Ενδοπαλαιστινιακές συνομιλίες συμφιλίωσης στο Πεκίνο

Ο Τραμπ μαλώνει τον Νετανιάχου ξανά για τις επιθέσεις της Χαμάς και τον πόλεμο στη Γάζα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα