ΑΘΗΝΑ
17:25
|
17.05.2024
Εξαιτίας μιας διάσπασης εντολής μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων, δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το ποιος θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.
Υποστηρικτές του PTI μπλοκάρουν έναν δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για την καθυστέρηση των αποτελεσμάτων των κοινοβουλευτικών εκλογών από την Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν, στην Πεσαβάρ, Πακιστάν, 9 Φεβρουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δύο ημέρες μετά τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στο Πακιστάν, προέκυψε μια διάσπαση εντολής μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων και δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το ποιος θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση, αναφέρει το Al Jazeera.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της Εκλογικής Επιτροπής του Πακιστάν (ECP), τα αποτελέσματα από 253 εκλογικές περιφέρειες της Εθνοσυνέλευσης είχαν ανακοινωθεί από το απόγευμα του Σαββάτου, σε σύνολο 266.

Σε ένα αποτέλεσμα σοκ, ο μεγαλύτερος αριθμός εδρών έχει πάει σε ανεξάρτητους υποψηφίους, από τους οποίους τουλάχιστον 93 υποστηρίζονται από το Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI).

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, αφαιρέθηκε από το κόμμα το εκλογικό του σύμβολο, το ρόπαλο του κρίκετ, κατηγορούμενο ότι παραβίασε τους νόμους σχετικά με τη διεξαγωγή εσωκομματικών εκλογών, αναγκάζοντάς το να παρουσιάσει τους υποψηφίους του ως ανεξάρτητους.

Η Πακιστανική Μουσουλμανική Λίγκα-Ναουάζ (PMLN), η οποία εισήλθε στις εκλογές ως αναμενόμενο φαβορί, αναδείχθηκε δεύτερη σε ψήφους, με μόνο 71 έδρες.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP), το οποίο κατάφερε να εξασφαλίσει 54 έδρες, 11 περισσότερες από ό,τι κέρδισε στις εκλογές του 2018.

Με μια τέτοια διάσπαση, το μεγάλο ερώτημα έγκειται τώρα στο ποιος θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση στο Πακιστάν, μια χώρα 241 εκατομμυρίων κατοίκων που έχει υποστεί ταραγμένα δύο χρόνια με πολιτική αστάθεια, μια οικονομία στα πρόθυρα χρεοκοπίας και αυξανόμενη εσωτερική ασφάλεια προκλήσεις.

Πώς καθορίζεται η πλειοψηφία;

Με 266 έδρες στις γενικές εκλογές, απαιτείται απλή πλειοψηφία 134 για να μπορέσει οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Θεωρητικά, όμως, οι βουλευτές μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ανεξάρτητα από την κομματική τους τοποθέτηση.

Στην περίπτωση του PTI, οι συνδεδεμένοι υποψήφιοι μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν την ένταξη σε άλλα κόμματα και, αντ’ αυτού, να ενωθούν ως ανεξάρτητοι. Αυτό θα τους επέτρεπε να σχηματίσουν κυβέρνηση εάν περάσουν συλλογικά το απαιτούμενο όριο των 134 εδρών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μπλόκο της Ε.Ε. σε άλλα τέσσερα ΜΜΕ για «φιλορωσική προπαγάνδα»

Ρωσία: Δεν επιδιώκουμε την κατάληψη του Χάρκοβου

Πούτιν: Η ουκρανική δικαιοσύνη να ελέγξει τη νομιμότητα Ζελένσκι

Νέα Αριστερά: Παράγοντας αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια ο Μητσοτάκης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα