ΑΘΗΝΑ
07:32
|
17.05.2024
Το PTI του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν και οι θυγατρικές του έχουν κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του Πακιστάν.
Υποστηρικτές του φυλακισμένου πρώην πρωθυπουργού Imran Khan και του κόμματος Jamaat-e-Islami φωνάζουν συνθήματα κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας ενάντια στα καθυστερημένα αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών από την Εκλογική Επιτροπή του Πακιστάν, στο Καράτσι του Πακιστάν, 10 Φεβρουαρίου 2024
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κόμμα Tehreek-e-Insaf (PTI) του πρώην πρωθυπουργού Ιμράν Χαν και οι θυγατρικές του έχουν κερδίσει τις περισσότερες έδρες στις εκλογές του Πακιστάν, αποκάλυψε η εκλογική επιτροπή καθώς ανακοίνωσε τα τελικά αποτελέσματα στις έντονες αμφισβητούμενες εκλογές, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ένας αριθμός ανεξάρτητων υποψηφίων που συμμάχησαν με το PTI του φυλακισμένου πρώην ηγέτη κέρδισαν έδρες στην Εθνοσυνέλευση στην ψηφοφορία της 8ης Φεβρουαρίου, είπε η επιτροπή, βοηθώντας το κόμμα να προηγηθεί με 97 από τις 265 έδρες. Ωστόσο, με κανένα κόμμα να μην έχει κερδίσει την πλειοψηφία και με πολλούς υποψηφίους να ισχυρίζονται παραποίηση ψηφοφορίας, το πολιτικό μέλλον του Πακιστάν είναι πολύ αβέβαιο.

Πέντε άλλοι ανεξάρτητοι που δεν υποστηρίζονται από τον Ιμράν Καν εξασφάλισαν επίσης έδρες. Το PTI υστερούσε από τον Πακιστανικό Μουσουλμανικό Σύνδεσμο (PMLN), με επικεφαλής τον σκληρό αντίπαλο του Χαν, τον πρώην πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ, με 76 έδρες. Οι 54 έδρες που κέρδισε το Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν (PPP) του προσφέρουν τη δυνατότητα να ασκήσει μεγάλη επιρροή.

Ωστόσο, πολλά άλλα μικρότερα κόμματα κατέλαβαν επίσης έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσουν περίπλοκες διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Το Κίνημα Muttahida Qaumi (MQM), ένα κόμμα με έδρα το Καράτσι, έκανε μια εκπληκτική επιστροφή στις κάλπες κερδίζοντας 17 έδρες, με αρκετούς άλλους να έχουν συνολικά 20 έδρες.

Η ψηφοφορία, η οποία αμαυρώθηκε από θανατηφόρα βία, διεξήχθη για να επιλεγούν 265 μέλη της Εθνοσυνέλευσης, που σημαίνει ότι απαιτούνται 134 έδρες για να αποκτήσει μια απλή πλειοψηφία ένας συνασπισμός.

Πολλά αποτελέσματα έχουν τεθεί σε αναμονή από την εκλογική επιτροπή μετά από εντολές αναστολής που εκδόθηκαν από δικαστήρια.

Διαμαρτυρία εν μέσω ισχυρισμών για παραποίηση

Χιλιάδες οργισμένοι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους πολλών πόλεων κατά τη διάρκεια της καθυστέρησης στην καταμέτρηση των ψήφων τις τελευταίες ημέρες – που οφείλεται σε διακοπή των τηλεπικοινωνιών την ημέρα της ψηφοφορίας για λόγους ασφαλείας όπως αποκαλούσαν οι αρχές – με πολλούς νεκρούς.

Η δημοσίευση των τελικών αποτελεσμάτων και οι εντολές παραμονής έχουν πυροδοτήσει νέες διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, στο μεταξύ, η βία έχει περιοριστεί.

Ο ισχυρός στρατός του Πακιστάν, ο οποίος κυβέρνησε άμεσα για σχεδόν τρεις δεκαετίες στην 76χρονη ιστορία του Πακιστάν, έχει ζητήσει σταθερότητα και ηρεμία. Κοντά στο PMLN, πιστεύεται ότι είναι έτοιμο να παρέμβει σε περίπτωση που τα διάφορα κόμματα αποτύχουν να συμφωνήσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό.

Το PTI, μεταξύ πολλών άλλων κομμάτων, κάλεσε σε διαμαρτυρίες ενάντια στα αποτελέσματα, ισχυριζόμενοι ότι έχουν νοθευτεί.

Αναφέροντας από το Ισλαμαμπάντ, ο Καμάλ Χάιντερ του Al Jazeera είπε ότι τρεις από τις εντολές παραμονής είναι σε έδρες που το PTI ισχυρίζεται ότι οι ανεξάρτητοι υποψήφιοί του είχαν κερδίσει με τεράστια διαφορά.

«Εάν αυτό δεν διευθετηθεί με τη νόμιμη οδό, αυτές οι διαμαρτυρίες θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα και ίσως ακόμη και να εξελιχθούν σε κίνημα», είπε. «Εν μέσω τέτοιων εντολών, φαίνεται ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης».

Ένας υποστηρικτής του PTI από τη Λαχόρη είπε στο Al Jazeera ότι δεν θα καθίσει σιωπηλός και θα επιτρέψει την κλοπή της εντολής του κόμματός του.

«Το γεγονός ότι το διαδίκτυο μπλοκαρίστηκε την ημέρα των εκλογών έδειξε πώς το κράτος προσπάθησε να νοθεύσει τα αποτελέσματα. Πιστεύουμε ότι οι κρατικοί θεσμοί συμμετέχουν πλήρως σε αυτό και αυτό είναι λυπηρό. Θα πρέπει να σεβαστούν τις ψήφους του λαού», είπε, προσθέτοντας ότι κατευθύνθηκε σε διαμαρτυρία το απόγευμα.

Τουλάχιστον έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το κόμμα PTI έχουν προσφύγει κατά των αποτελεσμάτων στο δικαστήριο.

«Εκπληκτικά» αποτελέσματα

Ο αναλυτής Ζάιγκαμ Χαν είπε στο Al Jazeera ότι υπάρχουν δύο βασικά πιθανά σενάρια μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

«Το πιο πιθανό σενάριο είναι μια κυβέρνηση συνασπισμού που περιλαμβάνει όλα τα πολιτικά κόμματα – μείον το PTI του Χαν», είπε στο Al Jazeera. Αυτό θα περιλαμβάνει τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, το PPP και το PMLN, καθώς και το MQM, το Jamaat-e-Islami και άλλα.

«Το δεύτερο σενάριο, λιγότερο πιθανό αλλά τεχνικά δυνατό, είναι το PPP να ενώσει τα χέρια με το PTI και να σχηματίσει κυβέρνηση», είπε ο αναλυτής.

Μιλώντας στο Inside Story του Al Jazeera, η Φαρζάνα Σιχ, ειδική στην πολιτική και την οικονομία του Πακιστάν, είπε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν «εκπληκτικά».

Εκατομμύρια τελικά αψήφησαν αυτό που αναφέρθηκε ευρέως ως το επιθυμητό αποτέλεσμα του στρατιωτικού κατεστημένου – μια σαφής νίκη για τον προτιμώμενο υποψήφιο, Ναουάζ Σαρίφ, είπε.

«Υποδεικνύει επίσης τη βαθιά απογοήτευση ενός πληθυσμού που πραγματικά αναζητά απεγνωσμένα αλλαγές, απελπισμένος για μια νέα κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει, ειδικότερα, την οξεία οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Για το Μουσείο η πενθήμερη εργασία

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέθεσε πρόταση νόμου για το φορολογικό με μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα