ΑΘΗΝΑ
09:04
|
03.05.2024
Ο Παλαιστίνιος τέως πρέσβης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, απευθύνει δραματική έκκληση προς όλους ώστε να σταματήσει τώρα η τρέλα μίας επίθεσης στη Ράφα.
Παναγιά που θρηνεί θυμίζει το φωτογραφικό στιγμιότυπο σήμερα από μία Παλαιστίνια μητέρα στη Ράφα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκτενέστατη γραπτή δήλωση σε σχέση με τις σημερινές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη νότια πόλη της Λωρίδας της Γάζας, Ράφα, όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός (άνω των1,5 εκατομμυρίων) εκτοπισμένων αμάχων και τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή έστειλε σήμερα στο Κοσμοδρόμιο ο τέως πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι.

Λόγω της κρισιμότητας των εξελίξεων, την παρουσιάζουμε απόψε ολόκληρη, καθώς, όπως όλα δείχνουν,σχεδιάζεται η (πιθανή) ισραηλινή κλιμάκωση των επιθέσεων στη Ράφα. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημάνει νέα ανθρωπιστική τραγωδία για τον υπό διωγμό λαό της Γάζας, που βομβαρδίζεται ανηλεώς επί τέσσερις μήνες ως συνέχεια του 16ετούς ισραηλινού εμπορικού, οικονομικού, ενεργειακού και άλλου αποκλεισμού.

Στη γραπτή δήλωση που έστειλε στο Κοσμοδρόμιο ο τέως πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και συνιδρυτής του Φόρουμ  ελληνο-παλαιστινιακής Προοδευτικής Αλληλεγγύης σημειώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα πρέπει να παραμείνει όμηρος της πολιτικής των εγκλημάτων του Ισραήλ και να γίνει συνεργός στην υλοποίηση των σχεδίων της. «Ειδικά σε περίοδο που η περιοχή βρίσκεται σε σταυροδρόμι εξελίξεων και συνεχίζεται ο πόλεμος της γενοκτονίας, του εκτοπισμού και της λιμοκτονίας σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Τονίζει πως το παλαιστινιακό ζήτημα θα οδηγήσει σε πιθανή «περιφερειακή επέκταση» τινάζοντας στον αέρα ό,τι έχει απομείνει από σταθερότητα, ασφάλεια και ευκαιρίες για ειρήνη των λαών.

Ο Μαρουάν Τουμπάσι προσθέτει:

«Η ισραηλινή επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπως και οι καθημερινές σφαγές του λαού μάς στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ, ειδικά αφότου ο κατοχικός στρατός προετοιμάζει χερσαία επίθεση στην πόλη της Ράφας, που είναι κατάμεστη από εκτοπισμένους αμάχους που διώχθηκαν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας».

Απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε. και των χωρών-μελών της, και στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, να δράσουν επειγόντως για να αναγκάσουν τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις να σταματήσουν αυτή την τρέλα  προτού να είναι πολύ αργά, και να αποτρέψουν τον στρατό κατοχής να προχωρήσει στη Ράφα γιατί αυτό θα σημάνει νέες μαζικές σφαγές και το θάνατο χιλιάδων θυμάτων.

Σχολιάζοντας τα λόγια του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και τις «διαβεβαιώσεις» περί «ασφαλούς απομάκρυνσης αμάχων» τόνισε πως πρόκειται για εξαπάτηση του κόσμου επειδή πλέον δεν υπάρχει κανένα άλλο ασφαλές μέρος στη Λωρίδα της Γάζας και οι πολίτες δεν μπορούν να επιστρέψουν σε κεντρική και βόρεια Γάζα που βομβαρδίστηκε ανηλεώς και αδιαλείπτως. Έτσι, θα ξανασυμβεί μία νέα Νάκμπα («καταστροφή») με εκτοπισμό αμάχων εκτός της Λωρίδας της Γάζας. Χαρακτήρισε δε μία τέτοια εξέλιξη «απαράδεκτη από ανθρωπιστική και νομική βάση».

Κατηγόρησε τη διεθνή δικαιοσύνη πως καθυστερεί την απόφασή της γεγονός που συνιστά πρόκληση στην αξιοπιστία τής ενόψει της τρομοκρατίας που ασκεί η αμερικανική ηγεμονία στο διεθνές σύστημα.

Ο Μαρουάν Τουμπάσι, συνιδρυτής του Προοδευτικού Φόρουμ για την ελληνο-παλαιστινιακή αλληλεγγύη, εξήρε από την άλλη την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού και των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων στην Ελλάδα που στηρίζουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του για αντίσταση στο φασισμό και το ρατσισμό του ισραηλινού κατοχικού κράτους και των ιστορικών σχεδίων του σιωνιστικού κινήματος.

Τόνισε επίσης την ανάγκη κλιμάκωσης της πίεσης στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, για να τηρηθεί ο διεθνής  και ο ανθρωπιστικός νόμος για την προστασία του παλαιστινιακού λαού , να σταματήσει η επίθεση, η κατοχή όλων των παλαιστινιακών εδαφών που καταλήφθηκαν με τον πόλεμο του 1967 συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στο πλαίσιο ενός μονοπατιού για την ίδρυση κυρίαρχου, γεωγραφικώς συνεχούς, δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους με επίλυση του  προσφυγικού ζητήματος σύμφωνα με την απόφαση 194 του ΟΗΕ, και των άλλων διεθνών αποφάσεων που αφορούν το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού μετά από 76 χρόνια ιστορικής αδικίας.

Υ.Γ. Ο Μαρουάν Τουμπάσι καταδικάζει επίσης την βία που άσκησαν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ κατά ειρηνικών διαδηλωτών χτες, Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου, κατά της υποστήριξης ορισμένων επιχειρήσεων που υποστηρίζουν τον ισραηλινό κατοχικό στρατό που διαπράττει εγκλήματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα