ΑΘΗΝΑ
11:42
|
13.04.2024
Η έκθεση ζωγραφικής «Άνθρωπος-Βιτρίνα» της Κωνσταντίας Μακρή αφορά έναν νέο ανθρωπολογικό τύπο που ξεπροβάλλει στη μεταπανδημική εποχή.
Μετα-άνθρωποι
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έργα της εικαστικού Κωνσταντίας Μακρή, που φιλοξενούνται αυτές τις μέρες στις Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, απεικονίζουν μορφές δίχως πρόσωπα, πόδια ή χέρια, πίσω από μία βιτρίνα στο κέντρο της συμπρωτεύουσας.

Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής «Άνθρωπος-Βιτρίνα» που αφορά έναν νέο ανθρωπολογικό τύπο που ξεπροβάλλει στη μεταπανδημική εποχή, κάνει λόγο η καλλιτέχνιδα περιγράφοντας τους πρωταγωνιστές των έργων της, επισημαίνοντας ότι η βιονική μετεξέλιξη του είδους διαμορφώθηκε από τις κατακλυσμιαίες μεταβολές, που εκκολάπτονταν τις προηγούμενες δεκαετίες.

«Ένα υβριδικό ον, που επινοήθηκε από τη λογοτεχνία και το σινεμά του φανταστικού, τώρα απασχολεί σε ρεαλιστική βάση, θέτοντας ηθικά ζητήματα. Για το πώς η εξέλιξη της τεχνολογίας επιδρά στην ανθρώπινη φύση, το πώς ο συντονισμός του ανθρώπινου μυαλού με τις “ έξυπνες μηχανές”, μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές και αντιληπτικές μας ικανότητες, είτε γενετικά, με την τροποποίηση του DNA, είτε προσθετικά, με την ενσωμάτωση μηχανημάτων στο σώμα μας», σημειώνει η Μακρή.

Όπως λέει, η ενότητα των έργων της κινείται στο πεδίο της νέο-ποπ αισθητικής, όπως συνάγεται από την ψυχρή καταγραφή προτύπων, που επιβάλλονται από τη διαφήμιση, τη ρομποτική, τη μαζική κατανάλωση, τα εικονογραφημένα έντυπα λαϊκής αναγνωσιμότητας, την επιστημονική φαντασία, τον κινηματογράφο με το καθαρό σχέδιο, τα λάδια και τις μεγάλες επιφάνειες του καμβά να κυριαρχούν, κατά τα πρότυπα των Peter Blake, David Hockney, Andy Warhol.

«Δεν πειράζει να λείπει το χέρι σου, το κεφάλι σου, τα μάτια σου. Δεν σε δυσαρεστεί. Δεν σε θίγει. Δεν σε πληγώνει. Είσαι κυβερνόπλασμα σε έναν τεχνητό κόσμο. Ένα υβριδικό ον. Φουτουριστικό. Ένα προϊόν με ημερομηνία λήξης. Ένα θεατρικό κατασκεύασμα του Κάρελ Τσάπεκ. Ένας εργάτης της τεχνολογικής εξέλιξης. Ευνουχισμένος σε μια κοινωνία ανάπηρη. Είσαι ο Άνθρωπος “ Βιτρίνα”. Ο μετα-άνθρωπος», αναφέρεται στο κείμενο της συγγραφέα Νίκης Γκίζη, με τίτλο «Ο άνθρωπος “ Βιτρίνα”» που συνοδεύει την έκθεση.

Επιμελητής των εκθέσεων στις «Βιτρίνες Τέχνης» του ΟΤΕ έχει ο Γιάννης Αργυριάδης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αστυγραφίες στην Οθόνη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Νέες ανακαλύψεις στην Πομπηία: Τοιχογραφίες με την Ωραία Ελένη και τον Θεό Απόλλωνα

Εργαστήριο χορού για παιδιά στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Φρένο Τσιρογιάννη στη δημοπράτηση ελληνικών αγγείων από τον οίκο Christie’s

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα