ΑΘΗΝΑ
18:15
|
27.04.2024
Και αν κάνουν ακροδεξιά ζωή, δικός τους είναι λογαριασμός. Οπότε σταματήστε τη σάτιρα, πληβείοι καλλιτέχνες!
Φωτογραφία του Jo.DI Graphics
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Φαίνεται πως η κυβέρνηση της δεξιάς και τα αγαπημένα της παπαγαλάκια δεν ανέχονται ούτε την παραμικρή σάτιρα εναντίον τους, καθώς ένα χιουμοριστικό τραγούδι του ηθοποιού και μουσικού Πάνου Βλάχου υπήρξε η αφορμή να καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον του ο δημοσιογράφος, Άρης Πορτοσάλτε.

Ταυτόχρονα, σφοδρή κριτική υπέστη ο καλλιτέχνης και από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, χωρίς να πέφτουμε από τα σύννεφα, καθώς κανένας σε αυτή την κυβέρνηση δεν φημίζεται έστω και για το ελάχιστο χιούμορ του.

Συγκεκριμένα, την οργή του Γεωργιάδη και του Πορτοσάλτε προκάλεσε ο σατιρικός στίχος  «Μέσα σε ένα σάκο βάλτε Άδωνι και Πορτοσάλτε», τον οποίο ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ εξέλαβε ως «προτροπή σε δολοφονία με δόλο», ενώ δεν παρέλειψε για ακόμα μια φορά να εξαπολύσει έναν  παραληρηματικό λόγο κατά της Αριστεράς και των αριστερών που βγάζουν «μίσος, βία και φόνο».

Παράλληλα, ο Άρης Πορτοσάλτε επιτέθηκε και στους νέους και τις νέες που παρακολουθούσαν την παράσταση του Πάνου Βλάχου λέγοντας ότι χαίρονται και «ψυχαγωγούνται από τη δολοφονία».

Αλλά η κορύφωση του παραληρήματος του δημοσιογράφου ήρθε όταν με περισσή αυτοπεποίθηση αποκρίθηκε σαν άλλη Ρίτα Σακελλαρίου πως «μοναδικός κριτής που αναγνωρίζω είναι ο Θεός. Δεν υπάρχει άλλος κριτής. Και η δικαιοσύνη μετά όταν έχω αντιδικία με κάποιον άλλο».

Σε αντίστοιχο έξαλλο τόνο, ο Άδωνις Γεωργιάδης έγραψε στην πλατφόρμα του Χ, πρώην Twitter,

«Τί κρίμα! Ο Πάνος Βλάχος είναι ένας πράγματι ταλαντούχος ηθοποιός ο οποίος όμως θεώρησε εξυπνάδα να τραγουδήσει από σκηνής αυτό: https://vm.tiktok.com/ZGeBXN5np/ δηλ «να μας βάλουν εμένα και τον @ArisPortosalte σε ένα σάκο…» δηλ να μας σκοτώσουν;;; Και αυτό λέγεται χιούμορ; Και αν αύριο ένας τρελός όντως το κάνει; Τί θα λέει ο κ. Βλάχος στις οικογένειές μας «ζητώ συγγνώμη;». Κρίμα κρίμα κύριε Βλάχε!».

Ο ίδιος ο Πάνος Βλάχος, βέβαια, όπως ήταν φυσικό, απάντησε πως οι στίχοι του ήταν σατιρικοί και πως ουδέποτε προέτρεψε στη δολοφονία κανενός.

Συγκεκριμένα, ο καλλιτέχνης με ανάρτησή του ανέφερε ότι «οι στίχοι και η τέχνη μου δεν έχουν σκοπό να υποκινήσουν τη βία. Δεν είναι το χιούμορ και η σάτιρα που γεννούν τη βία. Βάλτε με και εμένα μέσα στον σάκο. Ίσως έτσι να έρθουμε πιο κοντά».

Αυτό βέβαια δεν πτόησε καθόλου ούτε τον Άρη Πορτοσάλτε ούτε και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ούτε, προφανώς, αποτέλεσε κάποιο ιδιαίτερο ανάχωμα στους απανταχού χειροκροτητές τους που με μεγάλη ευκολία στάθηκαν δίπλα στα δύο υποτιθέμενα «θιγόμενα» πρόσωπα και εξαπέλυσαν επίθεση στον καλλιτέχνη.

Εμείς θα υπενθυμίσουμε ότι η σάτιρα έχει πραγματική ουσία μόνο όταν κάνει κριτική στην εξουσία και τις ισχυρές τάξεις, όταν τα βάζει με τους καταπιεσμένους είναι συνήθως συγκαλυμμένο έως και ξεκάθαρο bullying.

Οπότε ο Πάνος Βλάχος, σε αντίθεση με πολλούς γελωτοποιούς που έχουν μαζευτεί στην αυλή του πολυχρονεμένου μας πρωθυπουργού, κάνει απλά πολύ καλά τη δουλειά του ως καλλιτέχνης με δυο δράμια πολιτικής συνείδησης.

Η οποιαδήποτε δικαστική αγωγή εις βάρος του Πάνου Βλάχου δεν είναι παρά μια ξεδιάντροπη απόπειρα λογοκρισίας και εκφοβισμού του ίδιου του καλλιτέχνη αλλά και ένα σοβαρό πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης. Μια ακόμα απόπειρα σταδιακής αλλοίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος μας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που με τέτοιους επαίσχυντους τρόπους επιχειρεί να διαλύσει οποιαδήποτε κριτική γίνεται εναντίον της, ειδικά, μάλιστα, όταν γίνεται και από έναν καταξιωμένο και αγαπητό στο ευρύ κοινό καλλιτέχνη όπως ο Πάνος Βλάχος.

Γιατί αν κάτι ενοχλεί περισσότερο από όλα το δεξιό καθεστώς είναι εκείνοι οι καλλιτέχνες οι οποίοι, ενώ έχουν κάποιες ρανίδες δημοσιότητας και μια ορισμένη αποδοχή στον κόσμο, επιλέγουν να φτύσουν το σταρ σίστεμ και αντί να μετατραπούν σε μαϊντανούς πρωϊνών εκπομπών να γίνουν κοινωνοί της αγανάκτησης του λαού.

Λίγοι καλλιτέχνες επιλέγουν τον δύσκολο δρόμο της πολιτικής έκφρασης, εκείνον που σε στοχοποιεί και σε πετάει, ως ένα βαθμό, στο περιθώριο, όχι γιατί οι περισσότεροι από αυτούς κυνηγάνε τη μεγάλη δόξα ή τα πολλά χρήματα, αλλά γιατί δεν θα έχουν στην κυριολεξία κανέναν πόρο επιβίωσης.

Οπότε, σε αυτή την περίπτωση, δεν τίθεται καν κάποιο δίλημμα.

Ξεκάθαρα με τον Πάνο Βλάχο.

Όσο για τον Άρη Πορτοσάλτε, που μοναδικός κριτής για εκείνον είναι ο θεός, μια πεποίθηση που την απέκτησε έχοντας εκμεταλλευτεί στο έπακρο το δημοκρατικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, κακοποιώντας λεκτικά πολλάκις συγκεκριμένα άτομα ή και ολόκληρες ομάδες ανθρώπων, ξεχύνοντας οχετούς ύβρεων απέναντι σε οποιονδήποτε και σε οτιδήποτε διαφωνεί, ας του αφιερώσουμε το τραγούδι της αείμνηστης Ρίτας Σακελλαρίου, μήπως και ηρεμήσουν λίγο τα πνεύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Σακελλαρίδης: «Το σημαντικό για τη Νέα Αριστερά, είναι να πετύχουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό»

Οι σοσιαλιστές οπαδοί καλούν τον Ισπανό πρωθυπουργό να παραμείνει στη θέση του

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα