ΑΘΗΝΑ
09:41
|
03.05.2024
Ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι, μεταξύ άλλων, τον ενδιαφέρει ο εκσυγχρονισμός της γραμμής Θεσσαλονίκη-Βελιγράδι.
Μητσοτάκης-Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Σερβία και Ελλάδα διατηρούν φιλικές και αδελφικές σχέσεις», τόνισε ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι.

«Γιορτάζουμε την 140 επέτειο από τη δημιουργία των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας. Η φετινή χρονιά θα σημειώσει σημαντική άνοδο στις εμπορικές μας συναλλαγές και την οικονομική μας συνεργασία. Πιστεύω ότι φέτος θα διοργανώσουμε και το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς. «Η Σερβία και η Ελλάδα υποστήριζαν πάντα την εδαφική κυριαρχία η μία της άλλης» συνέχισε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «θα συνεχιστεί και στο μέλλον αυτή η στάση».

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε, ότι στη διάρκεια της συνάντησής τους οι δύο ηγέτες μίλησαν «με ειλικρίνεια για όλα τα σημαντικά θέματα».

«Από τους σημαντικούς υποστηρικτές της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία»

Υπογράμμισε ακόμη πως «η Ελλάδα είναι ένας από τους σημαντικούς και πιο ειλικρινείς υποστηρικτές της Σερβίας στην ευρωπαϊκή της πορεία». «Τέθηκε το ζήτημα αν η Σερβία έχει κάποια άλλη πορεία που πρέπει να ακολουθήσει και μήπως η Σερβία θα έπρεπε να γίνει μέλος της Ε.Ε. και αν η Ε.Ε. θέλει να γίνει η Σερβία μέλος της. Όσον αφορά στη στάση μας έχω πει πως – παρόλες τις διαφορές – η Σερβία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει και να επιταχύνει την ευρωπαϊκή της πορεία και είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για την στήριξη που μας παρέχει».

Ο πρόεδρος της Σερβίας φιλοξένησε το βράδυ της Κυριακής (11/2), στην οικία του στο Βελιγράδι, τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο κ. Βούτσιτς ανήρτησε στα social media φωτογραφία μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστά από μία εστία ποδοσφαίρου όπου έγραψε: «Αυτήν την εστία πίσω από τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και εμένα την αγόρασε ο πατέρας μου για τον μικρό Βούκαν (σ.σ. Ο εξάχρονος γιος του Αλ. Βούτσιτς). Ο Κυριάκος και εγώ απλά βγήκαμε φωτογραφία με την μπάλα. Χαίρομαι που μπορώ να φιλοξενήσω έναν μεγάλο φίλο της Σερβίας, είμαι περήφανος για την προσωπική μας σχέση, πιστεύω ότι θα επιτύχουμε σπουδαία αποτελέσματα στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των αδελφών λαών, του σερβικού και του ελληνικού».

Το μεσημέρι οι δύο ηγέτες θα απευθύνουν χαιρετισμό σε ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται από το Εμπορικό Επιμελητήριο της Σερβίας.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι ο πιο σταθερός σύμμαχος της Σερβίας για την ευρωπαϊκή της προοπτική 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει το Βελιγράδι να αξιοποιήσει την ευνοϊκή συγκυρία και εξέφρασε την ικανοποίησή του που άκουσε τον Πρόεδρο της Σερβίας να μιλά ξεκάθαρα για της ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του.

«Δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον για τα δυτικά Βαλκάνια χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία. Στρατηγικός στόχος για την Ελλάδα είναι η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι κάθε φορά που βρίσκεται στο Βελιγράδι αισθάνεται σαν να βρίσκεται σπίτι του, και είπε ότι διαπιστώνει την πρόοδο των διμερών σχέσεων στο πέρασμα του χρόνου. Όπως είπε συμβαδίζουν οι δυο χώρες στις ιστορικές επιλογές, και η συμπόρευση απέκτησε στρατηγικό χαρακτήρα με την διακήρυξη που υπογράφτηκε το 2019 στην Αθήνα.

«Το βλέμμα μας είναι στραμμένο σε ένα μέλλον ανάπτυξης και ευημερίας, και επιβεβαιώσαμε την απόφασή μας για περαιτέρω συνεργασία, και γι’ αυτό είμαι εδώ με 4 υπουργούς και ευρύτατη επιχειρηματική αποστολή», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τόνισε ότι τη χώρα μας την ενδιαφέρει η διασύνδεση με τη Σερβία μεταξύ άλλων στην ενέργεια και στις μεταφορές και στον εκσυχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη- Βελιγράδι και την ολοκλήρωση του άξονα Πειραιά- Βουδαπέστη που, όπως είπε, είναι στρατηγικής σημασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρέπει να αξιοποιηθούν γι’ αυτό ευρωπαϊκοί πόροι.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης, ότι η Ελλάδα ενθαρρύνει την συμμετοχή της ΕΕ στην ανάπτυξη της Βαλκανικής χερσονήσου και πρόσθεσε ότι η διμερής συνεργασία επεκτείνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και τον εφοδιασμό και η Αθήνα υποστηρίζει τον κάθετο αγωγό μεταφοράς αερίου από το νότο στο βορρά, ενώ μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας και άλλων σταθμών θα μπορούμε να μεταφέρουμε αέριο στη Σερβία.

«Παράγουμε σχεδόν το 50% της ενέργειας από ΑΠΕ και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής ενέργειας. Έχουμε την τεχνογνωσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης και χαρακτήρισε τη Σερβία ως την «μακράν μεγαλύτερη οικονομία στα δυτικά Βαλκάνια», υπογραμμίζοντας ότι η «διασύνδεση μας μόνο όφελος μπορεί να έχει για τις δυο χώρες».

«Μπορούμε να κάνουμε το 2024 χρονιά σημαντικής προόδου για τη Σερβία», είπε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε για τον διάλογο με την Πρίστινα, λέγοντας ότι σταθερή θέση της Ελλάδας είναι ότι ο διάλογος είναι μονόδρομος για την εξομάλυνση των σχέσεων των δυο πλευρών και θα σηματοδοτούσε σταθερότητα στην περιοχή.

«Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εντάσεις των τελευταίων μηνών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας ότι συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, την Ουκρανία, την Ερυθρά θάλασσα, τονίζοντας ότι είναι κοινές οι θέσεις μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ιράν: Ελεύθερο το πλήρωμα του ισραηλινών συμφερόντων πλοίου

Εργατική Πρωτομαγιά με 191 νεκρούς εν ώρα εργασίας στην Ιταλία

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα