ΑΘΗΝΑ
11:11
|
02.05.2024
Ο Μπορέλ, υπενθύμισε επίσης πως σήμερα Εφετείο της Χάγης διέταξε την Ολλανδία να σταματήσει την εξαγωγή εξαρτημάτων F-35 στο Ισραήλ λόγω πιθανής γενοκτονίας.
Ζοζέπ Μπορέλ
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να επανεξετάσει την παροχή όπλων προς το Ισραήλ και να σταματήσουν τις πωλήσεις όπλων, πρότεινε σήμερα ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, μπροστά στην κλιμάκωση του αιματοκυλίσματος του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό  που από τις 7 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει το θάνατο πάνω από 28.340 Παλαιστινίων, το 43% είναι παιδιά και έφηβοι.

«Εάν πιστεύετε ότι σκοτώνονται πάρα πολλοί άνθρωποι, ίσως θα έπρεπε να παρέχετε λιγότερα όπλα για να αποτρέψετε τη δολοφονία τόσο πολλών ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά για πρώτη φορά ο Ζοζέπ Μπορέλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, στις 7 Οκτωβρίου, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς την επιβολή ενός εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ.

Ο Μπορέλ, υπενθύμισε  επίσης πως σήμερα Εφετείο της Χάγης διέταξε την Ολλανδία να σταματήσει την εξαγωγή εξαρτημάτων F-35 στο Ισραήλ επειδή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να συνιστούν γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου.

Παράλληλα, ο Μπορέλ απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση στο Ισραήλ τονίζοντας πως τυχόν διακοπή υποστήριξης της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ στους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) θα σημάνει «διακοπή των ζωτικών υπηρεσιών για εκατομμύρια ανθρώπους» και μία «μεγαλύτερη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα».

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ σήμερα, λίγο μετά το πέρας των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου των Υπουργών Ανάπτυξης της ΕΕ στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε με νόημα πως από την βοήθεια της UNRWA εξαρτάται η τύχη πάνω από 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, άλλων 2 εκατομμυρίων φτωχών  Παλαιστινίων στην Ιορδανία, 500.000 Παλαιστινίων στη Συρία και άλλων τόσων στον Λίβανο καθώς και 900.000 άλλων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Και προειδοποίησε:

«Εάν εξαφανιστεί αυτή η υπηρεσία, θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε 5,6 εκατομμύρια ανθρώπους…Γι’ αυτό, θα πρέπει να εργαστούμε για μια λύση που θα κάνει δυνατή τη συνέχιση της βοήθειας της UNWRA και όχι να την ακυρώσουμε μεγαλώνοντας το πρόβλημα».

Ανέφερε επιπλέον πως λίγα κράτη-μέλη αποφάσισαν να αναστείλουν την υποστήριξή τους στην UNWRA , ενώ περισσότερα άλλα αποφάσισαν να την αυξήσουν και επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ζήτημα «που διχάζει την ΕΕ» αλλά «όλοι συμφωνούν ότι το έργο της UNRWA είναι κάτι που δεν μπορεί να διακοπεί».

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρθηκε, ακόμη στα «ανησυχητικά νέα» για την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο νότιο τμήμα της Γάζας, όπου «εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ωθούνται προς τα αιγυπτιακά σύνορα στη Ράφα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυρώσεις από Ιράν προς ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο

Αποφυλάκιζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος

ΟΟΣΑ για Ελλάδα: Χαμηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από το Πρόγραμμα Σταθερότητας

Κασσελάκης για Μάτι: Ν’ αλλάξει η δικαιοσύνη της ατιμωρησίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα