Την πραγματοποίηση ενδοπαλαιστινιακής συνδιάσκεψης στη Μόσχα στις 29 Φεβρουαρίου ανήγγειλε απόψε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ πως κάνουν το παν για να αποτρέψουν μία νέα ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με βάση σχέδιο απόφασης της Αλγερίας που προβλέπει κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως τόνισε στη συνέχεια το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προετοιμάζει διάσκεψη των παλαιστινιακών οργανώσεων με στόχο την «υπέρβαση της εσωτερικής διάσπασής τους».
«Προτείνουμε να διεξαχθεί μια ενδοπαλαιστινιακή συνάντηση με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων παρατάξεων στο ορατό μέλλον», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός κατά την 13η Διάσκεψη για τη Μέση Ανατολή της Λέσχης διεθνών θεμάτων «Βαλντάι», που οργανώθηκε στη Μόσχα.
Σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε στη συνέχεια με δηλώσεις το μέλος του ΠΓ του Δημοκρατικού Μετώπου Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης Αλί Φεϊσάλ μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι». Ο Φεϊσάλ είπε πως «ο ενδοπαλαιστινιακός διάλογος θα γίνει στη Μόσχα στις 29 Φεβρουαρίου και έχουμε λάβει πρόσκληση να συμμετάσχουμε σε αυτόν».
Νωρίτερα και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε εκ νέου αναφερθεί στην προοπτική μετάβασης στη Μόσχα του επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, λέγοντας ότι «ο Αμπάς έχει πρόσκληση σε ισχύ, ελπίζουμε ότι σε βολικό και για τις δύο πλευρές χρόνο η επίσκεψή του θα πραγματοποιηθεί».
Αναφερόμενος εκτενώς στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων, ο Σ.Λαβρόφ θύμισε ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «η Μόσχα επέστησε την προσοχή στην παλαιά ρωσική πρωτοβουλία να διεξαχθούν διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή κομβικών χωρών της περιοχής της Μ.Ανατολής, ώστε να εναρμονιστούν οι προσεγγίσεις τους και να υποστηριχθεί η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους».
Απαισιοδοξία για την σταθεροποίηση της Μ.Ανατολής
Η Μόσχα, κατά τον Σ.Λαβρόφ, θεωρεί ότι «ήταν απαραίτητο η σύγκρουση αυτή να διευθετηθεί στη γέννησή της», ενώ μαζί με άλλες χώρες προσπάθησε να προωθήσει στο ΣΑ ψηφίσματα για κατάπαυση του πυρός, «τα οποία μπλόκαραν οι ΗΠΑ».
«Καταφέραμε μόνο να εγκρίνουμε ένα κείμενο “χωρίς δόντια” με την έκκληση για εκείνη την ανθρωπιστική παύση», είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, εκτιμώντας ότι σκοπός των πρωτοβουλιών ΗΠΑ και Βρετανίας «δεν είναι η κίνηση προς ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά στο να τεθεί η Γάζα υπό έλεγχο, που θα είναι βολικός στην ισραηλινή κυβέρνηση», αλλά και ότι οι στόχοι του Ισραήλ «διαφέρουν ριζικά από εκείνες τις απαιτήσεις, που έχουν προωθηθεί στις αποφάσεις της διεθνούς κοινότητας, πρωτίστως του ΣΑ του ΟΗΕ και τις συμμερίζεται ουσιαστικά όλος ο κόσμος και πρέπει να οδηγήσουν στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους».
Ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε απαισιόδοξος ως προς μια γρήγορη σταθεροποίηση στην περιοχή της Μ.Ανατολής «λαμβάνοντας υπόψη τη διάθεση της ισραηλινής ηγεσίας κατά των συμβιβασμών και υπέρ της συνέχισης της βίαιης επιχείρησης στη Γάζα», υπογραμμίζοντας ότι περίπου 30.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι γυναίκες και παιδιά. Κατά τη ρωσική εκτίμηση η επέκταση των συγκρούσεων και εκτός του εδάφους της Παλαιστίνης αποδεικνύει ότι «η περιφερειακή κατάσταση προς το παρόν δεν έχει φθάσει στο όριο» της κλιμάκωσής της, ενώ η αποτυχία της ίδρυσης ενός ολοκληρωμένου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, παραμένει ο βασικός παράγοντας, «που θα γεννά αστάθεια και βία στη Μ.Ανατολή».
Οι ΗΠΑ ωθούν την Μ.Ανατολή στην καταστροφή…
«Οι ΗΠΑ ωθούν ολόκληρη τη Μ.Ανατολή στην καταστροφή. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ποντάρουν στην κυριαρχία σε αυτή την περιοχή, επιδιώκοντας να αποκλείσουν τη Ρωσία από όλους τους μηχανισμούς διευθέτησης, οι οποίοι στοχεύουν στη δημιουργία συνθηκών για την εγκαθίδρυση σταθερής ειρήνης», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΤΑΣΣ ο Σ.Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η Ρωσία τάσσεται υπέρ της κατοχύρωσης της ασφάλειας για την εμπορική ναυσιπλοΐα μεταξύ άλλων και στην Ερυθρά Θάλασσα, «όμως δεν μπορεί να συμφωνήσει με τέτοιες ενέργειες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, οι οποίες με επινοημένες αφορμές καταφέρουν χτυπήματα με πυραύλους και βόμβες» στην Υεμένη.
«Η ζωή έχει επανειλημμένως αποδείξει ότι στρατιωτική νίκη κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι αδύνατο να επιτευχθεί, αλλά να προκληθεί διεύρυνση της ζώνης των εχθροπραξιών, αύξηση της έντασης των συγκρούσεων, αυτό οι Αμερικανοί πάντοτε το κατάφερναν», υποστήριξε ο Σ.Λαβρόφ.