ΑΘΗΝΑ
01:38
|
19.05.2024
Ρουκέτα της Χεζμπολάχ σε αντίποινα για το θάνατο μαχητών της οργάνωσης προκάλεσε σήμερα τον σοβαρό τραυματισμό μίας 47χρονης Ισραηλινής και του 15χρονου γιου της.
Ισραηλινοί στρατιωτικοί στο σημείο τραυματισμού της Ισραηλινής και του γιου της
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε αντίποινα για τις ρουκέτες της Χεζμπολάχ που προκάλεσαν νωρίτερα σήμερα στην μεθοριακή πόλη του βόρειου Ισραήλ, Κιριάτ Σμονά, τον σοβαρό τραυματισμό μίας 47χρονης και του 15χρονου γιου της προχώρησε απόψε ο ισραηλινός στρατός.

Οι περιοχές που βομβαρδίστηκαν ήταν οι μεθοριακές κωμοπόλεις του Νοτίου Λιβάνου, Χούλα, Καλάατ, Ντίμπα, Γιαρούν, Μεΐς αλ Τζάμπαλ, Γιαρίν, Τσιχίν, κ.α.

Η επίθεση της Χεζμπολάχ ήταν απάντηση στη θανατηφόρα επίθεση που σημειώθηκε την Δευτέρα από τον ισραηλινό στρατό σε μεθοριακή περιοχή της πόλης Ταλούσα του Νοτίου Λιβάνου με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον δύο μαχητών της οργάνωσης.

Η σημερινή επίθεση αντιποίνων με ρουκέτες που προκάλεσε τον τραυματισμό της Ισραηλινής και του έφηβου γιου της σε δρόμο της πόλης Κιριάτ Σμονά συνοδεύτηκε και από άλλες εκτοξεύσεις ρουκετών, μερικές ώρες αφότου η Γαλλία ανακοίνωσε την πρόταση μεσολάβησης μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ για «εκτόνωση» της έντασης στη μεθόριο των δύο χωριών.

Η γαλλική πρόταση

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, μεταξύ των οποίων η εφημερίδα The Times of Israel, η Γαλλία παρουσίασε στην κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι, πρόταση με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στα σύνορα με το Ισραήλ.

Το έγγραφο που επικαλείται και το πρακτορείο Reuters ζητά από την Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις του νοτίου Λιβάνου να αποχωρήσουν 10 χλμ από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Η γαλλική πρόταση αφορά σχέδιο «τριών βημάτων» και προβλέπει 10ήμερη διαδικασία αποκλιμάκωσης στη μεθόριο των τριών χωρών, αλλά και διαπραγμάτευση για τον τερματισμό της πολυετούς διένεξης που θα οδηγήσει σε καθορισμό των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου.

Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, η πρόταση αυτή που φέρεται πως δόθηκε στη Βηρυτό την περασμένη βδομάδα από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ, έχει κοινοποιηθεί και στην κυβέρνηση του Ισραήλ   και στη Χεζμπολάχ.

Από την συνάντηση του Γάλλου ΥΠΕΞ Στ.Σεζουρνέ την περασμένη βδομάδα με τον Λιβανέζο πρόεδρο της βουλής, Ναμπίχ Μπέρι

Πάντως, απόψε, Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα The Times of Israel αρνήθηκε πως η κυβέρνηση  πήρε (επισήμως τουλάχιστον) μία τέτοια πρόταση από τη Γαλλία για απομάκρυνση των μαχητών της Χεζμπολάχ 10 χλμ από τα σύνορα με το Ισραήλ. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει αλλαγή στο βόρειο θέατρο επιχειρήσεων».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η πρόεδρος της Γεωργίας άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες»

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Οι φοιτητές της Χιλής απαιτούν από την κυβέρνηση να διακόψει τις σχέσεις με το Ισραήλ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα