ΑΘΗΝΑ
19:02
|
21.11.2024
Η ανάλυση των δορυφορικών αρχείων έδειξε ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει λιώσει επιφάνεια αντίστοιχη σε μέγεθος με την Αλβανία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σημαντικό μέρος του στρώματος πάγου της Γροιλανδίας έχει λιώσει, και πλέον έχει ξεκινήσει να αναπαράγεται βλάστηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι προειδοποιούν πως πιθανώς να προκαλέσει αυξημένες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άνοδο της στάθμης της θάλασσας, διαταράσσοντας το φυσικό τοπίο.

Σύμφωνα με τον Guardian, επιστημονική μελέτη παρακολουθεί την αλλαγή στο περιβάλλον της Γροιλανδίας από τη δεκαετία του 1980 και δείχνει ότι μεγάλες περιοχές πάγου έχουν αντικατασταθεί με άγονους βράχους, υγρότοπους και θαμνώδεις περιοχές.

Η ανάλυση των δορυφορικών αρχείων έδειξε ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει λιώσει επιφάνεια περίπου 28.490 τετραγωνικών χιλιομέτρων του στρώματος πάγου και των παγετώνων της Γροιλανδίας, μια περιοχή αντίστοιχη σε μέγεθος με την Αλβανία, η οποία ανέρχεται στο 1,6% της συνολικής έκτασης των πάγων.

Καθώς ο πάγος έχει υποχωρήσει, η έκταση που καλύπτεται με βλάστηση έχει αυξηθεί κατά 87.474 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πάνω από το διπλάσιο της έκτασης με βλάστηση όταν ξεκίνησε η μελέτη. Τα ευρήματα δείχνουν σχεδόν τετραπλασιασμό των υγροτόπων σε όλη τη Γροιλανδία, οι οποίοι αποτελούν πηγή εκπομπών μεθανίου.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες του αέρα προκαλούν την υποχώρηση του πάγου και από τη δεκαετία του 1970 η περιοχή θερμαίνεται σε διπλάσιο ρυθμό από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Στη Γροιλανδία, οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες του αέρα μεταξύ 2007 και 2012 ήταν κατά 3 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο μεταξύ 1979 και 2000.

Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξημένη βλάστηση οδηγεί σε περαιτέρω απώλεια πάγου.

Ο Δρ Μάικλ Γκράιμς, ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που δημοσίευσε την μελέτη στο περιοδικό Scientific Reports, δήλωσε: «Η επέκταση της βλάστησης, που συμβαίνει παράλληλα με την υποχώρηση των παγετώνων και του στρώματος πάγου, αλλάζει σημαντικά τη ροή των ιζημάτων και των θρεπτικών ουσιών στα παράκτια ύδατα».

«Αυτές οι αλλαγές είναι κρίσιμες, ιδιαίτερα για τους αυτόχθονες πληθυσμούς των οποίων οι παραδοσιακές πρακτικές επιβίωσης βασίζονται στη σταθερότητα αυτών των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Επιπλέον, η απώλεια μάζας πάγου στη Γροιλανδία συμβάλλει ουσιαστικά στην παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας, μια τάση που θέτει σημαντικές προκλήσεις τόσο για το σήμερα, όσο και για το μέλλον».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα ευρήματά τους για να αναπτύξουν ένα μοντέλο πρόβλεψης των επόμενων περιοχών που είναι πιθανό να βιώσουν «σημαντική και επιταχυνόμενη» περιβαλλοντική αλλαγή στο μέλλον, έτσι ώστε να συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Νεφώσεις με φαινόμενα κατά τόπους

Καιρός με δύο «πρόσωπα» σήμερα: Πού θα έχει ήλιο και πού θα βρέχει

Νέο Δελχί: Κλείνουν τα σχολεία καθώς τα επίπεδα ρύπανσης φτάνουν σε νέα υψηλά επίπεδα

Ο καιρός σήμερα: Βελτιωμένος στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα