ΑΘΗΝΑ
03:42
|
28.04.2024
Έως και 80% αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων έφερε η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σοβαρές αντιδράσεις από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής (ΦΣΑ) έχει προκαλέσει η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, λόγω της οποίας αυξάνεται σημαντικά η συμμετοχή και η οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα.

Όπως τονίζει ο ΦΣΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε, από την Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου που τέθηκε σε ισχύ ο νέος τιμοκατάλογος, οι φαρμακοποιοί «γίνονται δέκτες οργισμένων αντιδράσεων από πολλούς ασφαλισμένους». Αιτία γι’ αυτό είναι η αύξηση στη συμμετοχή που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες και η οποία, σε αρκετές περιπτώσεις, φτάνει έως και το 80%.

Ο ΦΣΑ τονίζει πως οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων και εξηγεί πως οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας.

Αναφέρει ακόμα πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι νέες τιμές θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους κατά 30 έως 40 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα εξοικονομήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο clawback στον ΕΟΠΥΥ.

Το claw back είναι η αυτόματη επιστροφή της φαρμακευτικής δαπάνης από τις φαρμακευτικές εταιρείες στο Δημόσιο (ΕΟΠΥΥ ή/και Υπουργείο Υγείας).

Τέλος, ο ΦΣΑ εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε «αυτή την κυβερνητική επιλογή», υπογραμμίζοντας ότι συμμερίζεται «την δίκαιη αγανάκτηση» των πολιτών.

Διαβάστε επίσης:

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα