ΑΘΗΝΑ
00:31
|
03.05.2024
Τα «καλά παιδιά» του ΝΑΤΟ εκπλήρωσαν το στόχο της συμμαχίας να δαπανηθεί το 2% του ΑΕΠ της χώρας στην άμυνα για πρώτη φορά από 1992.
Σημαίες του ΝΑΤΟ και της Γερμανίας
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Γερμανία έχει εκπληρώσει τον στόχο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ να δαπανήσει το 2% του ΑΕΠ της στην άμυνα για πρώτη φορά από το 1992, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων dpa την Τετάρτη, καθώς οι δαπάνες αυξήθηκαν μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια.

Η γερμανική κυβέρνηση διαθέτει το ισοδύναμο των 73,41 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αμυντικές δαπάνες το τρέχον έτος, ανέφερε το dpa. Αυτό είναι ένα ποσοστό ρεκόρ για τη Γερμανία σε απόλυτες τιμές και θα ήταν 2,01% του ΑΕΠ.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε δηλώσει αυτή την εβδομάδα ότι η Γερμανία θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει ακριβή στοιχεία μέχρι στιγμής.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Μια ξεχωριστή συνάντηση της Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας, που φιλοξενείται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιείται την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση του Σολτς έχει επισημάνει τις αυξανόμενες αμυντικές δαπάνες της σε μια αβέβαιη στιγμή για τον Οργανισμό της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξόργισε το Σαββατοκύριακο τους συμμάχους λέγοντας ότι θα αρνηθεί να προστατεύσει τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα.

Αντιδρώντας σε αυτά τα σχόλια σε συνέντευξή του στο WELT TV το απόγευμα της Τρίτης, ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους είπε ότι ο Τραμπ διακινδύνευε να βλάψει τις διατλαντικές σχέσεις και «τελικά απομάκρυνε τον κλάδο στον οποίο κάθεται η Αμερική».

Ο Πιστόριους απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να αυξήσει το ειδικό στρατιωτικό ταμείο άμυνας στα 300 δισεκατομμύρια ευρώ (320 δισεκατομμύρια δολάρια) από 100 δισεκατομμύρια, λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αυξήσει τις τακτικές δημοσιονομικές δαπάνες της.

Αυτό θα βοηθούσε την κυβέρνηση στις προμήθειες σε μεγαλύτερους χρονικούς ορίζοντες, είπε. «Μπορείς να το κάνεις αυτό μόνο με σοβαρό, μακροπρόθεσμο τρόπο με αυξημένο ατομικό σχέδιο», είπε.

Ο Πιστόριους αντέκρουσε επίσης την ιδέα, η οποία κέρδισε την προσοχή μετά τις δηλώσεις Τραμπ, για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ευρωπαϊκής ομπρέλας πυρηνικής άμυνας.

«Μπορώ μόνο να προειδοποιήσω να μην ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση με τέτοια απροσεξία μόνο και μόνο επειδή ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν είναι καν υποψήφιος για την προεδρία, κάνει τέτοιες δηλώσεις», είπε.

Διαβάστε επίσης:


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα